wenskaarten

10x wat te doen met oude wenskaarten

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude wenskaarten een mooie nieuwe bestemming te geven. Want na het ontvangen van deze kaarten dienen ze vaak geen functie meer. Lukraak weggooien is ook zonde, vooral omdat je nog heel veel leuks kunt doen met deze oude kaarten.

#1 Hergebruiken

wenskaarten

Veel kaarten die worden verstuurd zijn dubbele kaarten. De achterzijde wordt vaak beschreven, maar de versiering op de kaart bevindt zich vaak op de voorzijde. Het is een kleine moeite om de achterzijde van de kaart af te knippen en de kaart gewoon weer opnieuw te gebruiken. Sommige mensen zien het misschien als ultieme krenterigheid, maar eigenlijk is het gewoon heel slim en duurzaam!

#2 Cadeaulabels

Je kunt natuurlijk ook de schaar zetten in de kaartjes en de mooiste stukjes uitknippen om deze leuke cadeaulabels te maken.

#3 Puzzel

wenskaarten

Als je kleine kinderen hebt, zijn eenvoudige knutselprojecten altijd welkom. Met oude wenskaarten kun je op allerlei manieren aan de slag en één leuk project is het maken van een puzzel. Laat de kinderen de schaar zetten in een oude kaart en er een puzzel van maken. Het knippen is al een feest op zich, maar daarna vermaken ze zich ook nog een hele tijd met het weer in elkaar puzzelen van de afbeelding.

#4 (Kerst)versiering

Van oude (kerst)kaarten kun je ook allerlei nieuwe versieringen maken. Zelf vind ik dit project van Better Homes & Gardens erg leuk, maar je kunt er echt alle kanten mee op. Denk bijvoorbeeld ook aan decoratieve hangers of collages.

#5 Vlaggenlijn

Oude kaartjes kun je natuurlijk ook omtoveren tot een ontzettend leuke vlaggenlijn. Ideaal voor duurzame en voordelige versiering voor de feestdagen of verjaardagen en het is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Een DIY vind je op Inhabitat.

#6 Nieuwe kaarten

Van oude wenskaarten kun je natuurlijk ook nieuwe kaarten maken. Ik vind het geometrische ontwerp van Do Small Things With Love erg leuk, maar met wat knip en plakwerk maak je in een handomdraai een kaart naar wens.

#7 Cadeaudoosjes

Van oude kaarten kun je ook heel eenvoudig leuke cadeaudoosjes maken. Ideaal voor feestdagen en verjaardagen! Een uitgebreide DIY vind je op Olive on Blonde.

#8 Boekenlegger

boek

Oude kaarten kun je ook eenvoudig omtoveren tot een handige boekenlegger. Knip de kaart in het gewenste formaat en je bent klaar. Van mooie wenskaarten kun je ontzettend leuke boekenleggers maken die ook niet misstaan als cadeau voor iemand anders.

#9 Notitieboekje

Wenskaarten maken ook een mooie kaft voor kleine notitieboekjes. Een leuke DIY voor liefhebbers van notitieboekjes en voor met kinderen. Een leuke DIY voor een zelfgemaakt notitieboekje vind je op ONR.

#10 Scrapbooking

scrapbook

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je bepaalde kaartjes wel graag wilt bewaren. Deze kaartjes kun je op allerlei manieren bewaren als aandenken. Plak ze in een fotoboek, maak er een apart kaartenboekje van of ga creatief aan de slag met scrapbooking. De mogelijkheden zijn eindeloos om deze herinneringen te bewaren.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.There are 4 comments

Add yours
  1. WEcotip

    #1 doe ik ook! 🙂

    En mijn ouders krijgen enorme hopen wenskaarten (vanwege hun zaak), te veel om op te knutselen, dus die gebruiken we opnieuw om boodschappenlijstjes en to do’s op te schrijven, lekker stevig!

  2. omavan6

    blij te lezen dat ik niet ben om kerst en nieuwjaarskaarten te hergebruiken, dit doe ik reeds jaren voor de kinderen en nu de kleinkinderen is het een mooi tijdverdrijf op een anders saaie, natte namiddag, en zo leren ze ook te recycleren.
    drukkerijen gooien ook hun voorbeeldboeken weg, die heb ik ook eens gerecycleerd


Post a new comment