tuinieren

Deeleconomie in beeld: Peerby

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Peerby

bakfiets

Peerby is een ontzettend handig platform waar je een overzicht hebt van alle spullen die in de buurt te leen worden aangeboden. Heb je een grasmaaier, babybedje of tent nodig? Dan hoef je deze niet langer meer te kopen, maar kun je gewoon op zoek gaan naar een aanbieder bij jou in de buurt. Volgens Peerby gebruiken we 80% van onze spullen niet vaker dan eens per maand. Waarom zou je het dan kopen als je het ook kunt delen of lenen? Tegenwoordig zijn al meer dan 100.000 mensen in Nederland lid van het platform. Peerby begon als platform waar mensen gratis spullen konden lenen van buurtgenoten, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om een advertentie te plaatsen voor producten die tegen betaling te lenen zijn. Dit maakt voor veel mensen de drempel om deel te nemen minder hoog.

Hoe werkt het?

gereedschap

Je kunt gratis een account aanmaken via het platform en daarmee op zoek gaan naar aanbieders bij jou in de buurt. In een overzichtelijke kaart kun je zien wie er deelneemt en wat er wordt aangeboden. Je kunt zoeken naar specifieke producten, maar ook een oproep plaatsen voor een specifiek iets. Daarnaast zijn spullen ook te zoeken in een specifieke categorie. Heb je iemand gevonden die het betreffende product kan lenen? Leg dan contact via een deelverzoek. Je bespreekt de details met elkaar en vervolgens kun je langskomen om het product te lenen. Als er een vergoeding tegenover staat, betaal je deze via automatische incasso wanneer de deal doorgaat.

Wil je graag iets aanbieden via Peerby? Dan kan dat net zo makkelijk. Je kunt een advertentie aanmaken voor de spullen die je zelf graag wilt delen met jouw buren. Je vult hier de details in en eventueel een huurprijs. Mensen uit de buurt die gebruik willen maken van jouw spullen kunnen dan een deelverzoek sturen. Je bepaalt zelf of je hier op in wilt gaan.

Deelnemen?

deuren

Wil jij ook gratis gebruik gaan maken van dit mooie platform? Dan kun jij je inschrijven via de website van Peerby. Het platform heeft trouwens ook een gratis app om snel en eenvoudig op zoek te gaan naar beschikbare producten in de buurt. De app van Peerby is te downloaden via de App Store of via Google Play.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *