creativiteit

5 inspirerende TED talks over creativiteit

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over creativiteit.

Sir Ken Robinson – Do schools kill creativity?

Kinderen die nu naar school gaan, worden klaargestoomd voor een leven in de toekomst terwijl we niet eens weten hoe deze toekomst eruit zal zien. Met een snel veranderende wereld is het huidige onderwijssysteem allang niet meer afgestemd op wat de maatschappij nu of in de toekomst nodig heeft. De wereld heeft creatieve denkers nodig. Althans, volgens Ken Robinson. Hij pleit voor een drastische verandering van ons onderwijssysteem waarbij er een grote nadruk komt op het stimuleren van creativiteit.

Marily Oppezzo – Want to be more creative? Go for a walk

In deze korte, maar intrigerende TEDx talk legt gedragsonderzoeker Marily Oppezzo uit hoe je creativiteit kunt stimuleren. Ze laat je kennismaken met actuele onderzoeken binnen dit veld en legt uit wat je moet doen om je eigen creativiteit te boosten.

Adam Grant – The surprising habits of original thinkers

Gooi alles wat je denkt te weten over productiviteit en creativiteit maar overboord. In deze interessante TED talk legt organisatiepsycholoog Adam Grant uit wat originele denkers, oftewel zeer creatieve mensen, onderscheid van andere mensen. En het is niet wat je denkt!

Manoush Zomorodi – How boredom can lead to your most brilliant ideas

In deze interessante TED talk van Manoush Zomorodi komt de relatie tussen verveling en creativiteit uitgebreid aan bod. Tegenwoordig maken we maar weinig tijd om ons echt te vervelen. We pakken al snel onze telefoon en verzinnen altijd wel iets productiefs om te doen om elke lege minuut op te vullen. Maar juist in de minuten dat we even niets doen of op de automatische piloot fungeren, krijgt creativiteit de ruimte.

Elizabeth Gilbert – Your elusive creative genius

Deze TED talk van schrijfster Elizabeth Gilbert is één van de best bekeken talks allertijden. En niet onterecht! In haar boek ‘Big Magic’ wist ze al ontzettend boeiend en overtuigend te schrijven over het creatieve proces en in deze TED talk vat ze haar visie op creativiteit, creatieve personen en inspiratie fantastisch samen. Ze is heerlijk humoristisch, welbespraakt en haar boodschap is ontzettend inspirerend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *