Hoe gaan we dit uitleggen

Leestip: Hoe gaan we dit uitleggen

Als je het nieuws ook maar enigszins volgt, zakt de moed je waarschijnlijk in de schoenen bij de meest recente berichten over ons klimaat. We hebben in ons kikkerlandje te kampen met tropische temperaturen, de gletsjers lijken wereldwijd nog sneller te smelten dan was verwacht en een grote uitstervingsgolf van planten en dieren lijkt onvermijdelijk. Waarom gaan we op dezelfde voet verder als we weten wat voor desastreuze gevolgen ons te wachten staan? En zijn deze gevolgen onvermijdelijk of kunnen we het tij nog keren? Deze vragen komen aan bod in het nieuwste boek van De Correspondent: ‘Hoe gaan we dit uitleggen’.

‘Hoe gaan we dit uitleggen’ is geschreven door Jelmer Mommers. Hij is correspondent Klimaat & Energie bij het online platform De Correspondent en schrijft in die hoedanigheid over klimaatverandering en duurzaamheid. Hij is vooral bekend geworden door zijn journalistieke onderzoek naar Shell en zijn bevindingen uit dit onderzoek komen ook veelvuldig aan bod in het boek. Al zijn research en opgedane kennis als journalist weet hij fantastisch te bundelen in dit realistische doch hoopvolle verhaal over de huidige stand van zaken én de mogelijke toekomstscenario’s.

In ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ neemt Jelmer Mommers klimaatverandering onder de loep. Hoe is het zover gekomen? Hoe ziet onze toekomst er mogelijk uit? En hoe nu verder? Deze drie vragen staan centraal in het boek en zijn respectievelijk de drie delen van het boek. In deel 1 bespreekt hij wat er precies mis is. Alle problemen die onder de noemer klimaatverandering vallen komen aan bod. En dat is nogal wat, maar laat je daar niet door afschrikken. De cijfers zijn schrikbarend, de problemen talrijk en verandering lijkt niet op komst te zijn. Dit afschuwelijke overzicht van de gevolgen van klimaatverandering zet Jelmer Mommers heel bewust bij elkaar. We moeten de ernst van het probleem in gaan zien, maar ook in gaan zien dat dit alles een keuze is. Een verkeerde en gevaarlijke keuze, maar een keuze van de mensheid desalniettemin.

In deel 2 komen twee mogelijke toekomstscenario’s aan bod. In één scenario beschrijft Jelmer Mommers hoe onze toekomst in 2050 eruitziet als we op dezelfde voet verder gaan. In het tweede scenario beschrijft hij een toekomst die mogelijk wordt gemaakt door doortastende en wilskrachtige burgers, overheden en bedrijven die zich inzetten voor een gezonde en duurzame toekomst. Beide scenario’s zijn goed uitgewerkt en onderbouwd met diverse cijfers, voorbeelden en ontwikkelingen. De toekomst is natuurlijk niet zo zwart-wit, maar de voorbeelden geven goed aan hoe onze samenleving en onze planeet zich zal ontwikkelen als we bepaalde keuzes maken.

Het boek eindigt gelukkig een stuk hoopvoller en positiever dan het begint. In het laatste deel van het boek geeft Jelmer Mommers een overzicht van wat we kunnen doen als burgers, bedrijven, organisaties en overheden om het doemscenario te voorkomen. Alhoewel hij toegeeft dat de voornaamste verandering vanuit de globale overheden zal moeten komen, laat hij zien dat dit niet betekent dat burgers helemaal geen invloed hebben op onze toekomst. Hij geeft voorbeelden van organisaties, burgercollectieven en individuen die overal op aarde aangeven dat het genoeg is geweest. Bovendien benadrukt hij hoe belangrijk het dialoog over klimaatverandering is. Om een stevig debat te kunnen voeren dat niet zal verzanden in clichés en misinformatie, geeft hij bovendien in het boek 12 feiten over veelvoorkomende misverstanden over klimaatverandering.

Wij mij betreft is ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ een boek dat echt iedereen zou moeten lezen. Het geeft een goed onderbouwd overzicht van onze huidige klimaatproblematiek en schetst een helder beeld van onze toekomst als we op dezelfde voet verder gaan. Verandering is noodzakelijk, dat blijkt. Gelukkig wordt uit het boek ook duidelijk hoe deze verandering moet worden vormgegeven en welke partijen hier hun invloed op kunnen uitoefenen. Het boek is confronterend zonder deprimerend te zijn en is bovendien heel goed leesbaar en begrijpelijk. En dat is niet onbelangrijk voor zo’n belangrijk onderwerp waar de meeste mensen maar weinig over lijken te (willen) weten.

Het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 20,-. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book voor slechts € 7,-. Volg ook zeker De Correspondent om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Dan heb ik goed nieuws! Ik mag namelijk twee exemplaren van ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ weggeven. Laat in een reactie onder dit artikel weten dat je graag meedoet met deze winactie en wie weet ontvang jij binnenkort een exemplaar van dit mooie boek in jouw brievenbus. De winactie loopt tot en met 30 juni. Op 1 juli zal ik de winnaar bekend maken. 

De winactie is gesloten en de winnaars zijn bekend. Gefeliciteerd Sophie en Marije! Jullie hebben bericht.

16 gedachten over “Leestip: Hoe gaan we dit uitleggen”

 1. Ik ben geïnteresseerd in dit boek, ik wil graag geïnformeerd worden, geïnspireerd en gemotiveerd. M.a.w., ik doe mee met deze winactie.

  1. Tuurlijk ben ik geïnteresseerd in dit onderwerp. Ik probeer er zelf al in de praktijk niet éen, maar zoveel mogelijk steentjes aan bij te dragen. Dit boek zou ik dan ook graag willen winnen.

 2. Interessant boek en zal zeker een motivatie zijn om nóg meer te doen voor t milieu. Zou hem graag winnen en lezen!

 3. Agnes Berendsen

  Ik zou dit boek heel graag lezen – om het vervolgens met vele anderen te delen zodat meer mensen zich bewust worden dat er verandering nodig is!

  1. Ik doe graag mee met de winactie. Wordt het daarna een doorgeef-boek om meer mensen op een duurzamer pad mee te nemen. 😉

 4. Wat een leuke actie, ik doe graag mee! Zelf ben ik erg begaan met het klimaat, en verbaas (lees: word boos) hoe laconiek mensen met onze aardbol omgaan. Hoop met dit boek vooral anderen (extra) te kunnen inspireren!

 5. Het lijkt mij een enorm interssant boek, ik ben heel benieuwd naar de journalistieke onderzoeken die hij heeft gedaan, en het hoopvolle einde. Want idd soms wordt ik er echt hopeloos van en denk ik helpt het nou echt als ik braaf een bamboe tandenborstel gebruik i.p.v. plastic.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *