papier

5 tips om duurzamer te printen

Natuurlijk kunnen we allemaal wel een stap terug doen wat betreft ons papiergebruik. Door ons uit te schrijven voor reclamefolders en onze administratie te digitaliseren, zetten we al een enorme stap om ons papierverbruik te verminderen. Maar ook door zelf minder te printen bespaar je al snel veel papier. Veel e-mails, documenten en afbeeldingen hoeven niet zonodig afgedrukt te worden. Met onze smartphone in onze broekzak komen we al een heel eind. En voor die gelegenheden waar een afdruk van een document wel noodzakelijk is, zijn er gelukkig ook een heleboel manieren om duurzamer te printen.

#1 Dubbelzijdig printen

laptop

Verreweg het meeste papier bespaar je door dubbelzijdig te printen. Grote printers, bijvoorbeeld op kantoren, bieden die mogelijkheid standaard aan. Heb je nu een eenvoudige thuisprinter? Dan kun je ook dubbelzijdig printen door het papier na elke afdruk om te draaien. Het is even iets meer werk, maar je bespaart de helft aan papier!

#2 Ecofont

printen

Wist je al dat er een heus ecofont beschikbaar is? Dit is een lettertype dat inkt bespaart tijdens het printen door minuscule gaatjes in de letters. Het door Nederlanders ontworpen Ecofont is beschikbaar tegen betaling en doorgaans alleen interessant voor partijen die erg veel printen. Wil je ook thuis een duurzamer lettertype gebruiken? Dan kun je gratis het Ryman Eco font downloaden of kiezen voor het Vera Sans lettertype. Andere zuinige lettertypen die al standaard zijn inbegrepen in de meeste programma’s zijn Verdana, Century Gothic, Arial en Calibri.

#3 Duurzaam papier

Ook met de papierkeuze kun je jouw afdrukken flink verduurzamen. Kies, indien mogelijk, voor gerecycled papier of papier met FSC keurmerk. Printpapier van gerecycled materiaal spaart bomenkap uit en papier met het FSC keurmerk is gemaakt van hout uit verantwoorde bosbouw.

#4 Hervulbare cartridges

printer

Wist je al dat je jouw cartridges kunt vervangen door hervulbare cartridges? Zo hoef je, wanneer de cartridges leeg zijn, deze niet weg te gooien, maar kun je deze simpelweg bijvullen. Voor het navullen zijn special sets beschikbaar en de hervulbare cartridges zijn verkrijgbaar bij diverse (web)shops.

#5 Print in grijstinten

minimaliseren op administratie

Natuurlijk is het duurzamer om zoveel mogelijk in zwart-wit in plaats van kleur te printen. Je bespaart er inkt mee en een printje maken duurt korter. Maar wist je dat je ook kunt kiezen voor een afbeeldingen in grijstinten? Dit kun je selecteren in het printmenu en hiermee bespaar je nog meer zwarte inkt. Vooral voor thuisgebruik, wanneer de kwaliteit van minder belang is, is dit een uitkomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *