planten

5 tips voor een duurzame interieur make-over

Natuurlijk is het leuk om van tijd tot tijd je huis een make-over te geven, maar een complete nieuwe kamer inrichten is niet alleen ontzettend duur, maar ook niet echt duurzaam. Waarom zou je iets vervangen dat nog prima functioneert? Daarom is het zo leuk om te experimenteren met kleuren en accessoires in huis om toch, duurzaam en voordelig, een nieuwe stijl te creëren. Ga aan de slag met diverse DIY interieur projecten, verschuif eens wat meubels, verdiep je in feng shui of probeer het interieur eens een opleving te geven met nieuwe accessoires. Er is van alles mogelijk om, met minimale moeite en investeringen, een geheel nieuwe look en feel te creëren in huis. Ik geef vandaag tips voor een duurzame interieur make-over aan de hand van de 5 populairste interieurtrends van 2019.

#1 Spiced honey

Elk jaar roept verfspecialist Flexa een bepaalde kleur uit tot dé kleur van het jaar. Voor 2019 is de kleur ‘Spiced Honey’ uitgeroepen tot absolute trendkleur. En ik moet zeggen dat ik er echt groot fan van ben. Je ziet de kleur niet alleen terug op de muur van hippe woonkamers en lunchcafés, maar ook al in textiel en diverse accessoires. Als je het groots wilt aanpakken, kun je een muur in huis een make-over geven met deze kleur. Dat geeft al direct een heel andere uitstraling in huis. Mocht je het iets minder drastisch willen aanpakken, dan kun je met kleine accessoires of een verfbeurt van een kast of tafel ook deze mooie kleur in het interieur introduceren.

#2 Groen, groener, groenst

plant

Groen in huis is hot en dan vooral in de vorm van zoveel mogelijk planten in het interieur. Zoek maar eens op ‘urban jungle’ op Instagram en laat je inspireren door het vele groen in huizen rondom de wereld. Een populaire plant, de Monstera Deliciosa, is in veel woonkamers terug te vinden en ik moet eerlijk toegeven dat dit ook één van mijn favoriete planten in de woonkamer is. Daarnaast staat mijn huis vol met allerlei luchtzuiverende planten die niet alleen mooi zijn, maar ook nog eens veel goeds doen voor de luchtkwaliteit in huis. De urban jungle trend stopt niet bij planten, trouwens. Ook tropisch behang en kussens met botanische motieven zijn erg populair.

#3 Velvet

bank

De jaren ’90 zijn weer helemaal terug en dat betekent ook dat velvet weer zijn intrede doet. Als je enigszins van het bewaren bent, wellicht vind je dan nog wat velvet interieuraccessoires in de opslag uit de jaren ’90? Zo niet, dan zie je deze trend volop in woonwinkels. Velvet, ook wel fluweel of velours genoemd, is een stof die perfect past in een warm en romantisch interieur. Op Instagram zie je regelmatig een velvet bank voorbijkomen bij interieurbloggers, maar ook kussens en gordijnen van velvet zijn erg populair. Bijkomend voordeel van velours gordijnen is dat ze erg zwaar en donker zijn waardoor ze goed verduisterd en isolerend werken.

#4 Houten details

interieur

Hout is al jaren erg populair in huis en het toevoegen van houten details aan je interieur zorgt voor een warm en knus effect. In ons oude huis ben ik erg trots op de houten steunbalken die de plafonds sieren, maar niet iedereen heeft een oude woning met deze elementen. Gelukkig kun je ook houten details in huis introduceren in de vorm van houten jaloezieën, tafelbladen of accessoires. Vooral in combinatie met groen zorgt dit voor een natuurlijke uitstraling van de kamer.

#5 Contrast

interieur

Iets nieuws binnen interieurland is het aanbrengen van contrasten in de kleuren van je interieur. Denk aan het combineren van felle kleuren, zoals appeltjesgroen en kanariegeel. Men noemt dit ook wel colorblocking. In de modewereld is het al langer erg populair. Ik houd wel van een beetje kleur in huis en met wat inzicht kun je zo jouw woonkamer inrichten met minimale moeite en groots effect. Colorblocking hoeft trouwens niet te betekenen dat je direct alle muren in huis overschilderd. Met wat accessoires in felle kleuren kun je ook gebruik maken van deze techniek om het huis kleur en leven te geven.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Kimbino. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

2 gedachten over “5 tips voor een duurzame interieur make-over”

  1. Leuke tips. Het hoeft inderdaad niet zoveel te kosten om je interieur een leuke makeover te geven. Ik heb zelf laatst wat kastjes en tafeltjes een ander kleurtje gegeven. Simpel… maar de woonkamer ziet er totaal anders uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *