duurzame pasen

5 tips voor duurzame paasdagen

Pasen staat voor de deur en dat betekent niet alleen een extra lang weekend met het gezin, maar ook allerlei verwachtingen en verplichtingen. Pasen is namelijk de laatste jaren steeds commerciëler geworden en lijkt tegenwoordig meer en meer te concurreren met Kerst. We gaan niet meer alleen aan tafel voor een uitgebreid paasontbijt, maar er moet op zijn minst ook een uitgebreide brunch een een heus paasdiner op tafel verschijnen. Ook de versiering doet niet onder voor Kerstversiering. Je komt niet meer weg met een simpele paastak. Nee, het hele huis wordt geacht versierd te zijn met lentebloemen, paashazen en kuikentjes. Nu weten jullie ondertussen wel dat is wars ben van deze vercommercialisering en het liefst mijn eigen tradities creëer. Graag zo relaxed en duurzaam mogelijk. Daarom deel ik vandaag 5 tips voor duurzame paasdagen.

#1 Eet minder eieren

duurzame pasen

Met Pasen staat er traditioneel een grote schaal met gekookte eieren op tafel. Eieren zijn onlosmakelijk met de paasdagen verbonden en in veel huishoudens worden er wedstrijden georganiseerd wie de meeste eieren kan eten. Helaas zijn eieren niet heel duurzaam. Het houden van kippen heeft een behoorlijke impact en dan heb ik het nog niet eens over dierenrechten. Laat de paasdagen eens iets minder om eieren draaien en iets meer om plantaardig eten. Daar doe je niet alleen het milieu en de dieren een plezier mee, maar ook je buik.

#2 Kies voor echte paastakken

duurzame pasen

De meeste paastakken zijn wilgentakken en deze komen gewoon uit eigen land. Paastakken zijn dus niet per definitie onduurzaam en je kunt met een gerust hart een bosje paastakken bij de bloemist halen of een mooie tak afknippen van een wilgenboom uit de tuin. Zo’n echte tak is duurzamer dan een plastic tak uit een fabriek en daarom zou ik zeker de voorkeur geven aan echte paastakken.

#3 Kies voor duurzame bloemen

bollen

Typische lentebloemen zoals de narcis, hyacint en ranonkel sieren menig huis rond de paasdagen. Veel van deze bloemen komen uit het seizoen en zijn verkrijgbaar van eigen bodem, maar wees hier evengoed wel alert op. Raadpleeg mijn tips voor duurzame bloemen om zeker weten te kiezen voor een duurzaam boeket of een duurzaam paasstukje.

#4 Sla de cadeaus over

duurzame pasen

Het schijnt zo te zijn dat steeds meer mensen elkaar een cadeau geven met Pasen. Waarom is mij een raadsel: het is nooit een feestdag geweest die draait om cadeaus, waarom nu dan ineens wel? Sla die cadeaus dus gewoon over. Het spaart geld uit en is een stuk duurzamer. Wil je toch graag iets geven als je op bezoek gaat bij iemand? Neem dan iets lekkers mee of een mooi duurzaam paasstukje.

#5 Maak je eigen paasversiering

duurzame pasen

Alle winkels liggen al weken vol met paasversiering, van goedkope plastic kuikentjes tot volledig versierde paastakken. Allemaal heel kleurrijk en gezellig, maar weinig duurzaam. Maak in plaats daarvan gewoon je eigen paasversiering, alleen of met de kinderen. Dit kun je doen van materialen die je toch al in huis had, zoals eierdozen, restjes karton en eierschalen. De leukste diy’s voor Pasen heb ik alvast voor jullie verzameld op mijn Pinterest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *