Loesje

Leestip: De mens terug in het milieu, Loesje

Ik weet nog dat ik als tiener groot fan was van de teksten van Loesje. Ik spaarde de kaartjes met liefde en herkende me in de humoristische en vaak maatschappijkritische teksten van het fictieve meisje. En alhoewel je meestal toch de interesses uit je middelbare schooltijd verliest en je een andere literatuursmaak ontwikkeld met de jaren, is Loesje altijd favoriet gebleven. De teksten zijn door de jaren heen onverminderd kritisch en treffend gebleven en als het ware met mij meegegroeid. Ik was dan ook heel blij om te zien dat het allernieuwste boek van Loesje, getiteld ‘De mens terug in het milieu’, helemaal gericht is op natuur en milieu.

Loesje

Loesje is opgericht in 1983, toevallig ook het jaar waarin ik ben geboren. De posters verschenen eerst in en rond Arnhem, maar gaandeweg kregen ze door ludieke stunts landelijke publiciteit. Hun posters werden tot ansichtkaarten gemaakt en er zijn door de jaren heen flink wat boeken verschenen met daarin zowel de humoristische en kritische korte teksten die zo populair en bekend zijn als langere teksten. In de boeken en op de posters komen allerlei onderwerpen aan bod. Het kan gaan over de seizoenen en de liefde, maar ook net zo goed over politiek en klimaat. In het laatste boek dat onlangs is verschenen, getiteld ‘De mens terug in het milieu’, staat de natuur centraal.

Loesje

In het boek zijn de teksten verdeeld over drie hoofdstukken. In het hoofdstuk ‘Natuurbeleving’ vind je teksten over de schoonheid van de natuur en de beleving van onze omgeving. In het hoofdstuk ‘Milieuproblemen’ vind je diverse kritische teksten en uitspraken over onze huidige klimaatproblematiek en de politiek. In het laatste hoofdstuk ‘Oplossingen’ komen de schrijvers van Loesje met acties en oplossingen in de welbekende stijl van Loesje. In de hoofdstukken vind je natuurlijk de opvallende korte, en vaak humoristische, teksten van Loesje, maar er is meer. Zo staan er ook diverse dagboekfragmenten. gedichten, limericks en andere teksten in het boek. De teksten wakkeren de liefde voor de natuur aan, laten je anders kijken naar ons alledaagse gedrag en sporen je aan om in actie te komen tegen de huidige milieuproblematiek en politieke tekortkomingen.

Loesje

Het boek is een absolute aanrader voor liefhebbers van Loesje en erg leuk om cadeau te geven (bijvoorbeeld aan iemand die wel wat inspiratie voor een duurzamer leven kan gebruiken). Het boek is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 6,99. Kun je niet genoeg krijgen van Loesje? Neem dan ook zeker een kijkje op de website van Loesje of volg ze via social media voor een dagelijkse update.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “Leestip: De mens terug in het milieu, Loesje”

  1. Goed dat er ook meer in het boek staat dan enkel die bekende Loesje-tekstjes. Don’t get me wrong, die vind ik geweldig, maar zou ik eerder aan de muur hangen en hoef ik niet per se in boekvorm. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *