vegan food

De 5 voordelen van meer plantaardig eten

Vegetarisch en veganistisch eten wordt steeds populairder. Dat is te zien in het aantal vegan hotspots dat door het hele land de deuren opent, maar ook in het aanbod aan producten in de reguliere supermarkten. Steeds meer mensen ontdekken hoe lekker plantaardig eten eigenlijk is, de alternatieven worden steeds beter en ook steeds meer mensen ontdekken de schaduwzijde van het gemiddelde westerse eetpatroon dat vooral lijkt te draaien om vlees, melk, eieren en kaas. Ons voedingspatroon hoeft er helemaal niet zo uit te zien en hoeft helemaal niet zo belastend te zijn voor het dierenwelzijn en het milieu. We weten allang dat we met een verandering in eetpatroon onszelf niets tekort doen. Met wat creativiteit in de keuken, wat nieuwsgierigheid naar andere ingrediënten en keukens en wat inspiratie van ervaren koks en foodbloggers maak je kennis met een wereld aan smaak en variatie op het gebied van plantaardig eten. En dat gun ik iedereen van harte want plantaardig eten heeft zóveel voordelen!

#1 Het is beter voor het milieu

Dag van de Duurzaamheid

We proberen minder lang te douchen, ons eigen tasje mee te nemen naar de supermarkt en zo goed mogelijk ons afval te scheiden, maar als we ons eetpatroon niet aanpassen, veranderen we uiteindelijk vrij weinig aan onze impact. Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander en de veehouderij is verantwoordelijk voor de grootste uitstoot, maar liefst 18 % van het totaal, van broeikasgassen. Dit maakt de veehouderij één van de grootste veroorzakers van de opwarming van de aarde. Voor een gezondere aarde is het dus van essentieel belang dat we ons voedingspatroon aanpassen. Dat betekent veel minder vlees, melk en eieren en meer bonen, noten, zaden, groente en fruit. Meer plantaardig dus.

#2 Het is beter voor de dieren

koeien

We weten allemaal wel dat de bio-industrie geen diervriendelijke industrie is. Er bestaat niet zoiets als ‘diervriendelijk vlees’ en ook de industrie rondom melk, kaas en eieren laat heel wat te wensen over. Als je geen voorstander bent van deze praktijken, spreek je dit luid en duidelijk uit door te minderen of te stoppen met de consumptie van dierlijke producten. Ook al heb je geen vega(n) ambities, het geeft bedrijven wel een extra stimulans om te investeren in duurzamere en diervriendelijkere methoden als de consumptie drastisch verminderd en mensen geld investeren in alternatieven.

#3 Het is gezonder

vegan food

Naast dat je met een plantaardig dieet de gezondheid van de hele aarde verbetert, werk je ook actief aan een betere gezondheid van jezelf. Er is namelijk over het algemeen niets mis met de meeste dierlijke producten als we het hebben over onze gezondheid, maar wel met de hoeveelheid die we ervan consumeren. Hierdoor krijgen de meeste mensen bijvoorbeeld teveel verzadigd vet binnen. Daarnaast is bekend dat het eten van rood vlees en bewerkt vlees het risico op bepaalde soorten kanker, diabetes type 2 en een beroerte verhoogt. Plantaardig eten bevat minder verzadigde vetten en door meer plantaardig te eten verklein je de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Een uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat nagenoeg alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede gezondheid en als je er vitamine B-12 bij slikt, heb je alles binnen om gezond en fit te zijn.

#4 Je spaart afval uit

groente

Als je zero waste ambities hebt, kan het lastig zijn om vlees en vis te kopen zonder verpakkingen. Om hygiëne redenen is nagenoeg alle vlees en vis verpakt in plastic en alleen bij slagers en visboeren kun je nog wel eens met eigen bakjes en zakjes winkelen. Hetzelfde geldt voor producten als melk, yoghurt en kaas: stuk voor stuk lastig zonder verpakking te vinden in reguliere winkels. Het is eenvoudiger om deze producten te schrappen van het boodschappenlijstje. Plantaardige producten zijn doorgaans nu eenmaal eenvoudiger te verkrijgen zonder bijkomend afval.

#5 Het is voordeliger

minimaliseren op boodschappen

Er is een grote misconceptie rondom vega(n) eten en dat is het dat duurder is dan een ‘gebruikelijk’ eetpatroon. Hoe dit beeld is ontstaan is mij een raadsel, want als je even rondkijkt in de winkel wordt toch al snel duidelijk dat groente en fruit doorgaans een stuk voordeliger is dan vlees en vis. Een plantaardige lifestyle hoeft niet duur te zijn om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen en al het geld dat je uitspaart door het niet kopen van vlees en vis, kun je mooi investeren in heerlijke vleesvervangers, noten en zaden en wat luxere groente- en fruitsoorten. Zo breid je jouw repertoire steeds verder uit en eet je gevarieerd, gezond en ontzettend lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *