zero waste winkelen bij Aldi

Zero waste winkelen bij Aldi

Wij zijn al geruime tijd bezig met het terugdringen van het afval in ons huis. Waar eerst de nadruk lag op het recyclen van ons afval, proberen we nu vooral de hoeveelheid afval flink te verminderen. Dit doen we door allerlei kleine veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. De voornaamste bron van afval is toch wel de lading boodschappen die we elke week in huis halen, dus het is logisch dat we vooral bij deze bron proberen veranderingen door te voeren en bewustere keuzes te maken. Dat kan op allerlei manieren en verpakkingsarm winkelen kan in nagenoeg elke winkel en supermarkt. Nu is helemaal zero waste boodschappen doen wel erg uitdagend. Sommige producten zijn gewoon niet verkrijgbaar zonder verpakkingen, maar wel onmisbaar in de meeste keukens. Het is hierbij dan belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verpakkingen en de duurzamere keuze te maken. Sommige verpakkingen zijn namelijk makkelijker en duurzamer te produceren en eenvoudiger te recyclen dan anderen. Meer informatie over duurzame verpakkingen vind je op Milieu Centraal. Vermijd vooral de onnodige verpakkingen en de excessieve verpakkingen. Niemand heeft baat bij winterpenen in plastic verpakt of voorgepelde uien in plastic. Het is ook niet nodig om een product in een plastic zakje in een kartonnen doosje aan te leveren of om winegums stuk voor stuk apart in te pakken en dan in een plastic zakje te verkopen. Het loont om bij elke aankoop kritisch te kijken naar de verpakkingen en te kiezen voor het product met de minste impact. Gewapend met deze kennis doe je voortaan een stuk duurzamer jouw boodschappen. Ik geef vandaag graag tips voor zero waste winkelen bij supermarktketen Aldi.

Groente en fruit

zero waste winkelen bij Aldi

Van alle supermarkten is het aanbod aan verpakkingsvrije groente en fruit bij Aldi het meest beperkt. Sowieso hebben de meeste supermarkten van Aldi niet zo’n heel uitgebreid aanbod, maar het kan best een uitdaging zijn om hier te winkelen met eigen verpakkingen. Enkele seizoensgroenten zijn verpakkingsvrij verkrijgbaar, zoals pompoen en courgette, en enkele soorten fruit, maar voor fruit en groente zonder plastic ben je hier doorgaans niet zo aan het goede adres.

Muesli

Bij Aldi verkopen ze, net zoals bij andere supermarkten, een aantal eenvoudige graan- en mueslisoorten. Enkele hiervan zijn verkrijgbaar in een kartonnen verpakking, zonder plastic zak erin. Havervlokken zijn bijvoorbeeld goed verkrijgbaar zonder plastic. De kartonnen verpakking kan na gebruik via het oud papier worden gerecycled.

Brood

zero waste winkelen bij Aldi

Bij enkele grotere filialen van Aldi vind je tegenwoordig een broodafdeling met verse, onverpakte broodjes. Je kunt hier met eigen zakjes hele broden kopen, maar ook diverse kleine broodjes en croissants. Je kunt het brood zelf snijden bij de broodsnijmachine naast de dispensers.

Broodbeleg

Net als in andere supermarkten, kun je bij Aldi prima terecht voor broodbeleg zonder plastic. Je vindt hier glazen potten met jam of hagelslag of fruithagel in kartonnen verpakkingen. Als je kiest voor kartonnen pakken (zonder plastic venster!) kun je deze verpakking weer inleveren via het oud papier. Glazen potten kun je thuis eindeloos hergebruiken of inleveren voor recycling via de glasbak.

Granen, rijst en pasta

Het aanbod aan granen, rijst en pasta is niet heel uitgebreid bij Aldi. Je vindt hier enkele basisproducten, waarvan sommige producten verpakt zijn in enkel karton. Dit karton (zonder plastic venster) kan na gebruik worden ingeleverd via het oud papier.

Conserven

zero waste winkelen bij Aldi

Alhoewel het aanbod aan conserven bij Aldi niet zo uitgebreid is als bij andere populaire supermarkten, kun je hier uitstekend terecht voor diverse conserven in recyclebare verpakkingen. De meeste producten zijn te koop in glazen potten en deze kun je, na gebruik, in huis hergebruiken of inleveren voor recycling.

Noten en chips

Qua noten en chips heb je doorgaans pech bij supermarkten. Nagenoeg alles is verpakt in plastic of in een plastic verpakking met aluminium coating.

Koek en snoep

zero waste winkelen bij Aldi

Wat betreft verpakkingsvrije of verpakkingsarme koek en snoep vind je in de gangbare paden niet veel aanbod. Nagenoeg alles is verpakt in plastic, soms zelfs dubbelop. Gelukkig kun je op de broodafdeling bij het verse brood, als jouw Aldi deze heeft, terecht voor verpakkingsvrije donuts, pecanbroodjes en andere lekkernijen. Het aanbod is misschien niet heel uitgebreid, maar je kunt hier wel met eigen zakjes winkelen.

Diepvriesfruit en -groente

Het aanbod aan diepvriesfruit en -groente is relatief beperkt bij Aldi. Je hebt hierbij de keuze tussen kartonnen verpakkingen en plastic verpakkingen. Karton heeft hierbij de voorkeur, mits het niet is uitgerust met een plastic laag die erin is geperst. Hoe je dit weet? Scheur het karton en je ziet of er plastic in de verpakking zit. Deze verpakkingen met plastic laag zijn niet te recyclen via het oud papier.

Dranken

De meeste dranken bij Aldi zijn verkrijgbaar in plastic flessen of pakken. Wanneer deze plastic flessen ingeleverd kunnen worden voor statiegeld, zijn ze een relatief duurzame keuze omdat ze kunnen worden hergebruikt. De pakken zijn vaak in te leveren via de PMD-zakken, maar persoonlijk vind ik dit niet duurzaam. Wijn is verkrijgbaar is glazen flessen die via de glasbak kunnen worden gerecycled en bier is verkrijgbaar in kratten met flessen of losse flesjes die weer ingeleverd kunnen worden voor statiegeld.

Mocht je nog toevoegingen hebben op deze lijst, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem jij wel eens je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt?

Nog meer zero waste winkelen kan ook bij deze winkels:There are 2 comments

Add yours

Post a new comment