feminisme

Zo word je een feminist

Geloof je dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn aan elkaar? Gefeliciteerd! Je bent een feminist! Zo simpel is het. Feminisme is niet het idee dat vrouwen beter zijn of het idee dat mannen en vrouwen identiek zijn aan elkaar. Het is simpelweg het geloof dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen en daarom ook evenveel rechten (en plichten) verdienen. In onze maatschappij gaan we er veelal vanuit dat mannen en vrouwen al gelijkwaardig zijn aan elkaar, maar de praktijk laat wel anders zien. Vrouwen verdienen in sommige gevallen nog steeds minder dan mannen, zelf als ze hetzelfde werk doen en hetzelfde aantal uren werken. Vrouwen kunnen nog steeds niet veilig over straat zonder lastiggevallen te worden of voorzorgsmaatregelen te moeten treffen. En de meest machtige mannen ter wereld hebben steeds vaker ontzettend vrouwonvriendelijke opvattingen die doorsijpelen in hun beleidsvoering. Dus nee, mannen en vrouwen worden nog steeds niet als gelijkwaardig beschouwd en er is nog een heleboel werk aan de winkel. Maar hoe word je een feminist en hoe zet jij je in voor deze broodnodige gelijke rechten?

Draag je feminisme uit

feminisme

Allereerst is het belangrijk dat je jezelf openlijk identificeert als feminist. Het feminisme heeft nog steeds, onder bepaalde groepen, een slechte reputatie. Die reputatie is vaak geheel onterecht, maar dat stereotype beeld van de schreeuwende, mannenhatende, harige vrouw in tuinbroek is moeilijk los te laten als mensen geen nuance te zien krijgen. Laat je dus zien en spreek je uit. Dat hoef heus niet groots en meeslepend: een simpel ‘ja, ik ben een feminist. Ik geloof dat vrouwen net zoveel waard zijn als mannen.’ is al voldoende. En neem jezelf, je dromen en idealen en alles wat je doet serieus, want je mag er zijn en dat ook uitdragen.

Plant zaadjes

feminisme

Alhoewel jij misschien de ernst en noodzaak van het feminisme in deze tijd inziet, betekent niet dat het iedereen zo aan het hart gaat. Voor veel mensen is er weinig tot geen noodzaak om over deze zaken na te denken. Ze leven hun leven en merken deze obstakels niet op. Of ze hebben simpelweg geaccepteerd dat de maatschappij nu eenmaal zo is. Jij kunt laten zien en horen dat het ook anders kan. En anders moet. Dat hoeft niet schreeuwend met ontblote borsten op de barricades te zijn, trouwens. Mag wel, hoeft niet. Je kunt ook rustig met mensen in gesprek gaan en benadrukken waarom dit voor jou (houd het dicht bij jezelf) zo belangrijk is. Misschien plant je hier en daar een zaadje en gaan mensen nadenken over de huidige status quo.

Wees lief voor je zusters

feminisme

We weten allemaal dat vrouwen onderling nogal kattig kunnen zijn. Zo worden we ook standaard in beeld gebracht, al roddelend en snauwend naar elkaar. Maar zo hoeft het natuurlijk niet te zijn. We hebben als vrouwen meer met elkaar gemeen dan dat we van elkaar verschillen. So what dat de ene vrouw borstvoeding geeft en de andere vrouw flesvoeding? En so what dat de één zijn benen wel scheert en de ander niet? Verschillende vrouwen, verschillende keuzes. Wees dus lief voor elkaar en steun elkaar waar mogelijk, want we hebben al genoeg uitdagingen om te overkomen. Daar hebben we geen onderlinge rivaliteit bij nodig.

Wees mediakritisch

feminisme

Je kunt nog zo maatschappijkritisch zijn, maar een foute soap of make-over programma op zijn tijd is toch ook wel fijn. En we weten dat veel songteksten van rappers ontzettend fout zijn, maar de beat is zo fijn om op te dansen. Dat je de zwaktes en fouten in populaire media ziet, betekent niet dat je alles ook direct moet afzweren. Het mag natuurlijk wel. Als je een artiest of acteur vanwege zijn persoonlijke overtuigingen of daden niet meer wilt supporten, dan is geheel begrijpelijk. Maar voel je niet schuldig als je nog steeds graag naar naar romantische komedies kijkt en naar rapmuziek luistert. Dat je de disfunctionele en stereotype beeldvorming in de media herkent is al heel wat.

Leer meer

feminisme

Als jij je graag wilt verdiepen in feminisme, dan zijn er allerlei manieren waarop je meer informatie kunt vergaren. Er zijn ontzettend veel goede boeken geschreven over feminisme, zowel vroeger als nu. Merel van De Groene Meisjes deelt regelmatig ontzettend goede leestips op haar blog en Instagram, maar een simpele zoekopdracht op Google of bij een webshop levert ook al een schat aan goede titels op. Ook op TED.com vind je diverse interessante talks over feminisme en er zijn talloze documentaires gemaakt over feminisme, emancipatie en intersectionaliteit. En er zijn trouwens ook steeds meer leuke podcasts over dit onderwerp te beluisteren. Ik vind de podcast van ‘Damn, Honey’ een absolute aanrader!

Ga de barricades op

feminisme

Als je echt actief bij wilt dragen aan verandering en jouw stem wilt laten horen, dan zijn er genoeg manieren op de barricades op te gaan. Sluit je aan bij een feministisch netwerk, zoals De Bovengrondse of een feministische werkgroep van jouw politieke partij, of doe mee met protestacties, marsen en ludieke social media acties. Hoe meer vrouwen zich op deze manier laten gelden, hoe duidelijker de boodschap wordt. Is de barricades opgaan niet helemaal jouw ding? Dan is dat ook oke. Je kunt je op talloze andere manieren laten horen. Schrijf een blog, deel informatie op social media, start een feministische podcast, sluit je aan bij een feministische boekenclub, support andere vrouwen of start jouw eigen lokale feministische clubje.

1 gedachte over “Zo word je een feminist”

  1. Een licht puntje van kritiek:
    Ik zie mijzelf ook als feminist. Echter kon ik met veel punten op deze lijst niet zo heel veel. Dit komt namelijk omdat ik een man ben. Ik vind het jammer dat er veel aandacht besteed wordt voor feministische vrouwen. Het lijkt alsof het een gevecht is waar mannen zich buiten moeten houden..
    Mogelijk is het beter als zulke blog posts in de toekomst gericht worden op zowel mannen als vrouwen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *