koken

Deeleconomie in beeld: Thuisgekookt

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Thuisgekookt

koken

Thuisgekookt is een platform dat bemiddeld tussen thuiskoks en mensen die, om welke reden dan ook, op zoek zijn naar een huisgemaakte maaltijd. Het platform is opgericht in 2012 in Utrecht door Marieke Hart en Jan Thijs Bakker. Het begon als een leuke manier om hun buren te leren kennen, maar het platform breidde ook uit naar andere steden in Nederland. Sindsdien zijn er al meer dan 50.000 maaltijden afgehaald bij de thuiskoks door heel Nederland en is het platform ook actief in het buitenland.

Hoe werkt het?

koken

Geïnteresseerden kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven via het platform, zowel voor het afhalen als het aanbieden van maaltijden. Na registratie ontvang je dagelijks een e-mail met de maaltijden in jouw buurt. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar aanbieders in jouw postcodegebied. Wil je graag een maaltijd afnemen? Dan kun jij je aanmelden voor de maaltijd via het platform. Je ontvangt dan een bevestiging van de thuiskok met daarin de contactgegevens. De maaltijd kan vervolgens worden opgehaald en je kunt kennismaken met de thuiskok. Er is ook een mogelijkheid tot het afsluiten van een abonnement bij een thuiskok. Dit is vooral handig als je zelf niet zo geïnteresseerd bent in koken of (tijdelijk) extra hulp nodig hebt bij het organiseren van de maaltijden. Betalen voor de maaltijden gebeurt online via iDeal.

Wil jij je aanmelden als thuiskok? Dan doorloop je hetzelfde inschrijvingsproces, maar geef je aan zelf geïnteresseerd te zijn in het aanbieden van maaltijden. Na aanmelding krijg je een e-mail van een thuiskok uit jouw omgeving. Aan deze persoon kun je jouw vragen kunt stellen. Het aanbieden van maaltijden kan vervolgens via jouw account. Je bepaalt zelf de prijs en het moment waarop de maaltijd kan worden afgehaald. Voor elke maaltijd die wordt afgenomen rekent Thuisgekookt een commissie van 10%. Deze bijdrage wordt gebruikt om het platform actief te houden.

Deelnemen?

koken

Wil je deelnemen aan Thuisgekookt? Dan kun jij je aanmelden via de website van Thuisgekookt, zowel voor het afhalen van maaltijden als het deelnemen als thuiskok. Het aanbieden en zoeken van maaltijden verloopt via het platform. Er is ook een app beschikbaar, maar deze is nog niet heel erg populair in gebruik. Op de website vind je bovendien een heleboel leuke verhalen van thuiskoks en tevreden gebruikers van het platform. Zo maak je ook kennis met andere gebruikers.

Update juni 2021: Thuisafgehaald heet tegenwoordig Thuisgekookt.There are 2 comments

Add yours
  1. Leen

    Ik was een jaar of zeven geleden ook een thuiskok, omdat ik toen op een kleiner appartement woonde en maar een kleine diepvries had, en regelmatig een overschotje had. Vooral soep was toen populair 🙂 Spijtig genoeg is Thuisafgehaald in onze huidige buurt niet zo populair, want ik heb het een tijdje geleden nog eens geprobeerd om soep aan te bieden, maar daar is geen reactie op gekomen.


Post a new comment