feminisme

5 inspirerende TED talks over feminisme

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks over feminisme.

Soraya Chemaly – The power of women’s anger

Deze indrukwekkende TED talk van Soraya Chemaly gaat over het genderen van bepaalde emoties. In culturen wereldwijd wordt een emotie als woede toegeschreven aan mannelijkheid en wordt vrouwen al vanaf jongs af aan afgeleerd om hun boosheid te uiten. Het zou niet gepast en vrouwelijk zijn. Social justice activiste Soraya Chemaly onderzoekt waarom dit zo is, wat de gevolgen hiervan zijn en wat er zou gebeuren als vrouwen hun woede zouden uiten en gebruiken. Een indrukwekkende en erg herkenbare talk!

Roxane Gay – Confessions of a bad feminist

Roxane Gay, bekend van haar boek ‘Bad Feminist’, legt in haar TED talk uit waarom ze zichzelf heeft betiteld als ‘bad feminist’. Ze houdt een pleidooi voor intersectioneel feminisme en legt uit waarom ze nog altijd liever een slechte feministe is dan helemaal geen feministe.

Chimamanda Ngozi Adichie – We should all be feminists

In deze indrukwekkende lange TED talk legt de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie uit waarom we allemaal feministen zouden moeten zijn. Jong en oud, man en vrouw, Westers en Afrikaans. Aan de hand van anekdotes uit haar jeugd, haar ervaringen als auteur en haar leven als vrouw legt ze uit waarom feminisme nog steeds, of juist nu, zo ontzettend relevant is voor iedereen.

Cecile Richards – The political progress women have made – and what’s next

In deze inspirerende TED talk van TEDwomen 2018 houdt de Amerikaanse vrouwenrechtenactiviste Cecile Richards een pleidooi voor meer politieke macht voor vrouwen. Ze neemt het verleden en het heden onder de loep en verklaart de huidige opmars van vrouwen wereldwijd. Ze pleit voor het bundelen van krachten om zo de veranderingen die momenteel plaatsvinden door te laten stromen naar de politiek. Alhoewel de TED talk erg gericht is op Amerika, zijn de onderwerpen en oplossingen die zij aandraagt wereldwijd relevant.

Kimberlé Crenshaw – The urgency of intersectionality

Wie zich wel eens heeft verdiept in het feminisme weet dat in het moderne feminisme intersectionaliteit een belangrijk issue is. Eenvoudig gezegd betekent dit dat een combinatie en een interactie van factoren meespeelt in ongelijkheid. Intersectioneel feminisme kijkt niet alleen naar sekseongelijkheid, maar neemt ook factoren als ras, klasse en gender mee. Deze term is voor het eerst benoemd door Kimberlé Crenshaw en sindsdien een belangrijke rol gaan spelen in het hedendaagse feminisme. In deze TED talk uit 2016 legt ze dit begrip uit, onder andere aan de hand van het politiegeweld tegen Afro-Amerikaanse vrouwen in Amerika.

3 gedachten over “5 inspirerende TED talks over feminisme”

  1. Wauw, elke dag een TEDtalk, wat een fijne gewoonte!

    Deze ga ik zeker en vast bekijken. Ik vind feminisme ook reuzebelangrijk, voor vrouwen én voor mannen! Ik nam tijdens mijn masterjaar voor al mijn keuzevakken genderstudies of diversiteitsstudies op, beste keuze ooit 😉

  2. Maar wees heel open ook voor andere goed onderbouwde meningen. Soms raak je verstrikt in je eigen overtuigingen. Dit zeg ik uit waardering voor jullie. Liefs, Anneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *