serviesgoed

5 tips om te minimaliseren op serviesgoed

Staan jouw kasten ook zo vol met borden, schalen, kopjes, bekers en glazen? Hoeveel daarvan gebruik je eigenlijk op dagelijkse basis? Waarschijnlijk lang niet alles dat in de kast stof staat te vergaren. Ik weet uit ervaring hoe snel die planken vol komen te staan met schalen, glazen en mokken. Je krijgt eens een leuke mok voor een verjaardag of een set bijzondere drankglazen uit de collectie van je ouders of je koopt voor die ene gelegenheid een extra ovenschaal. Voor je het weet heb je kasten vol met spullen die je eigenlijk nooit gebruikt. Hoog tijd dus om het serviesgoed eens onder de loep te nemen en de kasten flink op te ruimen. Vandaag deel ik 5 tips om je op weg te helpen bij het minimaliseren op serviesgoed.

#1 Haal alles uit de kast

serviesgoed

Je krijgt pas echt goed zicht om alles wat je hebt als je het uit de kast haalt. Neem er dus eens goed te tijd voor en haal alle kasten met serviesgoed leeg. Groepeer de borden, schalen, kopjes, kommen, mokken en al het andere servies dat je hebt per categorie. Schrik niet van de hoeveelheid, je doet dit tenslotte om op te ruimen. Die schok is net dat laatste duwtje in de rug.

#2 Doe ongewenste items weg

serviesgoed

De eerste opruimslag is het meest eenvoudig. Alles met een beschadiging en alles dat toch niet wordt gebruikt, mag op de grote stapel om de deur uit te gaan. Dit zijn die ovenschalen die nooit gebruikt worden, die mokken waar de oren vanaf zijn en de borden die helemaal niet prettig eten. Iedereen heeft wel van deze items in huis en eigenlijk is het gek dat we vasthouden aan deze items. We worden er niet blij van, ze dienen geen nut en nemen alleen maar ruimte in. Weg ermee dus. Gooi het oude en ongewenste servies trouwens niet zomaar weg. Breng het weg naar de kringloopwinkel, verkoop het via Marktplaats of ga er creatief mee aan de slag.

#3 Minimaliseer tot wat je nodig hebt

serviesgoed

Zelfs als je alle ongebruikte en kapotte spullen uit de kasten haalt, heb je waarschijnlijk nog veel te veel borden, mokken, kommen en schalen. We zijn als mensen liever namelijk op alles voorbereid en daarom hebben we vaak genoeg serviesgoed in de kast voor een diner voor 20 mensen. Maar wees eens eerlijk: wanneer komt dit diner voor? Mocht je nu elke maand een tafel vol eters hebben dan is zo’n uitgebreid servies begrijpelijk, maar als het overgrote deel ongebruikt in de kast blijft staan, neemt het alleen maar nodeloos ruimte in. Minimaliseer dus maar flink op wat je in de kast hebt staan. Denk aan het aantal personen in het gezin, het aantal maaltijden dat thuis wordt genuttigd op een dag, wat je daarvoor nodig hebt en hoe vaak er wordt afgewassen. Aan de hand van die informatie kun je beslissen hoeveel borden, kommen en ander serviesgoed je nodig hebt. Kies vervolgens jullie favoriete servies uit en zet de rest apart om weg te brengen of weg te geven.

#4 Speciale gelegenheden

serviesgoed

Heb je echt nog extra servies nodig voor speciale gelegenheden? Of organiseer je regelmatig een etentje of een feestje? Dan kun je dit ook in een aparte doos bewaren buiten de keuken. Zo bespaar je wel ruimte in de keuken en heb je altijd extra servies achter de hand. Je hoeft dit natuurlijk niet te doen. Stel dat je eens per jaar een uitgebreid diner hebt met vrienden of familie. Je kunt voor die gelegenheden ook servies lenen van anderen of extra serviesgoed aanschaffen via de kringloopwinkel. Hier kost een schaal of bord bijna niets en na het feest kun je het servies weer terugbrengen.

#5 Investeer in kwaliteit

serviesgoed

Bij diverse populaire woonwarenhuizen koop je een complete serviesset voor een paar tientjes. Je lijkt haast wel een dief van je eigen portemonnee als je dit niet meeneemt, maar uiteindelijk is dit niet altijd een slimme investering. Servies moet namelijk wel tegen een stootje kunnen en vaak is dit serviesgoed niet van de allerbeste kwaliteit. Kies liever voor een set van kwaliteit waar je iets meer voor betaald, maar waarvan je wel zeker weet dat het mooi blijft. Het is ook fijn om te kiezen voor een servies waarvan je de individuele stukken weer kunt aanvullen als er onverhoopt toch iets kapot gaat. Zo hoef je niet een compleet servies te vervangen als er delen van ontbreken.There are 9 comments

Add yours
 1. Jessica J.

  Dit artikel zou zo maar eens het duwtje kunnen zijn dat ik nodig had. Mijn vriend en ik zijn maar met twee en hebben toch bekers, glazen, mokken e.d. voor het tienvoud, schat ik zo. Het gebeurt zelfs weleens dat er iets uit de keukenkastjes dondert als ik – ik zeg maar wat – de brooddoos die achteraan ligt, pakken wil. Een duidelijk signaal, lijkt me …

 2. J.M. de Groot

  Ik kijk bij het aanschaffen van servies altijd of spullen multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Zo doen mijn soepkommen ook dienst als dessertschaaltjes of als snackschaaltjes. Kunnen er in mijn limonade glazen van dik glas ook warme dranken. Mijn mengkom gebruik ik ook als saladeschaal of voor chips met een verjaardag. Mijn borden zijn mooi genoeg om ook te gebruiken als schaal voor hapjes enz. Op deze manier bespaar ik niet alleen veel geld ,maar scheelt het ook enorm veel ruimte in mijn kleine keuken.

 3. Marianne

  Deze blog komt als geroepen! Wij willen graag een nieuw servies, omdat ons oude studentenservies zo’n prutcollectie was die nog maar half compleet is en heel snel kapot gaat. Tijd voor een volwassen investering! We gaan wel tweedehands kijken, willen alleen aanschaffen wat we écht nodig hebben, en kiezen iets dat we per stuk kunnen aanvullen. Dank voor je tips!

 4. Linda - Zaailingen

  Ja zoals J.M. ook al zegt is multifunctionaliteit echt ideaal. Zo heb ik vorig jaar al onze glazen in gekke vormen en maten weggedaan. Alleen de grote limonadeglazen met dik glas hebben we bewaard en aangevuld met de kleine variant die een vriendin over had. De grote zijn voor water, limonade, thee, bier, soep etc, de kleintjes voor koffie, wijn, etc. Ik ben er nog elke dag blij mee 🙂

  Servies lenen bij de kringloop is ook ideaal. Ik hoorde eens iemand zeggen dat ze wel naar de Action moest want ze had 14 pastaborden nodig voor kerst en ze had niet veel te besteden. Een beperkt budget is des te meer reden om te lenen of naar de kringloop te gaan!

  • awkwardduckling

   Dat hebben wij een aantal jaren geleden ook gedaan. Ik had vanuit mijn studentenuitzet echt glazen voor elk drankje en in de meest rare en onpraktische vormen. Na al die jaren waren ze nog steeds ongebruikt dus tijd om weg te doen. We gebruiken nu alleen nog aparte wijnglazen en verder stevige limonadeglazen voor de rest.


Post a new comment