kleuterschool

5 zero waste tips voor schoolgaande kinderen

Het verminderen van afval in het dagelijks leven kan best een uitdaging zijn. Sommige veranderingen zijn eenvoudig, zoals het meenemen van een eigen tasje en het gebruiken van een shampoo bar. Andere veranderingen vereisen wat meer planning en medewerking van anderen. Dat gaat vooral op als je zero waste probeert te leven met een gezin. Je hebt namelijk niet alleen je eigen wensen en ambities om rekening mee te houden, maar ook die van alle andere gezinsleden. Misschien hebben zij niet zoveel met zero waste of vinden ze het maar lastig. Als je toch wat veranderingen wilt doorvoeren, is het belangrijk om dit in goed overleg te doen en deze dingen ook toegankelijk te laten zijn voor de gezinsleden. Daar help ik je natuurlijk graag mee door bruikbare tips en eenvoudige en duurzame swaps voor te stellen. Vandaag deel ik 5 zero waste tips voor schoolgaande kinderen.

#1 Schaf een beker en broodtrommel aan

waterfles

De eerste en meest eenvoudige stap die je kunt zetten in het verminderen van dagelijks afval voor kinderen is de aanschaf van een herbruikbare beker en broodtrommel. Dat kan zo’n ‘ouderwets’ setje zijn die je bij elk warenhuis kunt kopen, maar ook een hippe waterfles met bento lunchbox volstaat prima. Zolang je de kinderen niet naar school stuurt met drinkpakjes en plastic zakjes met boterhammen, ben je sowieso duurzamer bezig.

#2 Schaf duurzame schoolspullen aan

rugzak

Op de lagere school hebben kinderen vaak nog geen eigen schoolspullen nodig, maar naarmate ze ouder worden, zullen ze meer spullen nodig gaan hebben. Gelukkig heb je voor de meest gangbare schoolspullen al een goed duurzaam alternatief. De meest essentiële aanschaf is een stevige rugzak. Deze tassen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten van diverse merken, maar het loont echt om te investeren in een goed merk dat lang meegaat. Zelfs als de kinderen er niet meer mee gezien willen worden, is de tas nog prima bruikbaar voor andere gezinsleden. De tassen van Fjällräven en Eastpak hebben een goede reputatie en gaan heel lang mee, maar er zijn gegarandeerd nog veel meer merken die een goede garantie geven en lang mooi blijven. Wat betreft de andere schoolspullen: als je in een duurzame webshop zoekt, vind je duurzamere alternatieven voor pennen, potloden, schriften, multomappen en alle andere dingen die nodig zijn. Natuurlijk is tweedehands verreweg de meest duurzame optie en zijn mapjes, schriften, pennen, multomappen, boeken en zelfs rugzakken zo goed als nieuw tweedehands verkrijgbaar. Je betaalt er bovendien ook nog eens veel minder voor.

#3 Ga voor zero waste traktaties

zero waste traktatie

Het maken van een gepaste traktatie voor op school is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Vroeger gaven onze ouders ons een doos met snoepjes mee of, als je echt wilde uitpakken, een uitdeelverpakking met zakjes chips. Daar kom je tegenwoordig niet meer mee weg. De traktaties moeten vooral gezond zijn en geschikt zijn voor iedereen in de klas. Ik sta hier trouwens volledig achter hoor. Ik heb ook het liefst een gezonde traktatie, maar de lat wordt wel hoog gelegd. Als je ook nog probeert afval te vermijden, kan het lastig zijn om met een leuk idee te komen dat de kinderen ook nog aanspreekt. Gelukkig is er Pinterest. Hier vind je volop ideeën voor gezonde traktaties die je relatief eenvoudig zelf kunt maken en vaak komt er geen papier of plastic bij kijken. Ik heb 10 leuke ideeën voor zero waste traktaties verzameld, maar kijk vooral zelf op Pinterest om inspiratie op te doen.

#4 Verminder de papiertoestroom

krijt op school

Alhoewel veel scholen tegenwoordig gebruik maken van e-mail en apps om te communiceren, blijft er een constante toestroom van papieren via de kinderen het huis binnenkomen. Ze krijgen eens een tekening mee of de ouders ontvangen een vriendelijke reminder voor een activiteit. Natuurlijk is goede communicatie tussen de school en de ouders belangrijk, maar naar mijn idee kan dit in veel gevallen een stuk minder. De werkjes van de kinderen zijn natuurlijk onmisbaar, maar de overige communicatie via papier, daar kan ik best zonder. Wil jij deze papiertoestroom ook verminderen? Peil dan eens op de (toekomstige) school hoe ver ze zijn met communicatie via e-mail en klassenapps. Misschien kun je ze ondersteunen in het verminderen van communicatie op papier of ze hierop attenderen. Scholen staat vaak open voor de input van ouders en ik merk dat steeds meer scholen ook zelf de voorkeur geven aan digitale communicatie, het liefst via één kanaal dat bereikbaar is voor iedereen.

#5 Vier een zero waste verjaardagsfeestje

slinger

Ik heb al eens eerder een aantal tips gedeeld voor een duurzamere verjaardag. Met herbruikbare slingers, duurzame cadeauverpakkingen en echt servies, in plaats van wegwerpservies, kom je al een heel eind. Een kinderfeestje is echter wat lastiger om zero waste te organiseren. Gelukkig zijn er talloze manieren om ook deze jaarlijkse feestjes te verduurzamen. Zo kun je de uitnodigingen bijvoorbeeld digitaal versturen in plaats van kaartjes uitdelen en kun je het traditionele cadeauzakje vervangen door een leuke attentie waar geen plastic aan te pas komt. Op Treehugger vind je nog veel meer tips voor een zero waste feestje.

2 gedachten over “5 zero waste tips voor schoolgaande kinderen”

  1. Ik vind de traktatie-ideeën heel leuk. Krijg er zelf bijna zin in, terwijl kinderen hier niet van toepassing zijn. Ik kan me voorstellen dat kinderen wel een afvalmagneet zijn (even oneerbiedig gezegd). Daarom vind ik het zo leuk om er nu al over na te denken hoe dat anders kan, mocht het ooit zo ver komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *