geluk

5 inspirerende TED talks over geluk

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over geluk.

Dave Cornthwaite – How to create a life you don’t need a holiday from

In deze TEDx talk in Brussel houdt Dave Cornthwaite een inspirerend pleidooi voor het creëren van een leven waar je écht gelukkig mee bent. Hij besloot zelf 2005 ontslag te nemen en afstand te nemen van het leven dat van hem verwacht werd. Sinds die tijd heeft hij spraakmakende avonturen beleefd, boeken geschreven en de wereld over gereisd om meer mensen aan te sporen hun hart te volgen en het avontuur aan te gaan.

Ingrid Fetell Lee – Where joy hides and how to find it

Wat maakt ons oprecht blij in het dagelijks leven en wat hebben we daarin gemeen met elkaar? Jarenlang heeft Ingrid Fetell Lee onderzoek gedaan naar de kleine geluksbrengers in ons leven. Wat hebben ze gemeen en waar zijn ze te vinden? Na uitgebreid onderzoek identificeerde ze de eigenschappen van onze geluksbrengers die ze ‘Aesthetics of Joy’ noemde. In deze TED talk legt ze uit hoe dit werkt en hoe we allemaal meer geluk kunnen ervaren in ons dagelijks leven.

Ron Gutman – The hidden power of smiling

Ondernemer Ron Gutman laat in deze korte en vermakelijke TED talk zien wat simpelweg lachen allemaal kan betekenen voor onze gezondheid. Zijn boodschap? Onderschat de kracht van een simpele glimlach niet!

Daniele Quercia – Happy maps

Ons hele leven lijkt wel ingericht te zijn op efficiëntie. Vooral als we onderweg zijn, kiezen we voor de meest directe en efficiënte route. We kijken maar weinig om ons heen en maken liever geen contact met onze omgeving. Zonde, zegt Daniele Quercia. Juist die dagelijkse routine veranderen kan onze dag zoveel mooier maken als we eens kiezen voor een alternatief pad. Hij laat ons kennis maken met Happy Maps: een alternatieve mapping tool om in plaats van de meest direct te route te kiezen voor een route waar je gelukkig of rustig van wordt of die wordt aangeduid als de mooiste route.

Dan Gilbert – The surprising science of happiness

In deze zeer uitgebreide, maar fascinerende TED talk legt psycholoog Dan Gilbert uit hoe geluk precies werkt. Hij laat ons kennismaken met ons ‘psychologisch immuunsysteem’ en legt uit hoe we deze mechanismen in ons voordeel kunnen laten werken. Zijn presentatie is inspirerend en ontzettend boeiend en weet ons op hilarische manier te confronteren met ons gekke en wonderbaarlijke brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *