uber

Deeleconomie in beeld: Uber

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over Uber

auto

Uber is een platform dat bemiddelt tussen klanten die op zoek zijn naar een autorit en (particuliere) chauffeurs. In de app kan iedereen een rit aanbieden, maar er zijn tegenwoordig ook veel mensen actief als officiële taxichauffeur via Uber. Het platform is opgericht in 2009 en is ondertussen actief in maar liefst 67 landen. Uber biedt het platform waarop klanten en chauffeurs in contact komen met elkaar en daarvoor ontvangen ze een commissie van 26% van de ritprijs. Sinds 2014 is het bedrijf ook actief geworden als maaltijdenbezorgdienst onder de naam UberEats.

Hoe werkt het?

uber

Natuurlijk is gebruik maken van een taxidienst niet nieuw, maar de technologie en het gemak van Uber zijn wel next level. Het is geen wonder dat de dienst zo populair is geworden in enkele jaren tijd. Je meldt je aan door gratis een account aan te maken met een e-mailadres en telefoonnummer. Als gebruiker van het platform kun je in slechts enkele minuten aangeven dat je op zoek bent naar een rit vanaf een bepaalde locatie en om een bepaalde tijd. Je kunt zelf een rit selecteren op basis van reviews en prijzen. Je kunt vervolgens de aankomst van de chauffeur volgen via de kaart en doordat je de gegevens in de app kunt vergelijken met de chauffeur met auto die je komt ophalen, weet je zeker dat je in de juiste auto stapt. Betalen kan eenvoudig na de rit met cash, creditcard of Uber Cash-tegoed.

Wil je als chauffeur aan de slag via Uber? Dan kun jij je online aanmelden als geïnteresseerde. Er zijn wel bepaalde vereisten voor chauffeurs in Nederland. Zo moet de auto aan verschillende vereisten voldoen, moet de chauffeur beschikken over de benodigde vergunningen en is een persoonlijke kennismaking op het kantoor van Uber onderdeel van het toelatingsproces. Deze maatregelen zijn wettelijk verplicht om zo de oneerlijke concurrentie op de taximarkt tegen te gaan en de chauffeurs zo veilig mogelijk te laten rijden. Werken als chauffeur van Uber heeft wel zo zijn voordelen. Zo ben je vrij in het kiezen van jouw werktijden en jouw rooster en kun je jouw eigen auto gebruiken om in te werken.

Deelnemen?

uber

Je kunt je als gebruiker van het platform aanmelden via de website van Uber. Daar vind je volop informatie over het platform en de vele aanvullende diensten, zoals UberEats, Uber for Business, JUMP en de mogelijkheden voor vrachtvervoer. Via de handige app, die gratis te downloaden is via Google Play of de App Store, kun je eenvoudig jouw ritten aanvragen wanneer dat nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *