inspirerende TED talks over duurzaamheid

5 inspirerende TED talks over duurzaamheid

2019 staat voor mij in het teken van zelfzorg en zelfontplooiing. Om écht tijd voor mezelf te maken en goed voor mezelf te zorgen, wen ik mijzelf heel bewust nieuwe gewoontes aan. Eén van deze goede gewoontes is het dagelijks kijken van een TED talk. Elke dag laat ik me via TED.com inspireren, motiveren en voorlichten over allerlei interessante onderwerpen. TED staat voor Technology, Entertainment, Design en het is begonnen als een jaarlijkse bijeenkomst. In maximaal 18 minuten geven inspirerende personen een presentatie over hun expertise. Dit kan werkelijk overal over gaan, van techniek tot aan opvoeding en van voeding tot aan duurzaamheid. De spreker probeert in deze korte presentatie het onderwerp zo toegankelijk mogelijk te maken terwijl er toch ruimte is voor verdieping en een ‘call to action’. De TED talks zijn ondertussen zo’n enorm succes dat het allang niet meer enkel een jaarlijkse bijeenkomst is. Er zijn meerdere zusterconferenties bijgekomen en over de hele wereld organiseren steden en landen hun eigen variant van TED. Er is op de website van TED, waar je alle talks gratis kunt bekijken, dus genoeg te ontdekken! Om je alvast op weg te helpen, deel ik graag mijn favoriete TED talks op het gebied van duurzaamheid.

Greta Thunberg – The disarming case to act right now on climate change

Er is de laatste tijd behoorlijk wat te doen geweest over de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Haar staking voor het klimaat trok de aandacht van media wereldwijd en met deze inspirerende en indrukwekkende TED talk weet ze precies de vinger op de zere plek te leggen. Het is tijd om in actie te komen en niemand kan dit beter duidelijk maken dan Greta Thunberg.

Chad Frischmann – 100 solutions to reverse global warming

Toen ik voor het eerst van Project Drawdown hoorde was ik direct enorm onder de indruk. Waarom is dit niet bekender en waarom is niet elke instelling en overheid wereldwijd hiermee bezig? Chad Frischmann is de vice-president en onderzoeksleider van Project Drawdown: een ambitieus plan om de opwarming van de aarde niet alleen af te remmen, maar ook om te keren. Het project heeft na uitvoerig onderzoek maar liefst 100 verschillende oplossingen geïdentificeerd om dit een realiteit te maken. In deze TED talk licht Chad Frischmann het project en de 20 meest invloedrijke oplossingen toe. Een absolute must watch!

Katharine Wilkinson – How empowering women and girls can help stop global warming

In de vorige talk kon je kennismaken met Project Drawdown en in deze inspirerende talk van Katharine Wilkinson leer je meer over hoe de emancipatie van vrouwen en meisjes wereldwijd een rol kan spelen in Project Drawdown. Je legt de link wellicht niet direct, maar na het zien van deze talk vind je wereldwijde emancipatie belangrijker dan ooit.

Kate Raworth – A healthy economy should be designed to thrive, not grow

Onze economie is van enorm belang voor een duurzame wereld en het huidige economische model biedt weinig ruimte voor verduurzaming. De bekende econome Kate Raworth pleit daarom al jaren voor de donut economie: een economisch systeem waarin ketens worden gesloten en grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt, waar wordt geleefd met oog voor elkaar en het milieu. In deze inspirerende TED talk weet ze iedereen te enthousiasmeren voor haar nieuwe economie.

Sean Davis – Can we solve global warming? Lessons from how we protected the ozone layer

Wie herinnert zich de ophef over het gat in de ozonlaag nog? Tegenwoordig hoor je er nauwelijks nog iets over, maar tot nog niet zo lang geleden was deze crisis het gesprek van de dag. Door adequaat en voortvarend optreden van diverse partijen is de afname van de ozonlaag afgeremd en lijkt het bestaande gat in de ozonlaag zich te herstellen. Sean Davis houdt in deze TED talk een pleidooi voor net zo voortvarend optreden bij de huidige klimaatcrisis. Wat kunnen we leren van toen en hoe kunnen we dat toepassen om de huidige klimaatproblematiek aan te pakken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *