boeken

5 mooie inzameldoelen voor boeken

Met de minimaliseertrend nog in volle gang en steeds meer mensen die beseffen dat we al die spullen écht niet nodig hebben, zijn er steeds meer gezinnen die een grote schoonmaak houden in huis. De spullen die niet nodig zijn, worden in dozen verzameld en bij de deur gezet. Maar ja, wat dan? Klakkeloos weggooien is alles behalve duurzaam en verkopen via Marktplaats is niet altijd de meest handige optie. Je kunt de spullen natuurlijk naar de lokale kringloopwinkel brengen, maar daar ontvangen ze ondertussen dagelijks zoveel spullen, dat je je kunt afvragen of er geen betere bestemming is. Ik kan je vertellen dat er zeker wel een betere bestemming is voor jouw spullen! Er zijn talloze mooie inzameldoelen in ons land die allerlei spullen verzamelen om deze nog een tweede leven te geven. Ze zamelen spullen in voor mensen die het niet zo breed hebben in ons eigen land en dieren in pensions. Ze doneren hoognodige materialen aan zwangere vrouwen in andere landen die niet de nodige hygiëneproducten hebben voor een veilige bevalling en kinderen die uit gebrek aan budget bijna nooit nieuw speelgoed krijgen. Er worden schoolspullen ingezameld voor scholen op locaties in het buitenland die hier het geld niet voor hebben en boeken voor educatieve projecten in binnen- en buitenland. Voor alle overbodige spullen uit jouw huis hebben deze diverse inzameldoelen een mooie bestemming in binnen- of buitenland. Ik deel de komende tijd een aantal van deze mooie inzameldoelen per categorie zodat je jouw spullen een mooie nieuwe bestemming kunt geven. Vandaag deel ik 5 mooie inzameldoelen voor boeken.

Minibieb

minibieb

Mocht je jouw boeken graag willen doorgeven aan boekenliefhebbers in de buurt? Dan is een minibieb zeker een uitkomst! Over de hele wereld vind je deze leuke kastjes verstopt bij woonhuizen, in straten, in parken en in restaurants. Je kunt hier jouw oude boeken achterlaten voor anderen en een nieuw boek uitzoeken. Het initiatief lijkt op dat van de zwerfboeken, alleen weet je bij een minibieb zeker dat jouw boek een goede nieuwe bestemming krijgt en niet doelloos ergens blijft liggen. Op de website van Little Free Library vind je een overzicht van enkele little free libraries wereldwijd, maar hier staat zeker niet alles op. Ga dus eens op ontdekkingstocht in jouw eigen buurt. Er staan meer kastjes dan je zou denken.

Room to Read

boeken

Mocht je niet kunnen kiezen tussen doorverkopen of doneren, dan is het aanbieden van jouw boeken via Bol.com een mooie oplossing. Daar kun je namelijk bij het verkopen van de boeken een deel van de opbrengst doneren aan Room to Read. Dit is een organisatie die zich inzet voor geletterdheid en gendergelijkheid voor kinderen wereldwijd. Je kunt zelf kiezen welk percentage van de opbrengst naar Room to Read gaat.

Books 4 Life

boeken

Ook Books 4 Life is een organisatie die boeken verkoopt en waarbij een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. De organisatie heeft winkels in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Tilburg en Utrecht die gerund worden door vrijwilligers. Hier kun je jouw boeken inbrengen en deze worden tegen een eerlijke prijs verkocht. Een deel van de opbrengt wordt vervolgens gedoneerd aan Amnesty International, Oxfam Novib of een andere organisatie die zich inzet voor mensenrechten en bestrijding van armoede.

Dorcas

boeken

Dorcas is een organisatie die zich inzet voor hulp en ontwikkeling aan de allerarmsten in de wereld. Ze bieden hulp bij noodsituaties en zetten wereldwijd diverse projecten op. Mensen kunnen onderdeel worden van de community als kerk, als bedrijf of als vrijwilliger. Ook kun je een steentje bijdragen door jouw oude boeken in te leveren bij één van de kringloopwinkels van Dorcas in het land. De opbrengsten van de verkoop van deze spullen worden gebruikt om hun projecten te ondersteunen.

Scholen en kinderopvang

lezen

Je denkt er wellicht niet direct aan, maar kinder- en jeugdboeken die nog prima een ronde mee kunnen, zijn vaak van harte welkom bij lokale scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Boeken zijn erg duur en budgetten vaak beperkt. Alle beetjes helpen dus en elk leuk boek in de kast is een mogelijkheid tot een levenslange liefde voor lezen bij de jonge kinderen.

Ben je op zoek naar nog meer mooie inzameldoelen voor andere spullen? Lees dan ook zeker deze artikelen:There are no comments

Add yours