Het is zomer. De temperaturen kruipen omhoog, de vakantie is om de hoek en alles om ons heen groeit en bloeit. Een verandering van seizoen betekent ook een verandering van aanbod in de schappen van de winkels. Lokaal eten met het seizoen mee is één van de meest duurzame stappen die je kunt zetten in de keuken. In de zomer liggen de schappen in de winkels en de kramen op de markt vol met heerlijk zomerfruit en is de keuze aan groente reuze. Deze groentesoorten zijn op dit moment in het seizoen, uit eigen land en écht ontzettend lekker (mits je ze goed weet te bereiden).
Biet
Bieten zijn van juli tot en met oktober verkrijgbaar van eigen bodem.

Bleekselderij
Bleekselderij is van mei tot en met november uit Nederland verkrijgbaar.

Bloemkool
Alhoewel we bloemkool vaak associëren met de koudere maanden, is deze groente van juni tot en met november van eigen bodem verkrijgbaar.

Courgette
Courgette is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, maar het oorspronkelijke seizoen, waarin de groente ook van eigen bodem verkrijgbaar is, loopt van juli tot en met september.

Mais
Nederlandse mais is verkrijgbaar in de maanden augustus en september.

Rabarber
Rabarber is van oktober tot en met juli verkrijgbaar uit Nederland, maar pas vanaf april is er rabarber verkrijgbaar die in de volle grond is geteeld.

Sperziebonen
Sperziebonen zijn van juli tot en met september van eigen bodem verkrijgbaar.

Tuinbonen
Tuinbonen zijn in juni en juli van eigen bodem verkrijgbaar.

Venkel
Venkel is van juni tot eind oktober uit eigen land verkrijgbaar.

Wortels
De klassieke wortel, ook wel bospeen genoemd, is van mei tot en met oktober uit eigen land verkrijgbaar.

Natuurlijk zijn er nog wel meer groentes die in dit seizoen uit eigen land komen, maar dit zijn naar mijn idee de meest populaire en lekkere groentesoorten van eigen bodem. Wat is jouw absolute favoriet? En heb je een lievelingsgerecht met deze groentesoort wat ik zeker moet proberen?