papier

5 tips om papierafval te verminderen

Kijk eens rond in jouw huiskamer. Hoeveel papier zie je zoal om je heen? En waar dienen die papieren voor? In de meeste huishoudens stapelt het papier zich dagelijks enorm op. De folders, tijdschriften, brieven en kaarten die dagelijks worden verstuurd, belanden vaak diezelfde dag nog in het afval. Alhoewel veel papiersoorten prima te recyclen zijn, is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Minder papierafval betekent minder energieverbruik voor de verwerking van het afval. Ook betekent minder papierverbruik dat er minder bomen hoeven te worden gekapt. Elk jaar worden er 15,3 miljard bomen omgehakt. Dit hout wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, maar een derde deel daarvan wordt gebruikt voor de productie van papier. Van één enkele boom kunnen ongeveer 80 duizend vellen A4 papier worden geproduceerd. Maar diezelfde boom kan ook 7000 liter zuurstof produceren. Als we duurzamer willen leven, is het dus heel belangrijk dat we ons papierverbruik drastisch terugdringen. Gelukkig is dit helemaal niet zo moeilijk. Ik geef vandaag 5 tips om papierafval te verminderen.

#1 Plak een nee-nee sticker op de brievenbus

minimaliseren op post

De meest eenvoudige en effectieve manier om papierafval tegen te gaan in huis is het plakken van een nee-nee sticker op de brievenbus. Door deze sticker te plakken, weten postbezorgers dat je liever geen huis-aan-huisbladen en reclamefolders meer wilt ontvangen. Deze sticker is gratis af te halen bij het gemeenteloket. Wil je toch op de hoogte blijven van de meest actuele aanbiedingen van jouw favoriete winkels? Dan zijn er diverse online platformen en apps waar je alle reclamefolders gratis kunt bekijken, zoals de Deen Folder en de Vomar folder. Zo blijf je altijd op de hoogte zonder papierverspilling. Heb je last van geadresseerde reclame? Schrijf je dan uit via de website van Postfilter.

#2 Ontvang je post digitaal

laptop

Alhoewel de meeste bedrijven hun rekeningen en communicatie nog via de post versturen, zijn er zeker mogelijkheden om dit te veranderen. Veel bedrijven en overheden bieden te mogelijkheid om berichten digitaal te versturen. Zo ontvang je voortaan al jouw communicatie in de digitale mailbox en kun je jouw administratie ook eenvoudig en overzichtelijkdigitaal bewaren. Zelfs tijdschriften en kranten zijn tegenwoordig digitaal beschikbaar.

#3 Zeg nee tegen freebies

papier

Je kunt natuurlijk je best doen om de constante stroom papier door de brievenbus tegen te gaan, maar laten we ook vooral het papierafval dat we gedurende de dag onderweg verzamelen niet vergeten. Hoe vaak krijg jij in de stad of in de winkel wel niet een flyer in de handen gedrukt? En wat doe je met dit papier? In de meeste gevallen belandt het in de eerstvolgende prullenbak. Helaas is niet iedereen zo fatsoenlijk en raken de straten rondom het uitdeelpunt al snel bezaaid met deze flyers. Vermijd dit papierafval door simpelweg ‘nee’ te zeggen. Je hoeft niet alles aan te nemen dat wordt uitgedeeld.

#4 Weiger visitekaartjes

visitekaartje

Als je vaak naar netwerkevents gaat, kom je ongetwijfeld thuis met stapels visitekaartjes van interessante mensen die je hebt ontmoet. Ontzettend handig natuurlijk, maar niet erg duurzaam. Want wees eens eerlijk: hoe vaak gebruik je zo’n visitekaartje nu eigenlijk? Probeer de volgende keer tijdens zo’n ontmoeting eens vriendelijk te bedanken voor het kaartje. Stel in plaats daarvan voor om elkaar te volgen op social media, sla de persoonlijke gegevens op via een handige app of maak een foto van het visitekaartje. Zo heb je wel de voordelen van zo’n visitekaartje, maar niet het afval.

#5 Gebruik een alternatief notitieboek

notitieboek

Natuurlijk wil je jouw belangrijke afspraken, gedachten en herinneringen graag opschrijven, maar hier heb je tegenwoordig ook helemaal geen papier meer voor nodig. Noteer al jouw afspraken en lijstjes in een app. Mijn persoonlijke favorieten zijn Evernote, Cozi, Google Calendar en Google Keep, maar er zijn talloze handige (en gratis!) platformen beschikbaar. Zo heb je altijd al jouw aantekeningen bij de hand en voorkom je papierafval. Of maak gebruik van een duurzamer alternatief voor het klassieke notitieboekje, zoals Correctbook of Bambook.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kimbino. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 tips om papierafval te verminderen”

 1. Wij mogen geen antireclamesticker op onze brievenbus plakken van onze huisbazin … Ik heb er een hele tijd terug zo’n vijftien geplakt en ze werden iedere keer verwijderd, zonder enig woordje uitleg. Toen ik dan onze huisbazin contacteerde, zei ze dat er in het huurcontract staat dat er niets op de brievenbussen geplakt mag worden. Wat een onzinnige regel. 🙄 Nu gooi ik alles linea recta in de papierdoos in de garage. Zo nutteloos.

  1. In Amsterdam is 1 januari 2018 al de regel ingeoerd dat geen brievenbussticker betekent dat de bewoner geen reclamefolders meer ontvangt (maar nog wel huis aan huis bladen).

   Omdat dit ertoe leidde dat er een veredelde reclamefolder kwam in de vorm van het huis aan huis blad City gaan andere gemeentes er mogelijk voor kiezen dat geen sticker betekent dat je geen folders en ook geen huis aan huis bladen meer krijgt.

   Een rechtszaak terzake dient momentel in hoger beroep, uitspraak verwacht 11 juni 2019.

   Even geduld dus nog. (Hopelijk.)

   Los daarvan mis ik in het artikel de optie postfilter.nl (tegengaan geadresseerde reclame) en het recht van verzet (tegengaan geadresseerde reclame van bedrijven waar je klant bent geweest).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *