vegan food

5 tips om meer plantaardig te eten

De laatste jaren is plantaardig eten aan een enorme opmars bezig. Steeds meer mensen noemen zichzelf een flexitariër, vegetariër of veganist en er hebben nog nooit zoveel plantaardige producten in de schappen van de winkels gelegen. Dat is zeker een goede ontwikkeling, zowel voor ons eigen welzijn als dat van de dieren en de planeet. Plantaardig eten heeft namelijk ontzettend veel voordelen. Toch kan het best lastig zijn om een voedingspatroon te veranderen waar je zo gewend aan bent om meer plantaardig te gaan eten. Daarom deel ik graag 5 eenvoudige tips om meer plantaardig te eten.

#1 Probeer eens een vleesvervanger

vegan food

Vleesvervangers hebben jarenlang een redelijk slechte reputatie gehad. Laat je daar echter niet door misleiden. De vleesvervangers tegenwoordig zijn écht lekker, betaalbaar en gevarieerd. Probeer eens het vlees of de vis in één van jouw favoriete maaltijden te vervangen door een vleesvervanger. Er is voor nagenoeg elk product wel een volwaardige vervanger te vinden, of je nu houdt van stukjes kip of hamburgers. Mijn favoriete vleesvervangers zijn de kipstuckjes, de gerookte speckjes en de MC2 burger van De Vegetarische Slager, de vegetarische shoarma van AH en Jumbo en de bonenburger van HAK. Daarnaast is tofu ook echt de moeite waard, mits het goed wordt gemarineerd en bereid.

#2 Probeer een nieuwe keuken uit

vegan food

Het kan lastig zijn om vlees en vis te laten staan als je gewend bent aan het eten van bepaalde gerechten. Ik heb jaren geleden geleidelijk aan toegewerkt naar het eten van minder vlees en vis door steeds weer nieuwe gerechten uit nieuwe keukens uit te proberen. Gerechten die vegetarisch of vegan waren en waar je het vlees helemaal niet miste. Vooral de Indiase keuken staat bekend om de rijkdom aan plantaardige gerechten, maar ook de Libanese, Italiaanse en veel Aziatische keukens bieden een schat aan vega(n) gerechten die absoluut het proberen waard zijn.

#3 Voeg meer groente toe

vegan food

Een typisch Hollandse maaltijd draait tegenwoordig toch vaak nog steeds om vlees. Een typisch agv’tje bestaat uit een groot stuk vlees, een paar aardappels en voor de vorm wat groente. Dat is natuurlijk niet erg gezond en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen in ons land veel te weinig groente op een dag eten. Breng hier wat verandering in door meer groente op het bord te scheppen. Groente zou de hoofdrol moeten spelen tijdens de avondmaaltijd, niet een bijrol.

#4 Experimenteer met groente

vegan food

Het is niet gek dat veel mensen niet van groente houden als ze gewend zijn aan die smakeloze potjes bonen, wortels en doperwten. Het is niet spannend, stimulerend of uitnodigend. Ontdek hoe lekker groente écht kan zijn door te experimenteren met diverse soorten groenten en bereidingswijzen. Ik was bijvoorbeeld nooit echt fan van bloemkool, tot ik ontdekte hoe ontzettend lekker gemarineerde bloemkool uit de oven is. Met bonen had ik ook een haat-liefdeverhouding, maar een smakelijke bonenschotel met allerlei kruiden is nu één van mijn favorieten. Ik bereid tegenwoordig sowieso tegenwoordig geen maaltijd meer zonder een flinke snuf kruiden en specerijen en mijn oven is mijn beste vriend in de keuken. Wil je meer leren over diverse soorten groenten en nieuwe groentegerechten ontdekken? Dan kan ik onder andere de recepten, kookboeken en/of kookprogramma’s van Yvette van Boven, Ottolenghi, Green Kitchen Stories, Minimalist Baker en Halfbaked Harvest van harte aanbevelen. Het zijn mijn persoonlijke favorieten en alhoewel ze niet allemaal 100% vega(n) zijn, kun je ontzettend veel van ze leren wat betreft koken en smaken.

#5 Doe mee aan een challenge

Vegan

Soms is de meest effectieve manier om een verandering door te voeren gewoon in het diepe springen. Je kunt namelijk wel blijven wikken en wegen, maar je weet pas echt hoe iets is als je het zelf ervaart. Daarom zijn challenges ook zo’n fantastische manier om nieuwe gewoontes aan te leren. Ook voor vega(n) eten zijn er diverse leuke challenges die gedurende het jaar worden georganiseerd. Zo is er de Vegan Challenge, de Nationale Week Zonder Vlees en Try Vegan. Al deze challenges helpen je bij de kennismaking met plantaardig eten. Je ontvangt tips en recepten tijdens de challengeduur en je kunt vaak op online platformen ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *