zero waste winkelen bij Ekoplaza

Zero waste winkelen bij Ekoplaza

Wij zijn al geruime tijd bezig met het terugdringen van het afval in ons huis. Waar eerst de nadruk lag op het recyclen van ons afval, proberen we nu vooral de hoeveelheid afval flink te verminderen. Dit doen we door allerlei kleine veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. De voornaamste bron van afval is toch wel de lading boodschappen die we elke week in huis halen, dus het is logisch dat we vooral bij deze bron proberen veranderingen door te voeren en bewustere keuzes te maken. Dat kan op allerlei manieren en verpakkingsarm winkelen kan in nagenoeg elke winkel en supermarkt. Nu is helemaal zero waste boodschappen doen wel erg uitdagend. Sommige producten zijn gewoon niet verkrijgbaar zonder verpakkingen, maar wel onmisbaar in de meeste keukens. Het is hierbij dan belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verpakkingen en de duurzamere keuze te maken. Sommige verpakkingen zijn namelijk makkelijker en duurzamer te produceren en eenvoudiger te recyclen dan anderen. Meer informatie over duurzame verpakkingen vind je op Milieu Centraal. Vermijd vooral de onnodige verpakkingen en de excessieve verpakkingen. Niemand heeft baat bij winterpenen in plastic verpakt of voorgepelde uien in plastic. Het is ook niet nodig om een product in een plastic zakje in een kartonnen doosje aan te leveren of om winegums stuk voor stuk apart in te pakken en dan in een plastic zakje te verkopen. Het loont om bij elke aankoop kritisch te kijken naar de verpakkingen en te kiezen voor het product met de minste impact. Gewapend met deze kennis doe je voortaan een stuk duurzamer jouw boodschappen. Ik geef vandaag graag tips voor zero waste winkelen bij biologische supermarktketen Ekoplaza.

Groente en fruit

zero waste winkelen bij Ekoplaza

Ekoplaza is een biologische supermarkt die veel samenwerkt met lokale leveranciers. Dit zie je duidelijk terug in het aanbod. De bakken met groente en fruit zijn minder groot en de producten zijn minder ‘opgepoetst’ én vaak ook niet in plastic verpakt. Je kunt hier dus uitstekend terecht voor verpakkingsvrije groente en fruit, vooral wanneer deze in het seizoen zijn.

Muesli

Sommige vestigingen van Ekoplaza hebben een muur met dispensers. Deze zijn gevuld met nootjes, snoepjes, granen en verschillende mueslisoorten. Hier kun je met eigen bakjes en zakjes je boodschappen doen. Wanneer je in een filiaal bent waar deze dispensers niet staan, kun je op zoek gaan naar muesli met daarbij het Plastic Free logo: dit logo geeft aan dat de verpakking is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic. De producten zijn duidelijk herkenbaar door het logo op de verpakking en bij de artikelinformatie in het schap.

Broodbeleg

Net als andere supermarkten heeft Ekoplaza een uitgebreid aanbod aan broodbeleg. Je hebt hier volop keuze uit biologische notenpasta’s, chocoladepasta, jam, spreads en hagelslagsoorten. Wanneer je kiest voor glazen potten of kartonnen verpakkingen kun je de verpakkingen na gebruik gewoon recyclen via de gangbare wegen.

Brood

De broodafdeling is bij de meeste vestigingen van Ekoplaza niet heel uitgebreid en een groot gedeelte is al vooraf ingepakt in plastic, maar als je het vooraf bespreekt, is het wellicht mogelijk om jouw brood hier verpakkingsvrij te kopen. Dit zal wel afhankelijk zijn van de mogelijkheden van het filiaal.

Granen, rijst en pasta

zero waste winkelen bij Ekoplaza

Bij Ekoplaza vind je een heel uitgebreid aanbod aan granen, rijst en pasta. Ben je op zoek naar een heel specifiek soort graan? Je vindt het bijna gegarandeerd hier in de schappen. En tegenwoordig ook nog vaak in biologisch afbreekbare verpakking, dankzij de introductie van de Plastic Free actie. Sowieso is pasta of rijst in kartonnen verpakking altijd de duurzamere keuze omdat dit karton via het oud papier kan worden gerecycled, maar de meeste rijst, granen en pasta vind je nu ook in de nieuwe biologisch afbreekbare plasticverpakkingen. En als je geluk hebt kun je bepaalde soorten graan ook zonder verpakkingen kopen, mits jouw Ekoplaza dispensers heeft voor verpakkingsvrij winkelen.

Noten en chips

Bij Ekoplaza vind je een ruim aanbod aan chips en noten. Zoals bij de meeste supermarkten zijn deze vaak nog verpakt in plastic of plastic met een aluminium coating. Toch wordt het aanbod aan noten en sommige soorten chips ook steeds beter plasticvrij verkrijgbaar. In de dispensers vind je diverse soorten noten en zaden en veel producten zijn ook verkrijgbaar in biologisch afbreekbare verpakking.

Conserven

zero waste winkelen bij Ekoplaza

Bij Ekoplaza vind je, zoals bij de meeste supermarkten, een ruim aanbod aan conserven. Deze zijn veelal verpakt in glas of blik. Beide opties zijn goed te recyclen en te hergebruiken in huis.

Koek en snoep

Koek en snoep ik veelal niet verpakkingsvrij te krijgen in een supermarkt. Als je geluk hebt vind je enkele soorten snoep in een dispenser bij jouw lokale Ekoplaza zodat je dit met eigen zakjes kunt halen. Verder zijn de meeste snoep- en koeksoorten voorverpakt in plastic.

Diepvriesfruit en -groente

In de vriezer bij Ekoplaza vind je een beperkt assortiment aan diepvriesgroente en -fruit. Dit is veelal in plastic verpakt, maar soms ook verkrijgbaar in karton. Hierbij geniet karton de voorkeur, mits dit gerecycled kan worden via het oud papier. Dit papier is herkenbaar aan het recycle logo op de verpakking. Er zijn namelijk ook veel kartonnen verpakkingen met een plastic laag erin geperst. Deze worden veelal gebruikt voor diepfriesfruit. Deze verpakkingen met plastic laag zijn niet te recyclen via het oud papier.

Dranken

zero waste winkelen bij Ekoplaza

Bij Ekoplaza vind je een uitgebreid assortiment aan sappen en frisdranken. Veel dranken worden aangeboden in tetra verpakkingen. Deze pakken kunnen vaak via de PMD-zak worden gerecycled. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de glazen flessen met sap die tegen statiegeld weer kunnen worden ingeleverd. Deze flessen kunnen namelijk keer op keer weer worden schoongemaakt en worden gebruikt. Bij Ekoplaza vind je een uitgebreid assortiment aan sappen met het Demeter keurmerk die allemaal verkrijgbaar zijn in een glazen statiegeldfles.

Mocht je nog toevoegingen hebben op deze lijst, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem jij wel eens je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt?

Nog meer zero waste winkelen kan ook bij deze winkels:There are 2 comments

Add yours
  1. Sanne

    Het biologische afbreekbare plastic mag echter niet in de gft of pmd bak en moet bij het restafval. Uiteindelijk is het dus helaas geen duurzame verpakking…
    Het blijft ingewikkeld…

    • awkwardduckling

      Voor zover ik weet mogen de verpakkingen wel bij het gft-afval. Het zou binnen 12 weken moeten composteren. Dat is wellicht niet zo snel als ander organisch materiaal en zal voor sommige verwerkers van gft een probleem vormen, maar het is wel fijn dat ze het in elk geval proberen.


Post a new comment

CommentLuv badge