bloemen

5 tips voor een duurzame bos bloemen

Ik ben nooit echt fan geweest van bloemen. Ik vond er niet zoveel aan en tot op de dag van vandaag krijg ik liever een mooie kamerplant dan een bos bloemen. Daar blijk ik een enorme uitzondering in te zijn, want de meeste mensen vinden een bos bloemen prachtig. Het is dan ook een geliefd cadeau voor verjaardagen, jubilea en al die andere gelegenheden waar een felicitatie op zijn plaats is. Sommige mensen vinden het ook fijn om een mooie bos bloemen voor zichzelf te kopen om de kamer op te fleuren. Groot gelijk trouwens: treat yourself! Maar dan het liefst wel met een bos duurzame bloemen. Bloemen zijn namelijk doorgaans helemaal niet zo duurzaam. We staan er niet zo bij stil, maar de meeste bloemen die worden verkocht in bloemenzaken, op markten en in de supermarkt, komen van ontzettend ver weg of uit een verwarmde kas. Ons klimaat is namelijk helemaal niet zo geschikt voor het telen van exotische bloemen het hele jaar rond. Daarnaast wordt er bij de teelt van bloemen veel water verbruikt en worden diverse bestrijdingsmiddelen ingezet. Als we duurzame boodschappen doen, kiezen we het liefst voor lokaal, in het seizoen en zo puur mogelijk, dus waarom niet als het op onze bloemen aankomt? Ik deel vandaag graag 5 tips voor een duurzamere bos bloemen.

#1 Kies voor seizoensbloemen

bloemen

Zo’n weelderige bos exotische bloemen staat natuurlijk mooi in huis, maar hoe duurzaam zijn die bloemen eigenlijk? Ze komen van ver en hebben dus een flinke afstand af moeten leggen, dus qua impact zijn de bloemen sowieso minder duurzaam dan lokaal geteelde bloemen. Maar ook bloemen die in eigen land in een kas worden gekweekt hebben meer impact dan bloemen die in de volle grond groeien. En ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen, water en mest is van invloed op de impact van de teelt van de bloemen. Kies daarom voor seizoensbloemen van eigen bodem. Vooral in de zomer en nazomer heb je veel keuze.

#2 Let op het keurmerk

bloemen

Als we een bos bloemen kopen, weten we eigenlijk maar weinig over de afkomst. Waar zijn de bloemen geteeld, welke bestrijdingsmiddelen zijn er gebruikt en wat weten we eigenlijk over de arbeidsomstandigheden van de teelt? Krijgen de werkers een eerlijk loon en wordt er gebruik gemaakt van kinderarbeid? Al deze factoren zijn enorm bepalend voor de impact van zo’n bos bloemen, maar erg transparant is men hier doorgaans niet over. Gelukkig zijn er ook voor bloemen en planten diverse keurmerken. Zo is er het Europees Keurmerk voor Biologische Bloemen, het Fairtrade keurmerk en het Groenkeur keurmerk. Je leest meer over deze keurmerken op de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Deze keurmerken vertellen iets over de impact op het milieu, de arbeidsomstandigheden op de kwekerijen en de controle op het proces. Er zijn ook diverse duurzame bloemisterijen in ons land waar je terecht kunt voor een duurzame bos bloemen.

#3 Pluk de bloemen zelf

bloemen

Als je zeker wilt weten dat de bloemen die je in huis zet of cadeau doet lokaal en duurzaam zijn, kun je natuurlijk ook zelf een bosje plukken. Dat kun je doen door wildbloemen in de berm of in het bos te plukken, al raad ik dit wel af. Die bloemen zijn namelijk van essentieel belang voor de biodiversiteit ter plaatse. Beter is het om zelf een mooie duurzame tuin aan te leggen met diverse (wild)bloemen waar je naar hartenlust kunt plukken. Of je bezoekt een pluktuin in Nederland. Deze tuinen zijn door het hele land te vinden en hier heb je de mogelijkheid om zelf een boeket samen te stellen.

#4 Verpak de bloemen duurzaam

bloemen

Natuurlijk zijn de bloemen zelf belangrijk bij het maken van een duurzame bos bloemen, maar ook de aankleding kan vaak een stuk duurzamer. Zo’n stuk plastic folie om de bos bloemen is niet alleen enorm afgezaagd, maar ook niet erg duurzaam. Een stuk papier is al iets beter, maar een mooie stuk stof (dat je daarna weer opnieuw gebruikt) is natuurlijk nog leuker!

#5 Verzorg de bloemen goed

bloemen

Geen enkele bos bloemen is heel duurzaam als je deze niet met zorg behandeld. Zonder aandacht en goede verzorging verwelkt de bos binnen enkele dagen en heb je er helemaal geen plezier van gehad. Zorg dus goed voor de bos bloemen door de stelen schuin af te snijden en de bloemen in een schone vaas te zetten. Vul de vaas met water en snijbloemenvoedsel en ververs dit regelmatig. Verwijder stelen die niet mooi meer zijn en voorkom dat er bladeren in het water hangen. En zijn de bloemen echt uitgebloeid? Doe ze dan bij het gft-afval.

4 gedachten over “5 tips voor een duurzame bos bloemen”

  1. J.M. de Groot

    Hoe mooi ik een bos bloemen ook vind, ik kies ervoor om een bloeiende plant te kopen/geven of bolletjes die je na de bloei buiten in de tuin kunt zetten , dan heb je in ieder geval langer dan een week plezier van je koop of gift.

  2. Tja. Ik vind bloemen mooi, maar we hebben ze eigenlijk nooit in huis en cadeau geven doe ik ook niet. Vanwege de milieubelasting. Zoals je al stelt: als bloemen van ver komen hebben ze er een milieuonvriendelijke vliegreis op zitten. Dat geldt niet voor een pluktuin, maar kweken van snijbloemen kost enorm veel water. Dus toch maar liever niet. Heeel soms, als ik niet lekker in mijn vel zit en mijn zelfbeheersing thuis heb gelaten bezwijk ik wel eens voor een fleurig bosje. Maar over het algemeen doen we het hier prima zonder bloemen in huis en met wat planten en een zonnig humeur 🙂

    1. Ik heb dus ook eigenlijk nooit bloemen in huis en mensen die mij goed kennen weten ook beter dan mij een bos bloemen te geven. Ik heb nog steeds liever een mooie kamerplant waar ik jarenlang plezier van heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *