voeding

5 inspirerende TED talks over voeding

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over voeding.

Jamie Oliver – Teach every child about food

In deze ontzettend inspirerend TED talk houdt de populaire tv-kok Jamie Oliver een pleidooi voor voedseleducatie voor kinderen. Hij opent de talk al met de volgende statement: ‘We, the adults of the last four generations, have blessed our children with the destiny of a shorter lifespan than their own parents. Your child will live a life ten years younger than you because of the landscape of food that we’ve built around them.’ Hij bespreekt onze relatie met voedsel, het probleem van overgewicht en de bedreiging dat deze factoren vormen voor de volksgezondheid. Hij illustreert het probleem en tegelijkertijd de oplossing op drie gebieden in ons leven: thuis, school en ‘main street’.

Pam Warhurst – How we can eat our landscapes

In deze absolute must see houdt de Britse Pam Warhurst een gepassioneerd pleidooi voor een groene en eetbare leefomgeving in de stad. Ze vertelt over het inspirerende project Incredible Edible dat ze samen met een groep inwoners van Todmorden heeft opgericht. Dit project zet zich in voor de ontwikkeling van eetbare tuinen op allerlei plekken in de stad. Zonder bureaucratie, zonder vooropgezet plan en zonder enige ervaring zijn ze begonnen met het vergroenen van de stad, met alle gevolgen van dien. De gevolgen, betrokkenheid en veranderingen in de stad zijn talrijk en ontzettend inspirerend!

Mark Bittman – What’s wrong with what we eat

De Amerikaanse journalist en auteur Mark Bittman houdt in deze TED talk een pleidooi voor écht eten. Zoals je misschien wel van hem gewend bent als je zijn boeken hebt gelezen, merkt hij op pijnlijke, maar grappige, wijze op dat er heel veel mis is met ons huidige eetpatroon. We eten teveel vlees, teveel fastfood, te weinig planten en er wordt nog te weinig thuis gekookt. Hij laat zien wat voor een vernietigend effect dit eetpatroon heeft op onze gezondheid en op de wereld.

Tristram Stuart – The global food waste scandal

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor voedselverspilling, zowel in de productieketen als bij mensen thuis. Voedselverspilling is een groot probleem: prima voedsel wordt weggegooid omdat het niet het gewenste uiterlijk heeft of omdat het ‘overbodig’ is. Tristram Stuart is vanaf jonge leeftijd al geïnteresseerd in het probleem voedselverspilling en heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om bewustzijn te creëren en gedragsveranderingen te bewerkstelligen.

Bruce Friedrich – The next global agricultural revolution

In deze vrij recente TED talk introduceert Bruce Friedrich diverse alternatieven voor vlees. Het is algemeen bekend dat mensen van vlees houden, maar keer op keer blijkt uit onderzoeken dat de wereldwijde vleesconsumptie een bedreiging is voor onze planeet en onze eigen gezondheid. Met de alternatieven die gepresenteerd worden in deze TED talk bieden we mensen een alternatief en verminderen we onze impact op de wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *