goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #109

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

TU Eindhoven neemt voorlopig alleen nog vrouwen aan

tips voor de geemancipeerde vrouw

De TU Eindhoven maakte deze week bekend dat ze de komende anderhalf jaar alle vacatures voor wetenschappelijk personeel alleen openstellen voor vrouwelijke sollicitanten. Pas als er na een half jaar geen geschikte kandidaat is gevonden, wordt de vacature opengesteld voor mannen. Deze beslissing is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Zo wil de universiteit meer vrouwen aantrekken en de balans tussen het aantal mannen en vrouwen in de staf verbeteren. Dit is zeker niet de eerste maatregel die wordt genomen om de balans te verbeteren, maar eerdere maatregelen hebben niet voldoende verandering voortgebracht. Juist de balans tussen mannen en vrouwen is belangrijk omdat een divers personeelsbestand leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie, aldus rector Frank Baaijens. De TU Eindhoven streeft naar 25 procent vrouwelijke hoofddocenten en 35 procent vrouwelijke docenten. Er is de afgelopen week veel te doen geweest over deze maatregel. Veel mensen blijken geen fan te zijn van deze vorm van positieve discriminatie. Ik juich het echter van harte toe. Vroeger was ik geen fan van quota, maar tegenwoordig besef ik maar al te goed dat een bedrijf nog zulke goede intenties kan hebben, maar door bewuste of onbewuste biases alsnog de diversiteit kan uitblijven. Lees voor nog meer goede argumenten voor dit beleid deze toelichting op Twitter van Kees Storm.

Plastic Free July

Het is bijna zover: op 1 juli begint de Plastic Free July challenge. Tijdens deze challenge worden mensen uitgedaagd om een maand lang nee te zeggen tegen plastic wegwerpproducten. Dit van oorsprong Australische initiatief vindt elk jaar plaats en kan elk jaar weer rekenen op meer navolging wereldwijd. Via de website kun jij je inschrijven als deelnemer of op zoek gaan naar evenementen bij jou in de buurt. Wil je meer weten? Breng dan een bezoek aan de vernieuwde website van Plastic Free July of kijk bovenstaande video.

Slow Fashion Season

Green Fashion Event

Enkele weken geleden riep ik jullie op om je aan te melden voor de Slow Fashion Season via CollAction. De organisatoren van het Slow Fashion Season wilden dit jaar met minimaal 10.000 deelnemers een seizoen lang fast fashion uitbannen. En dat is gelukt! Met maar liefst meer dan 14.000 officiële deelnemers via de crowdacting campagne is het Slow Fashion Season deze week van start gegaan. Al deze deelnemers kopen drie maanden lang geen fast fashion om een duidelijke boodschap af te geven. Wil jij ook nog meedoen? Dan kan dat natuurlijk! Volg het Slow Fashion Season via Instagram en deel vooral ook jouw ervaringen online met de hashtag #slowfashionseason.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *