schoonmaak

5 tips om te minimaliseren op schoonmaakmiddelen

In een gemiddeld huishouden staat het gootsteenkastje vol met flessen en sprays. We hebben natuurlijk een allesreiniger in huis, maar ook een badkamerreiniger, een ruitenspray, een verwijderaar voor kalkaanslag, een anti-schimmelspray, een speciale vloerreiniger en een spray voor het afnemen van de bank. Voor iedere schoonmaakklus in huis lijken we tegenwoordig een aparte reiniger nodig te hebben. Tenminste, dat willen marketeers ons wijs maken. Eigenlijk zijn al die sprays, reinigers en flacons helemaal niet nodig. Daarom deel ik vandaag 5 handige tips voor het minimaliseren op schoonmaakmiddelen.

#1 Wat heb je nodig?

schoonmaak

Voordat je daadwerkelijk aan het opruimen gaat, is het belangrijk te bepalen wat je nodig hebt voor een schoon huis. Waarschijnlijk heb je een kast vol met sprays, maar welke middelen gebruik je eigenlijk? En wat zul je in de toekomst nodig hebben? Denk eerst na over wat je graag in de kast hebt staan voordat je begint aan het minimaliseren.

#2 Kies voor duurzaam

ecologische schoonmaakmiddelen

Als je dan toch met een kritische blik kijkt naar de schoonmaakmiddelen in huis, denk dan ook zeker eens na over hoe het beter zou kunnen. Veel van onze alledaagse reinigers zitten bomvol parfums, conserveringsmiddelen en oplosmiddelen die niet alleen giftig zijn bij inname, maar ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen in andere vorm. Zo kunnen ze irritatie aan de huid en luchtwegen veroorzaken. Naast de potentiële risico’s voor onze eigen gezondheid, zijn deze middelen ook alles behalve milieuvriendelijk. Toch kieperen we het schoonmaakwater door het toilet en hebben de schoonmaakmiddelen daarna een vernietigend effect op de flora en fauna. Genoeg redenen dus om te zoeken naar duurzamere alternatieven. Er zijn tegenwoordig steeds meer ecologische schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die qua effectiviteit niet onderdoen voor ‘reguliere’ schoonmaakmiddelen, maar die wel vriendelijker zijn voor mens, dier en milieu.

#3 Schoonmaken als grootmoeder

schoonmaakdoekjes

Naast de ecologische reinigers zijn er natuurlijk ook talloze alternatieven die prima werken als reiniger en die we waarschijnlijk al gewoon in huis hebben. Met de tips van onze grootmoeders komen we een heel eind met middelen als azijn, citroen, Marseillezeep en baking soda. Boeken als ‘Het grote poetsboek‘ en ‘Groene zeepjes & sopjes‘ bieden een schat aan informatie en talloze recepten voor schoonmaakmiddelen die je gewoon zelf kunt maken.

#4 Haal alles uit de kast

schoonmaakmiddelen

Zoals bij elke opruimklus is ook hier het verzamelen van alle schoonmaakmiddelen een belangrijke stap. Pas als alles uit de kast is, kun je zien wat je allemaal hebt. Dan kun je ook de beslissing maken voor wat mag blijven en wat er weg kan. Als het goed is heb je nu een helder beeld van de schoonmaakmiddelen die je in de toekomst wilt gebruiken. Alles wat daar niet bij past, kun je met een gerust hart uit de kast laten. Gooi ze niet lukraak weg, maar zie of je iemand anders er blij mee kunt maken.

#5 Bewaar de middelen op een veilige plek

DIY allesreiniger

Natuurlijk wil je de schoonmaakmiddelen die wel een plekje krijgen in huis op een veilige manier bewaren. Ecologische schoonmaakmiddelen zijn beter voor het milieu, maar evengoed schadelijk voor de grijpgrage handjes van kleine kinderen. Kies dus een kastje uit waar je makkelijk bij kunt, maar waar de kinderen (en eventueel huisdieren) niet zo goed bij kunnen. Er zijn eventueel kindveilige sluitingen verkrijgbaar bij bouwmarkten om de deurtjes af te sluiten. Verzamel hier alle schoonmaakmiddelen. Aangezien je flink hebt opgeruimd, zullen het er niet zoveel meer zijn. Deze kun je dus voortaan eenvoudig in een enkel kastje bewaren.

2 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op schoonmaakmiddelen”

  1. Goede boodschap voor het milieu. Bedankt! Misschien is het een idee om daarbij de vaatdoekjes die ik op de foto zie, te vervangen voor vaatdoeken van natuurlijke weefsels. Bijvoorbeeld katoen. Je zou een oude handdoek in stukken kunnen knippen en zoompje naaien.
    Zie maar. Succes met de site! 🌳

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *