grasmaaier

Deeleconomie in beeld: HeelNederlandDeelt

De laatste jaren zul je het woord deeleconomie steeds vaker horen vallen. Maar wat is dat nu precies, die deeleconomie? En welke rol speelt dit in jouw leven? De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei gebieden. In plaats van iets aan te schaffen, kies je er in de deeleconomie voor om een boek, stuk gereedschap, klus, huis of maaltijd te lenen of met anderen te delen. Hiermee kunnen deelnemers aan deze alternatieve economie niet alleen geld besparen, maar ook een stuk duurzamer leven en een lokaal sociaal netwerk opbouwen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en vaak wordt er gebruik gemaakt van een platform of een app om in contact te komen met andere deelnemers. De gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben. De deeleconomie is sinds 2010 al flink in opkomst en het aantal platformen die delen en ruilen faciliteren neemt nog steeds toe. Ik laat jullie graag kennismaken met de veelzijdigheid en de mogelijkheden binnen deze alternatieve economie.

Over HeelNederlandDeelt

laptop

In 2015 hebben diverse lokale deelwebsites de krachten gebundeld en is HeelNederlandDeelt.nl gestart. HeelNederlandDeelt is het eerste Nederlandse deelplatform dat iedereen die op zoek is naar een bepaald product, een dienst of vrijwilligers de mogelijkheid biedt in contact te komen met aanbieders. Je kunt er terecht voor het lenen van gereedschap, een tent of een kinderbedje, maar ook voor het oproepen van vrijwilligers, het inschakelen van een boekhouder of het vinden van een oppas of hondenuitlater. Juist de diversiteit en de omvang van het platform maken het zo populair en zo gebruiksvriendelijk. Op het platform kunnen deelnemers gratis producten en diensten aanbieden of afnemen. Zowel particulieren als bedrijven, scholen, maatschappelijke initiatieven en organisaties kunnen lid worden van het platform.

Hoe werkt het?

autodelen

Je kunt je inschrijven als particulier, maar ook als bedrijf of non-profit organisatie. Particulieren en non-profits kunnen zich gratis inschrijven, bedrijven en organisaties kunnen na een gratis proefperiode van 90 dagen een abonnement afsluiten. Inschrijven gebeurt via het inschrijfformulier op de website. HeelNederlandDeelt is het overkoepelende platform voor alle lokale groepen, maar heel gericht zoeken in de omgeving is mogelijk via lokale pagina’s van ontzettend veel gemeentes in Nederland. Daarnaast zijn er diverse deelgroepen opgezet. Een deelgroep maakt het mogelijk om spullen en diensten uit te wisselen met leden binnen deze specifieke groep. Dat kan een buurtgroep zijn, maar ook een groep voor een sportclub, een kantoor of een familie.

Via de zoekfunctie op de pagina kun je zoeken naar wat je nodig hebt: een dienst, een product, een vrijwilliger of een auto. Je krijgt dan het aanbod te zien dat aan jouw oproep voldoet. Staat er iets interessants tussen? Sluit dan een deal via de website of neem direct contact op met de aanbieder. Een advertentie voor een dienst of product aanmaken is net zo eenvoudig. Via een formulier kun je alle informatie over jouw aanbod invullen en dit aanbod staat vervolgens met een druk op de knop online. Je kunt zowel gratis als betaalde producten en diensten aanbieden. Echter, voor betaalde diensten en producten betaal je, bij akkoord via het platform, een transactiefee.

Deelnemen?

klusjesman

Wil jij ook deelnemen aan HeelNederlandDeelt? Schrijf je dan gratis in op de website van HeelNederlandDeelt. Zijn er nog niet zoveel deelnemers in jouw regio? Nodig dan met het formulier op de website jouw buurtgenoten uit om ook lid te worden. Heb je een advertentie op het platform geplaatst? Deel deze dan eenvoudig via het platform op jouw social mediakanalen voor een nog groter bereik.

1 gedachte over “Deeleconomie in beeld: HeelNederlandDeelt”

  1. Damn, ik hoop dat zoiets er in België ook komt! Alvast proberen googlen op heelbelgiëdeelt maar dat leverde niet veel op 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *