airbnb

Deeleconomie in beeld: Airbnb

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Airbnb

airbnb

Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur van accommodaties. Niet zozeer voor hotelkamers en campings, maar voor privé accommodaties in de vorm van een kamer bij iemand thuis, een heel appartement of een bijzonder boshuis. Het platform werd in 2008 opgericht in San Francisco. Sinds die tijd is het platform explosief gegroeid. Momenteel biedt Airbnb meer dan 3 miljoen accommodaties aan in 192 verschillende landen!

De opkomst van Airbnb ging in razend tempo en het is in slechts enkele jaren één van de meest bekende en meest veelbesproken initiatieven binnen de deeleconomie geworden. Niet altijd even positief trouwens. Airbnb begon als platform waar particulieren een kamer of woning (tijdelijk) konden verhuren, maar de professionalisering sloeg al snel toe. Op veel locaties zorgt het platform nu voor veel discussie vanwege het overtoerisme in grote steden, het woningentekort vanwege de professionele verhuur van veel panden en de illegaliteit van veel van deze verhuur.

Hoe werkt het?

airbnb

Of je nu in een boomhut op Bali, een penthouse in Kopenhagen, een yurt in Virginia, een appartement in Kaapstad of een aardehuis in Washington wilt verblijven: je vindt het allemaal via Airbnb. De woningen worden aangeboden via het platform door de verhuurders zelf en als gebruiker van het platform zoek je eenvoudig in het aanbod op reisdatum, bestemming en aantal gasten. Of laat je inspireren door de uitgelichte bestemmingen met bijzondere locaties, verblijfplaatsen of uitstekende beoordelingen. Per advertentie zie je meer informatie over de locatie, de voorzieningen, de huisregels, de verhuurder en de beoordelingen van andere gasten. Eventuele vragen kun je via een bericht naar de verhuurder sturen, maar je hebt ook de mogelijkheid direct een boekingsaanvraag te doen via de website. Als de boeking akkoord is, wordt de betaling direct online geregeld.

Wil je jouw appartement of woning aan bieden via Airbnb en zo wat geld bijverdienen? Dan kan dat eenvoudig met jouw account via het platform. Je maakt een advertentie aan met mooie foto’s van de kamer, het appartement of de woning en je geeft zoveel mogelijk informatie over de faciliteiten, de omgeving, de huisregels en overige wetenswaardigheden. Je hebt zelf de zeggenschap over de prijs, de duur en de huisregels en jouw woning is extra verzekerd via Airbnb om eventuele schade te dekken. Een advertentie aanmaken is gratis en je hebt zelf controle over wie je uiteindelijk verwelkomt in jouw woning.

Deelnemen?

airbnb

Je kunt gratis gebruik maken van het Airbnb platform en een account aanmaken. Het platform heeft ook een handige gratis app die je kunt downloaden via de App Store of Google Play. En als gebruiker van het platform kun je profiteren van fijne kortingen door andere mensen kennis te laten maken met het platform. Via de e-mail of social media kun je vrienden uitnodigen en een korting aanbieden. Jij krijgt vervolgens weer tegoed als ze een accommodatie of ervaring boeken via het platform.There are 2 comments

Add yours
  1. Jessica J.

    Eerder deze maand verbleven m’n vriend en ik via Airbnb in een knus appartementje van een Parijs koppel dat zelf een weekendje weg was. Zo veel gezelliger en uiteraard authentieker dan een hotelkamer. Echt een heel fijn gegeven, dit! Alleen zou ik het zelf denk ik niet aandurven om onbekenden in mijn appartement te laten verblijven. Ik ben daar geloof ik iets te wantrouwig voor …

    • awkwardduckling

      Dat snap ik ook wel hoor. Je woning verhuren via het platform is echt niet voor iedereen weggelegd. Ik zou ook niet zo snel mijn woning beschikbaar stellen, maar ergens verblijven via Airbnb vind ik dan wel weer leuk.


Post a new comment