keuken

5 duurzame trends en ontwikkelingen in de keuken

Alhoewel we nog een lange weg te gaan hebben op het gebied van duurzaamheid, zien we wel steeds meer dat duurzaamheid een hot topic is. Bedrijven doen hun best om zo duurzaam mogelijk te produceren, in de bouw speelt duurzaamheid een steeds grotere rol en ook in onze eigen huizen neemt duurzaam leven en wonen een steeds prominentere plaats in. Duurzame ontwikkelingen in huis gaan verder dan zonnepanelen en goede isolatie en dat wil ik in dit artikel graag laten zien. Er gebeurt namelijk een heleboel op het gebied van duurzaam wonen. Zo zijn er volop ontwikkelingen gaande in onze keukens en dat gaat verder dan het soort tegels aan de muur en de inductiekookplaten die steeds populairder worden. Mandemakers deed onderzoek naar keukentrends en maakte een interessante infographic over de keukentrends in 2019. Op basis van de bevindingen uit dat onderzoek deel ik 5 duurzame trends en ontwikkelingen in de keuken.

#1 Natuurlijke materialen

keuken

Waar beton tot een aantal jaren geleden ontzettend populaire materiaal was in de keuken en er veel gebruik werd gemaakt van wit, zie je nu weer een terugkeer naar meer natuurlijke materialen. Vooral hout blijkt populair te zijn uit de infographic van Mandemakers. Dat is natuurlijk niet zo gek: hout is een robuust materiaal dat lang mooi blijft en lang meegaat en het is duurzamer dan veel alternatieven, mits duurzaam geteeld en gekapt. Ook zien we steeds vaker natuursteen in moderne keukens, vooral voor het aanrecht en werkblad.

#2 Van het gas af

keuken

Er klinken steeds meer geluiden voor het afstappen van gas in onze woningen en zelfs ons kabinet heeft aangegeven in 2050 alle woningen in Nederland gasloos te willen hebben. Gasloos wonen is een steeds groter wordende trend, vooral in nieuwbouw. Dat zie je vooral terug in de keuken. Keramisch en op inductie koken wordt steeds populairder en zelfs chefkoks geven aan te zijn overgestapt op inductie en hier tevreden over te zijn.  Ik geef toe, het is even wennen, maar ik vind het persoonlijk wel een veilig idee om geen gas en open vuur meer in de keuken te hebben.

#3 Composteren in eigen keuken

groenteafval hergebruiken

Verspilling in de keuken is écht niet meer van deze tijd. We doen daarom ook komend jaar ons uiterste best om voedselverspilling tegen te gaan, zowel door onze voorraden en restjes op te maken als door het composteren van ons afval. Dat hoeft tegenwoordig niet eens meer met een grote composthoop in de tuin. Nee, met een composteersysteem of een wormenbak kun je gewoon zelf aan de slag. 

#4 Slimme en zuinige apparatuur

minimaliseren in de koelkast

Ik wil niet zeggen dat tot nu toe al onze apparatuur ‘dom’ was, maar de technologie is in de laatste decennia met sprongen vooruit gegaan. We hebben koelkasten die onze voorraden bijhouden, we kunnen voordat we ons huis binnenstappen al de oven laten voorverwarmen en zonder een geïntegreerde tablet voor recepten en boodschappenlijstjes ben je nergens meer. Al deze apparaten zijn met de jaren ook nog eens veel zuiniger geworden in verbruik en daarom loont het soms zelfs om jouw oude koelkast om te ruilen voor een nieuwer model. Uit de infographic blijkt dat toch vooral mannen geïnteresseerd zijn in moderne keukens en vaak ook in dit soort technische snufjes. Alhoewel ik zelf nog wat moet warmlopen voor meedenkende apparaten in mijn keuken, zie ik er zeker wel potentie in en kan het uitkomst bieden voor een duurzamer leven waar minder wordt verspild. 

#5 Groen in de keuken

indoor gardening

De urban jungle, oftewel veel groen in huis, is al jaren een trend die alleen maar lijkt toe te nemen. We halen graag de natuur in huis en dat is in onze keukens niet minder. Onze keuken fleuren we op met kamerplanten, maar ook met verse kruiden en zelfs eetbare wanden: verticalen tuinen die bestaan uit een mix van diverse soorten groente en kruiden. Deze verticale tuinen zijn al jaren in opmars en met de snelle ontwikkelingen op het gebied van indoor gardening zal deze trend alleen maar doorzetten. Ideaal, want zo hebben we onze favoriete verse ingrediënten altijd voorhanden. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mandemakers Keukens. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 duurzame trends en ontwikkelingen in de keuken”

  1. Ik wil zo graag een inductiekookplaat! Helaas zit er in de keuken van ons huurappartementje een elektrische kookplaat. Kookt soms vervelend en is ook niet gemakkelijk schoon te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *