kamerplanten

5 voordelen van een groene oase in huis

Zoals jullie misschien wel weten heb ik door de jaren heen een flinke groene oase in huis gecreëerd. Waar ik voorheen absoluut geen groene vingers had en een cactus nog teveel onderhoud vond, zorg ik nu met liefde voor al mijn plantjes en wordt de collectie nog maandelijks uitgebreid. Alleen al in mijn huiskamer bevinden zich 23 kamerplanten. Van de populaire monstera deliciosa tot de klassieke sanseveria. Natuurlijk vind ik al dit groen in huis prachtig, maar er zijn nog veel meer goede redenen voor een groene oase in huis.

#1 Betere luchtkwaliteit

kamerplanten

Jaren geleden schreef ik al een uitgebreid artikel over de luchtzuiverende werking van veel kamerplanten. Onze huizen bevatten namelijk flink wat stoffen die tot allerlei gezondheidsklachten kunnen leiden. Van allerlei allergenen tot schadelijke stoffen uit onze apparatuur en meubels, zoals formaldehyde en benzeen. Goede ventilatie helpt al flink bij het verminderen van deze schadelijke stoffen in huis, maar een groene oase in huis doet ook wonderen. Veel kamerplanten werken namelijk actief aan het zuiveren van de lucht in huis en dragen zo bij aan een gezonder leefklimaat.

#2 Welbehagen

kamerplanten

Natuurlijk zijn kamerplanten ook gewoon heel fijn om naar te kijken. Ze kunnen een kamer echt sfeer geven en uit diverse onderzoeken is gebleken dat groen in huis ons gelukkiger maakt. Voor ons algemeen welbehagen is veel groen in huis dus een absolute aanrader.

#3 Geestelijke gezondheid

plantenasiel

Een groene oase in huis geeft ons niet alleen een gelukkig gevoel, het kan ook wonderen doen voor onze geestelijke gezondheid. Zo werkt de aanwezigheid van planten stressverlagend en zoals we weten is stress een grote veroorzaker van veel mentale en fysieke klachten.

#4 Fijne leefomgeving

kamerplanten

We weten al dat kamerplanten onmisbaar zijn voor een goede luchtkwaliteit in huis, maar ze doen nog veel meer voor de leefomgeving in huis. Zo verbeteren kamerplanten de akoestiek in huis en doet een kamerplant in de hoek van de kamer wonderen voor de energieflow in huis, volgens de Chinese filosofie feng shui.

#5 Productiviteit

plantenasiel

Uit steeds meer onderzoeken naar groen in kantoorruimtes blijkt dat werknemers veel baat hebben bij een groen kantoor. Ze ervaren de ruimte als prettiger en aantrekkelijker én dat is terug te zien in hun prestaties. Er is minder ziekteverzuim en werknemers rapporteren een betere concentratie. Daarnaast kan de aanwezigheid van groen het geheugen bevorderen. Genoeg redenen dus om je te omringen met groen, zowel op het werk als thuis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *