babykamer

5 tips om te minimaliseren in de babykamer

Met de komst van kleine kinderen in het gezin, haal je ook gegarandeerd een heleboel nieuwe spullen in huis. Je wilt de nieuwe baby absoluut niets tekort doen en slimme marketeers en verkopers hebben je er vast van overtuigd dat al die spullen absoluut noodzakelijk zijn. Gaandeweg kom je er natuurlijk wel achter dat je meer dan de helft van al die spullen niet tot nauwelijks gebruikt. Ik gaf al eens eerder 5 handige tips om te minimaliseren op de baby uitzet, maar als je de babykamer al helemaal hebt ingericht en de kleine er al is, heb je daar natuurlijk niet heel veel meer aan. Daarom deel ik vandaag 5 tips om te minimaliseren in de babykamer. Want wat je niet echt nodig hebt of gebruikt, staat natuurlijk alleen maar ruimte op te slokken.

#1 Ruim de babykleding op

babykamer

Zo’n klein mensje heeft opvallend veel kleding. Met een beetje geluk kun je de eerste 2 levensjaren vooruit. Dat brengt natuurlijk ook weer de nodige obstakels met zich mee, want hoe houd je hier in hemelsnaam orde in? Gelukkig is dat relatief eenvoudig aan te pakken. Zorg er allereerst voor dat je de kleding goed sorteert naar maat. Dat kan in de kast zelf door hangertjes te voorzien van een label, maar je kunt de kleding ook overzichtelijke (en stofvrij!) opbergen in dozen voorzien van een label. Zo heb je altijd kleding in de juiste maat voorhanden. Breng dezelfde orde aan in de kleding die al te klein is en laat dit vooral niet in de kast hangen. Je hebt niets aan een kledingkast vol kleding die niet past. Berg te klein geworden kleertjes op in een doos, als je deze wilt bewaren, of verkoop ze of geef ze weg aan anderen. De kleertjes zijn vaak nog in prima conditie, vooral als de kinderen nog heel klein zijn, en kunnen nog prima een ronde mee. Vooral omdat kleine kinderen zo snel uit hun kleding groeien, is tweedehands kleding vaak een uitstekend alternatief.

#2 Beperk de decoratie

babykamer

Het is natuurlijk verleidelijk om, tijdens de zwangerschap of na de geboorte, flink uit te pakken in de babykamer. Je wilt er natuurlijk iets prachtigs van maken en het kleine mensje verwelkomen in een bijzondere kamer. Toch is het helemaal niet nodig om helemaal los te gaan met de decoraties. De baby krijgt er toch de eerste maanden niets van mee en al die tierlantijntjes staan misschien zelfs wel in de weg. Richt de kamer zo praktisch mogelijk is zodat je voldoende ruimte hebt voor alle noodzakelijkheden, maar laat je niet meeslepen door al die woontijdschriften. Slingers, decoratieve beeldjes, stapels knuffels, een tipi en decoratieve kleedjes zorgen alleen maar voor afleiding en kunnen zelfs in de weg staan. En dan heb ik het nog niet eens over al dat extra werk dat je jezelf geeft om het schoon te houden.

#3 Vermijd dubbele spullen

babykamer

Als je niet oppast met al die lijstjes en adviezen, eindig je met een babykamer vol met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt of ‘dubbel’ hebt. Je wilt een wasemmer gebruiken, maar hebt ook een babybadje staan. Je hebt een draagdoek voor de baby, maar voor de zekerheid ook maar een kinderwagen. Je hebt een maxi-cosi die prima in de auto kan, maar ook een autostoel. Het is zonde van het geld en zonde van alle ruimte. Kies de producten waar jij je goed bij voelt en laat de rest staan. Mocht je uiteindelijk toch voor een alternatief willen kiezen, dan kan dat altijd nog.

#4 Berg speelgoed op

speelgoed

Het is haast ongelofelijk hoeveel speelgoed zo’n piepklein mensje al krijgt. Voor jouw baby goed en wel ermee kan spelen, is de kamer al gevuld met allerlei vrolijke en kleurrijke knuffels, speeltjes, blokken, rammelaars en speeldoekjes. Allemaal heel leuk natuurlijk, maar baby’s hebben er eigenlijk helemaal niets aan. De eerste levensmaanden zijn ze veel te druk met het ontdekken van hun omgeving en zichzelf. Beperk dus de toevoer van speelgoed en berg wat je al hebt op tot ze er aan toe zijn. Zo ligt het niet in de weg en houd je ruimte over voor de dingen die wel belangrijk zijn.

#5 Denk niet ‘wat als’

minimaliseren baby uitzet

Wij mensen hebben de neiging om altijd op het ergste voorbereid te willen zijn. Dit ‘wat als’ denken beïnvloedt ook zeker ons koopgedrag, vooral voor onze kinderen. We willen de kinderen niet tekort doen en zijn het liefst op alles voorbereid. We leggen voorraden luiers, doekjes, paracetamol, lakens, zeep en babyvoeding aan en we halen de gekste producten in huis ‘voor het geval dat’. Dat kunnen medicijnen voor allerlei kwaaltjes zijn die niet eens aan de orde zijn (denk: neusspray, after bite, middelen tegen buikkrampen), maar ook grote objecten, zoals campingbedjes en maxi-cosi’s. Die spullen staan alleen maar in de weg en je hebt een grote kans dat je ze niet zult gaan gebruiken. Natuurlijk is het slim om een goede basis in huis te hebben, maar je hoeft écht niet op alles voorbereid te zijn. Dat kan ook niet met kinderen. Als je uiteindelijk toch een campingbedje of neusspray nodig hebt, zijn er genoeg winkels in de buurt te vinden.There are no comments

Add yours