Ooit aten we dieren

Leestip: Ooit aten we dieren

Stel je toch eens voor: een toekomst waarin een veganistisch eetpatroon de norm is. Waar vlees en vis eten niet alleen ondenkbaar is, maar waar zelfs met schaamte en onbegrip wordt teruggekeken op onze vleesetende voorouders. Dit toekomstbeeld wordt heel levendig geschetst in het gloednieuwe boek ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst. Want veganisten zijn allang niet meer die boze bleekneuzen die men van vroeger kende.

Veganisme is de laatste jaren enorm in opkomst. Mede door het succes van hashtags als #veganforyourhealth, #veganfortheplanet, #eatplantsbehealthy, #veganAF, #thefutureisvegan en #itscooltobekind op Instagram is de vegan lifestyle positiever dan ooit in beeld. Waar vroeger het hardnekkige beeld was dat veganisten zure, bleke en ongezonde zeurkousen waren, weten we nu dat veganisme niet alleen voor iedereen toegankelijk is, maar ook nog eens heel gezond en hip kan zijn. Populaire sterren kondigen aan plantaardig te eten, vlees is allang niet meer de norm bij de maaltijd en er is steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten. Daarbij blijkt een verandering van eetpatroon dé grootste stap te zijn die je kunt zetten als individu in de strijd tegen klimaatverandering. Het eten van minder dierlijke producten is dus goed voor mens, dier en planeet en heeft duidelijk de toekomst.

In het onlangs verschenen boek ‘Ooit aten we dieren’ wordt de lezer uitgedaagd met andere ogen kijken naar het huidige algemeen geaccepteerde voedingspatroon in de westerse wereld. Want we worden gebombardeerd met leuzen als ‘melk is goed voor elk’ en ‘breek de dag, tik een eitje’, maar hoe gewoon is dit eigenlijk? En hoe kunnen we dit voedingspatroon ‘normaal’ blijven vinden als het steeds duidelijker wordt wat de vernietigende effecten ervan zijn op onze aarde? Met de populariteit van veganisme wordt een toekomst waarin plantaardig eten de norm wordt steeds tastbaarder. Hoe zou deze toekomst eruit zien en in hoeverre bewegen we ons al in die richting?

‘Ooit aten we dieren’ is geschreven door Roanne van Voorst. Zij is antropoloog en schrijfster en zij heeft voor diverse onderzoek zich helemaal ondergedompeld in andere culturen en werelden, zoals de bewoners van een sloppenwijk in Jakarta en de inuit in Groenland. In haar nieuwste boek neemt ze de lezers mee in de ontdekking van een nieuw dieet dat de wereld langzaamaan aan het veroveren is. Dit doet ze aan de hand van haar eigen ervaringen als beginnend veganist, maar ook door te kijken naar het verleden van ons voedsel en door in gesprek te gaan met boeren die hun hele bedrijf hebben omgegooid om niet langer meer bij te dragen aan dierenleed. Ze wisselt een blik op een plantaardige toekomst in het boek af met ontzettend interessante informatie over de geschiedenis, het heden en de toekomst van ons voedsel.

‘Ooit aten we dieren’ is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in voeding en ons voedselsysteem. Het boek is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen via Bol.com voor € 20,50. Het boek is ook als e-book te bestellen. En maak je gebruik van Kobo Plus? Dan kun je het boek helemaal gratis lezen!

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Dan heb ik goed nieuws! Ik vind het namelijk leuk om een exemplaar van dit prachtige boek weg te geven. Laat in een reactie onder dit artikel weten dat je graag meedoet met deze winactie en wie weet ontvang jij binnenkort een exemplaar van dit mooie boek in jouw brievenbus. De winactie loopt tot en met 28 juli. Op 29 juli zal ik de winnaar bekend maken. 

De winactie is gesloten. Gefeliciteerd Stephanie! Je hebt een e-mail van me ontvangen.

Deze review bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

22 gedachten over “Leestip: Ooit aten we dieren”

 1. Wow, stel je inderdaad eens voor dat dit de toekomst gaat worden, dat zou geweldig zijn! Ik heb al heel veel goede recensies over dit boek gehoord en ben erg benieuwd. Zelf ben ik nog maar iets langer dan een jaar met een plantaardige levensstijl bezig en ik leer nog elke dag bij. Ik zou heel graag mijn kennis willen verbreden met dit boek 🙂

  1. Je ziet momenteel aan alles dat de veganisten in opkomst zijn inclusief aanbod! Wat zou ik graag dit boek willen lezen om inspiratie op te doen. Dan kan ik het weer gebruiken om anderen te inspireren!😊

 2. Ik zou graag het boek winnen. Waarom? Ik ben interne communicatieverantwoordelijke bij een Vlaamse overheid en zou het (na het uiteraard eerst zelf te hebben gelezen) als prijs of ‘lokkertje’ gebruiken bij een interne campagne over duurzaamheid.

 3. De zin ‘Ooit aten we dieren’ alleen al is waar ik van droom! Ik zou dit boek heel interessant vinden om te lezen! Goeie actie!

 4. Mag ik ook mee doen. Eet al jaren overwegend vegan. Maar mijn hond krijgt alleenmasr vers vlees. Dus ik ben erg geintereseerd in wat nu natuurlijk is eigenlijk 🙂

 5. Oh dit klinkt als een geweldige toekomst
  Ik kom uit een boeren familie waar vlees heilig is
  Ik ga de discussie altijd weer aan maar het lezen van dit boek hoop ik het beter te kunnen onderbouwen
  heel nieuwsgierig naar het boek

  1. Sander Rasterhoff

   Ik doe graag mee. Ben nu 31 en ik denk dat ik het zeker nog ga mee maken dat we dit echt gaan zeggen.

 6. Ik eet nog steeds vlees, krijg daar wel steeds meer bedenkingen bij en het wordt ook steeds minder. Maar de stap naar vegetarisch of laat staan veganistisch kan ik nog steeds niet zetten. Misschien lukt het wel na het lezen van dit boek.

 7. Intrigerende titel en goede review wat alleen maar meer nieuwsgierig maakt naar dit boek. Ik doe dus heel graag mee met deze mooie winactie! Groene groet Mirelle

 8. Dir boek wil ik zeker lezen. Van een vleesetend gezin van vier naar een gezin met twee veganisten en één vegetariër kan ik nog wat extra argumenten gebruiken om de laatste vleeseter te overhalen! Na het lezen mag het boek de wereld in via de minibieb.

 9. Ik ben recent geïnteresseerd geraakt in plantaardige voeding. Ik ben m’n eerste stapjes aan het zetten op dat vlak en dit boek zou daarbij wel kunnen helpen, denk ik…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *