productiviteit

5 tips voor een goed begin van de week

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar elke maandag voelt voor mij als een nieuwe start. Een beetje als het begin van het nieuwe jaar, waarin de kansen voor het oprapen liggen en je met een schone lei kunt beginnen. Zo start ik mijn week dus ook het liefst: met goede voornemens en een goede voorbereiding. Net zoals ik elke dag begin met enkele goede gewoontes, start ik elke week ook met bepaalde intenties en specifieke gewoontes die mijn week een goede start geven. Vandaag deel ik graag 5 tips voor een goed begin van de week.

#1 Haal de weekboodschappen in huis

minimaliseren op boodschappen

Er is niets vervelender dan elke dag boodschappen te moeten doen voor die dag. Het nadenken over het avondeten is lang niet zo leuk als je het op het laatste moment doet en voor een heel gezin bepaalt en boodschappen doen kost ook gewoon heel veel tijd. Ik heb ervaren dat het makkelijker is om elke zondag even de tijd te nemen om een weekmenu te maken en daar de boodschappenlijst op aan te passen. Zo kun je deze boodschappen in huis halen en ook optimaal gebruik maken van alles wat je in huis haalt aan producten. Je bespaart tijd en energie doordeweeks omdat je niet meer naar de supermarkt hoeft en je hebt alles in huis voor elke maaltijd.

#2 Plan de week in

koffie

Om de week te beginnen met een goed overzicht, is het belangrijk om precies te weten wat de plannen voor de komende week zijn. Natuurlijk is het handig om hiervoor een agenda te gebruiken en alles bij te houden, maar ga er ook zeker even voor zitten op zondag. Werp een blik op de planning en kijk wat de plannen en verwachtingen zijn voor de komende dagen. Zo kun je hier op ingesteld zijn en eventueel andere activiteiten en voornemens daaromheen plannen. Plan ook zeker hier en daar een moment voor jezelf in. Goede zelfzorg is ontzettend belangrijk, zelfs (of vooral) met een volle agenda.

#3 Zorg voor schone was

was

Er is niets meer frustrerend dan lege planken en geen schone kleding meer in de kast, vooral met kinderen in huis. Zorg er dus voor dat jullie als gezin in het weekend alle vieze was verzamelen en wegwerken. Zo liggen de planken weer vol op zondag en is er genoeg kleding om iedereen de hele week te voorzien van een schone outfit. Als je het fijn vindt, kun je ook de kleding voor de kinderen in setjes klaarleggen voor de hele week. Zo heb je ‘s ochtends geen aankleedstress meer en kan iedereen zichzelf klaarmaken voor school en werk.

#4 Houd een grote schoonmaak

schoonmaak

Doordeweeks kom je vrijwel niet toe aan het schoonmaken van het huis dus het weekend is bij uitstek het moment om even een grote schoonmaak te houden en hier het hele gezin bij te betrekken. Iedereen heeft zijn of haar eigen taak en zo werk je samen in een paar uurtjes het hele huis af. Zo is aan het begin van de nieuwe week het hele huis weer schoon en hoef je doordeweeks het alleen maar even bij te houden.

#5 Neem de tijd voor jezelf

Mindfulness

Natuurlijk wil je in het weekend veel praktische zaken afhandelen en ook tijd vrijmaken voor leuke dingen, maar vergeet ook zeker niet een moment rust in te lassen voor jezelf. Doordeweeks is al druk genoeg en juist in het weekend kun je een moment voor rust en bezinning vinden. Doe waar jij behoefte aan hebt, of dat nu een yogales is of een middagdutje. Zolang het je nieuwe energie en een moment rust geeft, is het een onmisbaar onderdeel van de voorbereiding op de nieuwe week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *