wijn

5 handige tips voor het kiezen van duurzame wijn

Als je een gemiddelde slijterij of supermarkt binnenloopt, is het aanbod aan wijn overweldigend. Je kunt kiezen uit witte, rode, rosé of mousserende wijn uit alle hoeken van de wereld en van allerlei verschillende druivensoorten. Je moet wijs worden uit termen als fris, fruitig, soepel en kruidig en zelfs dan is het nog lastig kiezen. Als je dan ook graag de meest bewuste en duurzame keuze maakt, kan het uitzoeken van een eenvoudige fles wijn aanvoelen als een enorme opgave. Daarom help ik je graag met 5 handige tips voor het kiezen van een duurzame wijn.

#1 Let op de etikettering

wijn

Veel mensen zich laten leiden door de voorkant van het etiket bij het kiezen van een wijn. Toch is er ook veel op te maken uit de informatie op de rest van het etiket. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over het alcoholpercentage en de streek van herkomst. Daarnaast zal vanaf 2022 elk alcoholisch product de voedingswaarden en ingrediënten moeten vermelden op het etiket. Dit is een maatregel die tot stand is gekomen na een verzoek van de Europese Commissie aan de industrie om met een plan te komen voor het etiketteren van alcoholische dranken. De PALO61 biologische wijn van wijnhuis Castellani zijn de eerste wijnen in Europa waar het aantal calorieën al op het etiket wordt vermeld. Tevens kun je van het etiket aflezen dat het product vrij is van toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen en vegan en glutenvrij is.

#2 Kies voor biologisch

druiven

Op de etiketten kun je ook in één oogopslag zien of een wijn wel of niet biologisch is. Biologische wijn is te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk. Dit is een groen logo met sterren in de vorm van een blad. Biologische wijnen worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen of kunstmest. Dit is niet alleen een fijn idee voor de consument, maar ook fijn voor het lokale ecosysteem. Naast dit biologische keurmerk is er ook nog een Demeter keurmerk. Wijn met het Demeter keurmerk is van biodynamische afkomst. Deze producenten hanteren nog strengere richtlijnen. Deze zijn gericht op het welzijn van mens, dier en milieu en op eerlijke handel.

#3 Kies voor lokaal

wijn

Nederland is nu niet echt een wijnland bij uitstek, al zijn er ook boeren in eigen land die wijn produceren. Maar voor redelijk lokale wijn wijken we toch vaak uit naar Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen. Deze wijnen worden relatief dicht bij huis geproduceerd en dit scheelt aanzienlijk in het energieverbruik voor vervoer. Een wijn die van verder komt dan uit Europa zal vaak voor meer milieubelasting zorgen.

#4 Kies de herkomst met zorg

wijngaard

Naast dat Europese wijn vaak minder impact heeft qua vervoer, zijn er meer voordelen aan wijn uit Europese gebieden. Wijnvelden moeten namelijk regelmatig bewaterd worden. De irrigatie van de wijnvelden is afhankelijk van de droogte van het gebied. Landen als Australië, Zuid-Afrika en Argentinië staan bekend om hun wijnproductie, maar de boeren in deze landen verbruiken aanzienlijk meer water vanwege de droogte. Voor de productie van deze wijnen is het waterverbruik dus aanzienlijk groter. Wijn uit Duitsland en Oostenrijk scoort bijvoorbeeld beter op duurzaamheid. Je kunt de duurzaamheid van jouw fles wijn nakijken op de website van Questionmark.

#5 Kies voor eerlijk

wijn

Als je kiest voor duurzame wijn, dan is het ook belangrijk om te kijken naar de arbeidsomstandigheden bij productie. In sommige landen en gebieden is het risico op lage lonen, lange werkdagen en slechte arbeidsomstandigheden groter dan in andere gebieden. In Europa zijn er regels en wetten die de arbeidsomstandigheden reguleren. Dit is niet wereldwijd het geval. Neem dit ook zeker in overweging bij het kiezen voor een fles wijn en kies eventueel voor een fles wijn met een fairtrade logo.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wijnvoordeel. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours
  1. Linda - Zaailingen

    Oh tof! Vrienden van me vragen al jaren voor hun verjaardag standaard om een fles Europese wijn en dat vond ik wel een goed idee. Sinds ik voor mezelf alleen nog Europees én biologisch koop is het bovendien een stuk makkelijker kiezen, haha. Maar goed om te horen waarom dit dus ook echt zinvol is!

    • awkwardduckling

      Met Europees en biologisch zit je sowieso dus al relatief goed! Ik had, tot ik dit ging uitzoeken, nog nooit nagedacht over de impact van het waterverbruik. Voortaan let ik dus ook veel beter op de herkomst en zal ik Duitse en Oostenrijkse wijnen eens in overweging nemen.


Post a new comment