diversiteit

5 inspirerende TED talks over diversiteit

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over diversiteit.

Baratunde Thurston – How to deconstruct racism, one headline at a time

Deze TED talk maakt vanaf de allereerste seconde een enorme impact. Baratunde Thurston is een fantastisch spreker en weet op overtuigende wijze precies uit te leggen hoe racisme is verweven in onze maatschappij en hoe dit wordt geuit in de media.

Verna Myers – How to overcome our biases? Walk boldly towards them

Als er één TED talk over diversiteit en racisme is die je absoluut moet kijken, dan is het de talk van Verna Myers. In deze TED talk neemt ze het publiek en de kijkers mee op onderzoek naar de eigen (onbewuste) attitudes over out-groups. Ze is gepassioneerd, grappig, ontroerend en ontzettend direct tegelijkertijd.

Angélica Dass – The beauty of human skin in every color

In deze TED talk laat de Braziliaanse fotografe Angélica Dass ons kennismaken met haar prachtige project Humanae. Jarenlang heeft zij mensen van over de hele wereld gefotografeerd om zo hun eigen, unieke huidskleur in beeld te brengen. Het uiteindelijk resultaat is een fantastische collectie die inzicht geeft in de diversiteit en schoonheid van mensen.

Mellody Hobson – Color blind or color brave?

In deze TED talk houdt Mellody Hobson een pleidooi voor een conversatie over ras en discriminatie. Ze vertelt open en eerlijk over haar eigen ervaringen met discriminatie in Amerika en laat de toehoorders kennismaken met de term color blindness: de illusie van het niet ‘opmerken’ van huidskleur. In deze talk legt ze uit waarom juist deze color blindness ervoor zorgt dat de ongelijkheid in de wereld niet wordt opgelost.

David R. Williams – How racism makes us sick

In deze TEDMED talk van socioloog David R. Williams wordt gekeken naar de levensverwachting van mensen met diverse huidskleur. Uit diverse studies blijkt namelijk dat witte mensen langer leven dan mensen met een andere huidskleur. Hoe wordt deze scheve relatie tussen ras en gezondheid veroorzaakt? Door racisme, stelt de socioloog. In deze talk legt hij uit op welke manieren racisme doorwerkt op de volksgezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *