kinderen

5 inspirerende TED talks over opvoeding

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over opvoeding.

Julie Lythcott-Haims – How to raise successful kids – without over-parenting

In deze TED talk komt Julie Lythcott-Haims aan het woord, een indrukwekkende vrouw die bekend is van haar werk op het gebied van ‘helicopter parenting’ en haar boek ‘How to raise an adult’. Op overtuigende en humoristische wijze houdt ze een pleidooi voor een andere aanpak qua opvoeding en verwachtingen. Ze hoopt dat ouders stoppen met het definiëren van hun kinderen aan de hand van hun presentaties op school en pleit in plaats daarvan voor liefde en klusjes in huis als solide basis voor de toekomst van de kinderen.

Caroline Paul – To raise brave girls, encourage adventure

Brandweervrouw, paraglider en bestsellerauteur Caroline Paul houdt tijdens TEDWomen 2016 een indrukwekkende talk over het opvoeden van dappere meisjes. Maar al te vaak maken we als ouders nog onderscheid tussen jongens en meisjes in de opvoeding. Jongens worden gestimuleerd om te ravotten, te ontdekken en gewaagde spelletjes te doen terwijl meisjes vooral wordt verteld voorzichtig te zijn. Caroline houdt een pleidooi voor een gelijke behandeling van meisjes en jongens om zo een nieuwe generatie dappere vrouwen voort te brengen.

Jennifer Senior – For parents, happiness is a very high bar

Kinderen opvoeden is zwaar. Je krijgt geen handleiding bij de geboorte en eigenlijk doe je elke dag maar iets met hoop op een goede uitkomst. We doen ons best, maar het lijkt altijd beter te kunnen. In deze indrukwekkende talk van Jennifer Senior wordt juist deze onzekerheid besproken. Hoe is het om kinderen op te voeden in een tijd waar alle rollen op zijn kop zijn gezet? En hoe geef je jouw opvoeding vorm als ‘gelukkig zijn’ wel heel veel druk is voor zowel de ouders als de kinderen?

Bruce Feiler – Agile programming – for your family

In deze inspirerende en heel herkenbare TED talk vertelt Bruce Feiler hoe het populaire agile kan worden geïmplementeerd in het gezinsleven. In een agile team worden beslissingen snel en samen genomen en is er ruimte voor continue verandering en doorgaand overleg. Al deze factoren zijn essentieel in een goedlopend gezin en dat maakt agile een fantastisch systeem voor een harmonieus gezinsleven. Geloof je me niet? Kijk dan zeker deze talk!

Rufus Griscom & Alisa Volkman – Let’s talk parenting taboos

In deze herkenbare en grappige TED talk van Rufus Griscom en Alisa Volkman, oprichters van het ouderschapsplatform Babble, komen diverse onderwerpen aan bod die nog steeds worden beschouwd als taboe. Het zijn onderwerpen waar men liever niet over praat omdat ze pijnlijk, schaamtevol of te persoonlijk zijn. Maar juist deze onderwerpen verdienen meer aandacht omdat ze een écht inkijkje geven in het ouderschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *