zelfverdediging voor vrouwen

3 tips voor zelfverdediging en weerbaarheid voor vrouwen

In een ideale wereld was iedereen vrij om zichzelf te zijn en voelde iedereen zich altijd en overal veilig. Helaas leven we niet in een ideale wereld en bekruipt mij regelmatig een onveilig gevoel. Wanneer ik ‘s avonds op straat loop, wanneer ik alleen in het park wandel of wanneer ik nét iets te lang iemand achter me hoor lopen in de stad. Veel mensen voelen zich regelmatig onveilig op straat en dit zijn veelal vrouwen. Ze voelen zich onveilig door negatieve berichten in het nieuws, nare ervaringen uit het verleden of door de mogelijkheid op het slachtoffer worden van (seksueel) geweld. Helaas laten de cijfers zien dat deze angst niet ongegrond is. In 2018 registreerde de politie bijna 9.000 zedenmisdrijven en de slachtoffers zijn in 9 van de 10 gevallen vrouwen. Als je vervolgens weet dat slechts 4 op de 10 slachtoffers überhaupt aangifte doen van een zedenmisdrijf, wordt de omvang en ernst van de situatie al snel duidelijk.

Nu ben ik absoluut geen voorstander van het leggen van de verantwoordelijkheid bij vrouwen. Ieder mens, of het nu om een man of vrouw, kind of oudere gaat, zou zich overal en altijd veilig moeten voelen. Het is niet de verantwoordelijkheid van het individu om zich te ‘wapenen’ tegen eventuele risico’s. Nooit! De realiteit is echter wel dat er nog steeds verschrikkelijke dingen gebeuren op dagelijkse basis. En er zijn genoeg vrouwen die hier voorzorgsmaatregelen voor (willen) nemen. Om zich veiliger en weerbaarder te voelen, psychologisch sterker in hun schoenen te staan of om een traumatische gebeurtenis te verwerken.

Het leren van zelfverdedigingstechnieken biedt hierbij uitkomst. Zelfverdediging is niet alleen goed voor het kunnen handelen in een potentieel gevaarlijke situatie, maar het leert je ook in je kracht te staan. Je krijgt er een gevoel van controle van en ontdekt je eigen potentie. Zowel qua kracht als qua psychologische weerbaarheid. Daarom ben ik van mening dat zelfverdediging een waardevolle vaardigheid is voor iedereen. Vandaag tip ik 3 waardevolle zelfverdedigingssporten en -cursussen voor vrouwen.

Cursus zelfverdediging

zelfverdediging voor vrouwen

Er zijn praktisch overal in het land zelfverdedigingscursussen te volgen. Deze cursussen leren je in enkele weken een aantal basistechnieken aan om jezelf te kunnen verdedigen wanneer dit nodig zou zijn. Veel cursussen focussen niet alleen op fysiek voor jezelf opkomen, maar ook mentaal. Dat maakt een zelfverdedigingscursus voor elke vrouw van enorme waarde. Je hebt er geen speciale sportattributen of outfits voor nodig, gewoon iets dat makkelijk zit. Je kunt op elk moment en elk niveau instromen. De cursussen zijn vaak kortdurend en enkel gericht op het aanleren van effectieve methoden van zelfverdediging.

(Kick)boksen

zelfverdediging voor vrouwen

Boksen is typisch een sport waardoor mannen en vrouwen niet alleen weerbaarheid ontwikkelen, maar ook zelfvertrouwen. Boksen en kickboksen is enorm populair in ons land. Er zijn zelfs diverse sportscholen en cursussen die zich enkel richten op vrouwen. Je werkt tijdens de lessen aan conditie, spierkracht, wendbaarheid, zelfvertrouwen en weerbaarheid. De technieken kunnen van pas komen in bedreigende situaties, maar de sport zorgt er ook vooral voor dat je steviger in je schoenen staat in het dagelijks leven. Je hebt voor de lessen maar weinig attributen nodig. Een paar bokshandschoenen voor dames en sportkleding die comfortabel zit is genoeg. In bijna elke stad is wel een sportschool of club waar bokslessen worden gegeven voor elk niveau.

Krav maga

zelfverdediging voor vrouwen

Wil je echt voor heftig gaan? Maak dan kennis met krav maga. Deze vechttechniek is het officiële zelfverdedigingssysteem van de Israeli Defense Force. De techniek onderscheid zich van andere vechtsporten omdat het niet wordt beperkt door regels. Dit vanuit de overtuiging dat er geen regels zouden moeten tellen in zelfverdediging. Er is binnen de International Krav Maga Federation een aparte tak ontwikkeld voor zelfverdediging voor vrouwen. Dit programma heet Stay Away en leert deelnemers in enkele sessies niet alleen diverse zelfverdedigingstechnieken, maar ook weerbaarheid, psychologie en scenario training. Voor krav maga heb je weinig meer nodig dan prettig zittende kleding. Ben je erg serieus over de sport? Dan kun je in een vechtsportwinkel terecht voor de benodigdheden, zoals een tok, een bitje en handschoenen. Krav maga wordt op steeds meer sportscholen in ons land gedoceerd.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Aiki Budo Sport. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours