introvert

10 onmisbare tips voor introverten

Momenteel lees ik het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit. Een ontzettend leuk én informatief boek over introverten. Vanaf de allereerste pagina was het boek één en al herkenning. Alhoewel ik altijd al meer introvert dan extravert was, is de laatste jaren mijn introversie duidelijk op de voorgrond getreden. Ik hield vroeger al van alleen zijn en zat het liefst op mijn kamertje stapels boeken te lezen. In mijn studententijd ging ik wel uit en had ik veel vrienden, maar ik had zo nu en dan ook dagen dat ik echt helemaal niemand wilde zien. Tegenwoordig is mijn sociale leven op een erg laag pitje gezet. Mijn gezin is al druk genoeg en ik vind het al een behoorlijk gegoochel om gezin, werk, huishouden en welzijn in balans te houden. Gelukkig ben ik (door schade en schande) de laatste jaren een stuk wijzer geworden. Ik heb geleerd hoe ik het beste kan functioneren en hoe ik om kan gaan met alle prikkels die op een dag op me af komen. Vandaag deel ik een aantal van deze (wat mij betreft) onmisbare tips voor introverten. Het zijn geen tips om assertiever te worden of meer ‘te passen’ in de maatschappij. Dat is namelijk niet nodig. Je bent als introvert prima zoals je bent. Ik deel liever tips over hoe om te gaan met deze razendsnelle maatschappij met alle prikkels die op je af komen. Ik ben deze handige tips door de jaren heen zelf gaan toepassen en het maakt het voor mij een stuk makkelijker om dagelijkse keuzes te maken, tot rust te komen en prikkels te verwerken.

White noise playlist

headphone

Sinds kort heb ik de white noise playlists ontdekt. Deze fantastische afspeellijsten bieden een enorm diverse aanbod aan nummers met enkel white noise. Deze ruis maskeert omgevingsgeluiden en kan rustgevend werken. Voor sommige mensen werkt het goed bij het in slaap vallen, maar ik vind het persoonlijk heerlijk tijdens het werken. Je vindt white noise nummers op Spotify, maar er zijn ook speciale apps voor ontwikkeld.

Zonnebril

zonnebril

Al jaren ga ik nergens heen zonder mijn zonnebril. Zelfs op sombere dagen heb ik soms behoefte aan een zonnebril op mijn hoofd vanwege overprikkeling door licht. Veel mensen vinden het maar aanstellerij, maar ik zweer erbij. Op sommige dagen is het zonlicht geen probleem, maar op dagen dat ik er last van heb, kan een zonnebril echt verlichting (pun intended) bieden.

Wandelen

bos

Ik vond wandelen vroeger altijd maar suf en zinloos. Waarom ergens lopen zonder duidelijk doel? Tegenwoordig vind ik een wandeling op z’n tijd erg fijn. Het schept wat lucht in je hoofd, de lichaamsbeweging doet goed en je komt tijdens het wandelen op de beste ideeën.

‘Kan dat even op de mail?’

laptop

Zoals de meeste introverten heb ik echt een afschuw van bellen. Ik houd er niet van om zelf iemand op te bellen, maar ik houd er al helemaal niet van om gebeld te worden. Helaas ontkom je er soms niet aan, maar dan bereid ik me liever zo goed mogelijk op het gesprek voor. Mocht ik tijdens het gesprek een verzoek krijgen of nieuwe informatie ontvangen, dan vraag ik zo vaak mogelijk of dit even per e-mail toegestuurd kan worden zodat ik er even naar kan kijken en over na kan denken. Dan heb ik tijd om alle voors en tegens af te wegen en kan ik, zonder het gevoel van sociale druk, een juiste beslissing nemen.

Whatsapp is je vriend

smartphone

Ik vind Whatsapp een fantastisch alternatief voor een telefoongesprek. Het heeft alle voordelen van ‘direct’ contact zonder dat je iemand hoeft te spreken of voor het blok gezet kan worden. Omdat het in mijn dagelijks leven toch al moeilijk is om een telefoongesprek te voeren met twee kleine kinderen, vraag ik mensen meestal of het ook mogelijk is om even te appen.

Dutjes

koala

Ik ben altijd al iemand geweest die veel slaap nodig heeft. Tijdens de puberteit sliep ik het liefst een gat in de dag en alhoewel er altijd wordt gezegd dat dit een fase is, is deze bij mij nooit helemaal overgegaan. Ik heb nog steeds minimaal 10 uur slaap op een dag nodig en als ik echt vermoeid, ziek of overprikkeld ben, doet een dutje meestal erg goed. Het geeft even de kans om mentaal en fysiek rust te nemen en prikkels te verwerken. Schaam je niet voor dutjes, ze zijn the best!

Mediteren

meditatie

Ik heb een echte haat-liefdeverhouding met mediteren. Ik weet dat het enorm goed voor je welzijn is en dat het een broodnodig rustmoment op de dag kan vormen (voor iedereen, maar helemaal voor introverten) maar ik ben er soms gewoon té rusteloos voor. Elke dag las ik een moment in om te mediteren. Soms kom ik niet verder dan 10 keer bewust ademhalen en soms kan ik een kwartier mediteren zonder dat ik me daar bewust van ben. Het belangrijkste is om echt dat rustmoment even te nemen.

Plan rustmomenten in

rust

Een gebalanceerd leven valt of staat voor mij met goede planning. Ik plan mijn afspraken, werk, voornemens, doelen en huishoudelijke taken in, maar ook mijn rustmomenten probeer ik steeds vaker vast te leggen. Dat is geen overbodige luxe. Als ik een weet dat ik een drukke dag heb, dan houd ik hier in mijn agenda rekening mee. Voorafgaand aan deze dag doe ik iets rustiger aan, maar ook de dag erna plan ik het liefst geen afspraken in. Ik heb die tijd echt nodig om weer tot mezelf te komen.

Creëer een eigen ruimte

In een druk huisgezin is het soms moeilijk om tijd voor jezelf te maken, laat staan een plek voor jezelf op te eisen. Het hele huis is voor iedereen en daarom vind je overal ook de spullen van iedereen. Vind daar maar eens een rustig plekje zonder afleidingen om even op te laden. Het liefst creëer je een eigen ruimte in huis waar jij je even kunt terugtrekken. Dat hoeft niet meer te zijn dan een zithoek of een bureau; zolang het maar jouw plekje is waar je niet worden geprikkeld door herrie, rommel of afleiding.

Noise-cancelling headphones

laptop

Dit item heb ik nog niet zelf uitgeprobeerd, maar het staat hoog op mijn verlanglijstje. Noise-cancelling headphones zijn een uitkomst voor iedereen die snel overprikkeld raakt. Ik hoor niets dan goeds qua ervaringen van introverten en mensen die snel overprikkeld raken. Je kunt je even afsluiten en diverse omgevingsgeluiden filteren zonder dat je jezelf hoeft te overprikkelen met muziek.

Bonustip!

Ik heb nog een bonustip voor jullie. Misschien wel de allerbelangrijkste tip uit het rijtje. Bewaak je eigen grenzen. Niet over je grenzen heen gaan is voor iedereen belangrijk, maar introverten komen net even vaker voor dit dilemma te staan. Omdat je gewoon niet zo ongezellig moet doen, omdat iedereen naar dat feestje gaat of omdat anderen toch ook geen last lijken te hebben van die prikkels. Alleen jij voelt aan wat je wel en niet kunt verwerken en alleen jij kunt op de rem trappen als het genoeg is geweest. Het is een continu leerproces waar je soms flinke uitglijders bij maakt, maar je leert ervan. Schroom niet om eerder naar huis te gaan, tijdens een feestje in een hoekje van de kamer vrienden te maken met de huiskat of gewoonweg ‘nee’ te zeggen tegen iemand. Je bent niemand iets verschuldigd, alleen jezelf.

8 gedachten over “10 onmisbare tips voor introverten”

 1. Ik ga nergens heen zonder mijn noice-cancelling headphones. In de praktijk werken ze wel beter als je wel muziek of enige vorm van geluid opzet om het omgevingsgeluid echt helemaal tot een minimum te beperken. Bij bepaalde meditatie apps (zoals Calm) zijn wel heel wat achtergrondgeluiden te vinden die mij tot rust brengen zonder dat ik muziek moet luisteren. Handig voor als je al wat overgeprikkeld bent, maar toch een lange rit met bv. het OV moet doen…

  1. Herkenbaar. Vooral jet bellen. Als iemand me een mail stuurt met “ik bel nog”, loop ik de hele dag zenuwachtig. Op mijn job heb ik daar dan minder een probleem mee, aangezien ik daar altijd op telefoons ben voorbereid.

   1. Inderdaad! Dat ‘ik bel je nog’ of ‘wil je even bellen om iets te bespreken?’ vind ik ook zó lastig. Ik kan daar zo zenuwachtig om zijn en eigenlijk is het heel onzinnig.

 2. Zo herkenbaar! Mijn introverte zelf heeft ook veel meer plek gekregen in mn leven toen ik er eenmaal aan toegaf. Al deze dingen zijn echt JA, haha! Ik wil de noise-cancelling headphones ook nog wel gaan testen, maar ben benieuwd of iemand aanraders heeft?

  1. Wat goed om te horen dat het zo herkenbaar is. Ik functioneer ook zoveel beter nu ik er gewoon aan toegeef en deze dingen toepas. Qua headphones weet ik nog niet zo goed welke richting ik op moet zoeken. Ik weet dat Iris van Ikbenirisniet een Bose heeft en dat heel veel mensen zweren bij de producten van Sony.

 3. Wauw, nog iemand die 10 uur slaap nodig heeft! Wat leuk om daarin herkenning te vinden 😀 Als ik daar open over ben, krijg ik best vaak de opmerking ‘dat je minder slapen kan trainen’ en dat ‘zo veel slapen slecht voor je is’. Haha, als ik minder slaap, is het nog slechter voor me 😉 Sommige mensen hebben gewoon echt elke nacht 10 uur slaap nodig.

  Ook de rest is heel herkenbaar! Omdat introverten niet per se het type mensen zijn die van de daken schreeuwen dat ze introvert zijn, heb ik vaak het gevoel daarin alleen te zijn. Maar dat is natuurlijk niet zo 🙂

  1. Ik heb dat ook mijn hele leven gehoord hoor. Ik ben ‘ongezellig’ en het zou zonde van mijn tijd zijn. Ik vind het juist zonde van mijn tijd als ik de halve dag als een oververmoeide zombie nergens aan toe kom.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *