boeken

Deeleconomie in beeld: Bksy

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Bksy

boeken

Bksy is een Nederlands platform voor boekenliefhebbers. Het platform is in 2015 gestart door Robbin Reijnen en Peter Knol. Tot die tijd waren er wel lokale groepen op social mediaplatformen waar boeken werden uitgeleend en geruild, maar nog niet op grote schaal. Door een platform als Bksy wordt het mogelijk om boeken overzichtelijk te delen met anderen, zowel met vrienden als met onbekenden. Door de community eromheen leer je mede-boekenliefhebbers kennen en ontdek je een heleboel nieuw leesvoer.

Hoe werkt het?

boek lezen

Alhoewel het platform Bksy nog niet zo bekend en zo groot is als andere platformen binnen de deeleconomie, zoals Peerby of Uber, is het wel een enorme verrijking voor veel boekenliefhebbers. De app biedt namelijk de unieke mogelijkheid om je eigen boekencollectie bij te houden en deze te delen met vrienden en bekenden. De boeken kun je handige invoeren door ISBN-nummers te scannen of ze handmatig in te voeren. Op jouw beurt kun je de boekencollectie van anderen bekijken en boeken te leen vragen. Je ziet eenvoudig wie de titels in de kast heeft staan en bij wie je het boek kunt lenen. Een leenverzoek kun je accepteren of afwijzen, dus je bepaalt zelf met wie je de boeken deelt. De app houdt bij aan wie het boek is uitgeleend en je kunt zelfs een retourverzoek versturen.

Maar het platform biedt meer. Zo kun je jouw vrienden volgen en zo altijd op de hoogte zijn van welke boeken ze lezen. Door recensies achter te laten en recensies van anderen te lezen weet men precies welke boeken echt niet te missen zijn. En wil je jouw favoriete titels graag bespreken met anderen? Wordt dan lid van één van de boekenclubs via de app. Geen boekenclub in de buurt? Richt er dan zelf één op.

Deelnemen?

boeken

Wil je zelf ook meedoen? Download dan, helemaal gratis, de Bksy app via de App Store of Google Play. Meer informatie over het platform vind je op de website van Bksy. Wil je het platform inzetten voor jouw organisatie? Dan kan dat ook. Met Bksy Professioneel creëer je een eigen overzicht van de boekenkast voor jouw organisatie. Zo houd je bij welke boeken er op voorraad zijn, hoeveel exemplaren er van een boek zijn en door wie de boeken zijn geleend.There are no comments

Add yours