kind

Deeleconomie in beeld: KrijgdeKleertjes

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over KrijgdeKleertjes

kinderen

KrijgdeKleertjes in een superhandig ruilplatform voor kinderkleding. Deelnemers kunnen zowel offline als online hun oude kinderkleding in pakketten aanbieden en direct ook een nieuw pakket kleding selecteren tegen slechts een kleine ruilbijdrage. Zo ben je altijd voorzien van mooie kinderkleding voor een paar euro per seizoen. Bij de ruilpunten door het hele land kun je terecht voor het inleveren van pakketten en het selecteren van nieuwe items, maar dit kan ook eenvoudig online. KrijgdeKleertjes biedt trouwens ook speelgoed, babybenodigdheden en zwangerschapskleding aan, maar kinderkleding is op het platform verreweg het meest populair.

Het platform is opgericht in in 2012 na een spannende, maar succesvolle crowdfunding. De oprichters, Cerian van Gestel, Annelinde van Wouw, Annunziata Tanzarella en Tessie Vilé wilden met het platform ouders met elkaar in contact brengen om kinderkleding te ruilen. Ze liepen allemaal tegen het probleem aan van overvolle kasten en kinderen die snel uit hun kleding groeiden. Omdat dit probleem zo herkenbaar is, was het platform al snel na de oprichting een groot succes. KrijgdeKleertjes is nog steeds een vrijwilligersproject en niet alleen de oprichters, maar ook de vrijwilligers op lokaal niveau dragen allemaal bij aan het succes.

Hoe werkt het?

kleding

Krijgdekleertjes is zowel online als offline actief. Als je kinderkleding wilt ruilen voor andere kleding, kun je de kleding gewassen langs brengen bij één van de lokale KrijgdeKleertjes ruilpunten in Nederland. Je kunt daar veelal ook direct kiezen voor nieuwe kleding, maar dit hoeft niet. De medewerkers van KrijgdeKleertjes sorteren de kleding, stellen nieuwe pakketten samen en plaatsen deze pakketten online. Zo nu en dan is KrijgdeKleertjes ook te bezoeken tijdens een beurs of evenement in het land.

Online kun je zoeken naar kinderkleding op maat, geslacht, seizoen of postcode. Om gebruik te maken van de diensten van het platform kun je een abonnement aanmaken voor slechts € 12,- per jaar. Zo kun je onbeperkt ruilen, mits je ruiltegoed hebt. Je bekijkt de foto’s van de kleding en als je interesse hebt in een pakket, kun je dit direct aangeven. Als je genoeg Ruiltjes hebt en strips voor de betaling hebt, kun je de ruil direct doen. Deze Ruiltjes krijg je direct bij aanmelding, maar ontvang je ook door zelf pakketten aan te bieden en een succesvolle ruil af te sluiten. De strips zijn te koop via de website voor € 2,- per stuk. Heb je een deal? Dan kun je de verzending bespreken met de aanbieder en ontvang je het pakket thuis.

Wil je kleding aanbieden via het online platform? Dan stel je zelf een pakket samen van kledingstukken binnen een bepaalde maat. De richtlijn is om een pakket samen te stellen van ongeveer een halve supermarkttas. De kleding is natuurlijk schoon en heel. Maak een aantal mooie foto’s, maak een advertentie aan met informatie over de kleding en plaats deze gratis online. Vanaf dit moment kunnen geïnteresseerden reageren op jouw advertentie en ontvang je vanzelf bericht als iemand het pakket van jou wilt overnemen.

Deelnemen?

kinderen

Wil je ook kleding ruilen via Krijgdekleertjes? Bezoek dan één van de lokale ruilpunten in Nederland. Een overzicht van deze ruilpunten vind je op de website van Krijgdekleertjes. Bied je liever zelf een pakket online aan of wil je het aanbod online bekijken? Dan kan dat ook via de website van KrijgdeKleertjes. Hier kun je een account aanmaken en gebruik maken van alles functies. Wil je iemand anders kennis laten maken met het platform? Dan kun je via de website iemand ook een aantal ruilstrippen cadeau doen. Een superleuk en duurzaam cadeau voor (nieuwe) ouders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *