auto

Deeleconomie in beeld: BlaBlaCar

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over BlaBlaCar

snelweg

Het deelplatform BlaBlaCar is een enorm effectief carpoolplatform dat beschikbaar is voor iedereen die interesse heeft in het delen van een autorit. Je kunt op zoek gaan naar een rit op een bepaald traject of als automobilist vrije stoelen aanbieden. Zo deel je de kosten van de rit en heb je ook nog wat aanspraak op de route, als je daar interesse in hebt. De naam BlaBlaCar duidt namelijk op de mate waarin de gebruikers geïnteresseerd zijn in geklets tijdens de rit. Dit kan aangegeven worden in het profiel door te kiezen voor Bla (niet erg spraakzaam), BlaBla (spraakzaam) of BlaBlaBla (kletskous).

BlaBlaCar is in 2006 opgericht door Frédéric Mazzella, een Franse student in Stanford die problemen ondervond met het vinden van vervoer naar zijn familie op het Franse platteland. Zo kwam hij op het idee om een carpool community op te zetten om dit soort problemen in de toekomst voor iedereen op te lossen. Het van oorsprong Franse platform bleek een enorm succes te zijn en is ondertussen actief in 22 landen met 70 miljoen gebruikers wereldwijd.

Hoe werkt het?

auto

Met BlaBlaCar kun je werkelijk waar overal een rit naartoe krijgen, zolang je het geluk hebt dat iemand een lege zitplaats aanbiedt op de route. Deze ritten vind je op het platform van BlaBlaCar. Je maakt hier een gratis account aan en zoekt vervolgens naar een rit via de handige zoekfunctie door vertrekpunt, bestemming en datum op te geven. Je krijgt vervolgens een overzicht van de beschikbare ritten en daar kun je jouw keuze uit maken. Door het handige beoordelingssysteem kun je eenvoudig kiezen voor een bestuurder die jou aanspreekt en die als betrouwbaar wordt ervaren. Wil je meer informatie? Dan kun je contact opnemen met de bestuurder voor je de rit definitief boekt. De betaling voor de rit gebeurt al na het bevestigen van de rit zodat je zorgeloos in de auto kunt stappen.

Je kunt natuurlijk ook lege zitplaatsen aanbieden in jouw auto als je op weg gaat. Dit doe je ook op het platform met jouw account. Je geeft op wat de bestemming is, wanneer je reist en waar je passagiers kunt ophalen en afzetten. Ook als bestuurder kun je de medereizigers beoordelen en beoordelingen lezen. Zo weet je zeker dat je de auto deelt met iemand die als prettig gezelschap wordt ervaren. En wil je als vrouw liever alleen in de auto zitten met andere vrouwen met het oog op veiligheid? Dan kun je gebruik maken van de Ladies Only optie.

Deelnemen?

auto

Wil je ook zitplaatsen aanbieden of op zoek gaan naar een rit via het platform? Meld je dan gratis aan op de website van BlaBlaCar. Met de handige gratis app, die te downloaden is via Google Play of de App Store, ben je altijd in de gelegenheid om contact te houden met de bestuurder of zelf een rit aan te bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *