body positivity

5 inspirerende TED talks over body positivity

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over body positivity.

Tiffany Stewart – The body revolution we need: function over form

In deze interessante TEDx talk van Tiffany Stewart wordt de relatie gelegd tussen ons uiterlijk en de functie van ons lichaam. Waarom is het dat, in onze maatschappij, ons lichaam enkel en alleen wordt beoordeeld op het uiterlijk? Waarom verschuiven we de focus niet naar functionaliteit? Ons lichaam is namelijk een prachtig systeem dat ons in staat stelt te verplaatsen, te sporten, te voeden, plezier te maken en te genieten. Waarom is onze focus dan niet gevestigd op het optimaal mogelijk maken van deze functies?

Ashley Graham – Plus size? More like my size!

Model Ashley Graham geeft in deze TEDx talk een inkijkje in de mode industrie waarin ze werkzaam is. Ze vertelt haar ervaringen als plus-size model en haar ontwikkelingen van onzekere tiener naar zelfverzekerde vrouw die strijd voor zelfliefde voor iedereen en lichaamsdiversiteit in de media.

Meaghan Ramsey – Why thinking you’re ugly is bad for you

https://youtu.be/kq8VdC-3bvg

Deze TED talk is een must watch voor iedereen die wil weten hoe we als gemeenschap kunnen werken aan body positivity voor zowel jonge meisjes en vrouwen. De cijfers liegen er niet om: een negatief lichaamsbeeld leidt tot minder schoolparticipatie, ziekteverzuim, een ongezonde leefstijl, lagere schoolcijfers en zelfs risicovol gedrag. Hoog tijd dat we samenwerken aan een omgeving waar het niet draait om uiterlijk, maar om de persoon zelf.

Anna Grebe – Love your body? Three misconceptions of body positivity

Wat is een normaal lichaam? En hoe benadeelt de notie van een normaal lichaam de meest gehoorde opvattingen binnen de body positivity movement? In deze ontzettend interessante TEDx talk van Anna Grebe worden drie veel gehoorde misconcepties van body positivity onder de loep genomen. Het is een krachtig pleidooi voor voorbij gaan aan het uiterlijk en biedt een ander perspectief op zelfliefde, schoonheid en onze maatschappij.

Whitney Thore – Living without shame: how we can empower ourselves

Whitney Thore deelt in deze TEDx talk haar ontroerende verhaal van onzekere en ongelukkige puber tot veel meer zelfverzekerde vrouw die zich inzet voor een leven zonder schaamte en vol liefde voor zichzelf. Het is een lange weg geweest en haar verhaal en boodschap is absoluut het beluisteren waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *