minibieb

5 originele manieren om iemand anders blij te maken met jouw oude boeken

Vroeger kon ik intens genieten van een volle boekenkast. Ik vond het gezellig staan in huis en een mooi inzicht in iemands karakter geven. Alhoewel ik nog steeds enorm kan genieten van boeken, begon de hoeveelheid boeken in huis mij op een bepaald moment te benauwen. We hadden door de jaren heen zoveel boeken vergaard dat ik niet meer wist waar ik ze moest laten. Daarbij hadden we ook nog eens enorm veel boeken die ik ‘ooit’ nog wel eens wilde lezen. Onze boekenverzameling nam meer ruimte in dan we hadden en begon aan te voelen als een ’to do’-lijstje. Daarom besloot ik jaren geleden om flink te minimaliseren op onze boeken. Ik deed alle boeken weg die ik niet leuk vond, die ik nog niet had gelezen en die ik niet meer wilde lezen. Dat ruimde flink op. Natuurlijk deed ik deze boeken niet zomaar weg. Het zijn tenslotte waardevolle producten waar iemand anders nog heel gelukkig van kan worden. Boeken kun je op allerlei leuke manieren doorgeven aan andere mensen. Ik deel graag 3 originele manieren om iemand anders blij te maken met jouw oude boeken.

Minibieb

minibieb

Over de hele wereld vind je tegenwoordig Little Free Libraries, oftewel minibibliotheken. Deze kleine boekenkastjes staan in lunchrooms, voortuinen, parken en stations en geven voorbijgangers de mogelijkheid om nieuw leesvoer uit te zoeken en hun oude boeken door te geven aan iemand anders. Je kunt zelf een minibieb plaats in de tuin of er een spotten in het wild. Een groot aantal minibibliotheken is te vinden via de website van Little Free Library of de website van MiniBieb, maar hier staan ze zeker niet allemaal op.

Zwerfboek

boek lezen

Een zwerfboek kun je zomaar in het wild tegenkomen en is vaak te herkennen aan de sticker op de kaft. Het zijn boeken die mensen op drukke plekken hebben achtergelaten om iemand anders ermee te verrassen. Dat kan in de trein zijn, maar ook in een restaurant, op school, op kantoor of in het park. Het idee is dat een liefhebber het boek meeneemt, uitleest en dan weer ergens achterlaat voor iemand anders. Je kunt je zwerfboek registeren, zowel volwassen zwerfboeken als kinderzwerfboeken, maar je kunt natuurlijk ook een boek ergens achterlaten en er zelf een leuke boodschap in achterlaten.

BookCrossing

boeken

Het idee achter BookCrossing lijkt op het zwerfboek, alleen is de gedachte achter BookCrossing dat het delen van boeken mensen in verbinding brengt met elkaar. Als je een boek graag wilt delen met anderen kun je via de website van BookCrossing een unieke code aanvragen. Door het archief- en volgsysteem van de website kun je het boek vervolgens blijven volgen, in contact komen met andere lezers, boeken ruilen en ervaringen delen. Het geeft een heel nieuwe dimensie aan lezen en je hebt zelf jaren later nog steeds plezier van dat ene boek dat je de wereld in hebt gestuurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *