Ontplastic

Leestip: Ontplastic

Nog nooit is er zoveel aandacht geweest voor het verminderen van ons plasticverbruik als het laatste jaar. Ik ben al een flink aantal jaren bezig met mijn duurzame lifestyle en mijn blog en ik volg de ontwikkelingen dus ook op de voet. Waar zero wasters en mensen die plastic proberen te vermijden tot voor kort maar de vreemde eend in de bijt waren, lijkt nu iedereen geïnteresseerd te zijn in het verminderen van hun plasticverbruik. En gelukkig maar, want dat plasticverbruik is niet mis en de impact ervan is niet te overzien. Een plastic tasje dat gemiddeld 15 minuten wordt gebruikt, bestaat over honderden jaren nog steeds. Waarschijnlijk niet meer als plastic tasje, maar als onderdeel van de alsmaar groeiende plastic soep. Volgens de schrijvers van het boek ‘Ontplastic’ bevinden zich op dit moment maar liefst 51 biljoen microscopisch kleine stukjes plastic in zee. Dat is voor ons niet te bevatten, die hoeveelheid, maar we ontdekken wel steeds meer de nadelige effecten van deze groeiende plastic soep. Gelukkig wordt er over de hele wereld gewerkt aan oplossingen voor deze plastic rommel, maar om het probleem echt de kop in te drukken, zullen we het probleem bij de bron aan moeten pakken. We zullen met z’n allen gewoonweg minder plastic moeten consumeren. Dat is lang niet zo moeilijk als je zou denken. Met mijn 365 Days of Less Waste challenge laat ik dagelijks zien dat kleine stappen en veranderingen al een flinke impact kunnen hebben en dit laat het onlangs verschenen boek ‘Ontplastic’ ook zien. Het boek geeft maar liefst 101 simpele tips om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden.

Ontplastic

De laatste jaren verschijnen er steeds meer boeken over duurzaam leven en daarbij wordt vooral veel nadruk gelegd op de problemen rondom ons plasticverbruik. Dat we een aantal drastische veranderingen moeten doorvoeren, is duidelijk. Het is ook belachelijk dat we nog steeds water drinken uit plastic flesjes, onze verse broodjes halen in een plastic zakje en niet eens de moeite doen om een eigen tas mee te nemen naar de supermarkt. Het zijn namelijk juist deze kleine veranderingen die uiteindelijk een enorme positieve impact hebben. Stel je eens voor dat een grote groep mensen besluit om geen gebruik meer te maken van single-use plastic. Hoeveel afval zou dat dagelijks wel niet schelen?

Ontplastic

Met deze insteek is het boek ‘Ontplastic’ geschreven. Het boek legt de nadruk op wat wij, als consumenten, kunnen doen om de plasticvervuiling een halt toe te roepen. We hoeven namelijk niet te wachten tot overheden in actie komen en slimme koppen een oplossing bedenken voor de groeiende plastic soep. Wij kunnen zelf vandaag al in actie komen en elke dag het verschil maken! Dit doen we door zwerfafval op te rapen, bedrijven en overheden aan te schrijven over hun beleid én zelf gewoonweg minder plastic te gebruiken.

Ontplastic

Het lijkt wel alsof plastic onontkoombaar is, maar niets is minder waar. Minder plastic verbruiken is gewoon een kwestie van dagelijks andere keuzes maken. Maar waar begin je en waar bereik je de meeste impact mee? Dat ontdek je in ‘Ontplastic’. Het boek bevat 101 tips om minder plastic te verbruiken in het dagelijks leven. Deze tips zijn opgedeeld in de categorieën Eten en drinken, In en om het huis, Lifestyle en Red de wereld. De tips variëren van het gebruiken van een herbruikbare waterfles tot de frequentie van het doorspoelen van het toilet.

Ontplastic

Wil jij ook stappen zetten om jouw plasticverbruik terug te dringen? Dan kan dit boek je volop inspireren. Kies bijvoorbeeld elke week een nieuwe tip uit om mee aan de slag te gaan en zet zo continu nieuwe stappen richting een duurzamere lifestyle. Geloof me, alle beetjes helpen, vooral als we het samen doen! Het boek ‘Ontplastic’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com voor € 10,-. Het boek is ook beschikbaar als e-book.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Dan heb je geluk! Ik mag namelijk twee keer een exemplaar van ‘Ontplastic’ weggeven aan de lezers van Awkward Duckling. Laat in een reactie onder dit artikel weten dat je graag meedoet met deze winactie en wie weet ontvang jij binnenkort dit boek met 101 handige tips in jouw brievenbus. De winactie loopt tot en met 10 maart. Op 11 maart zal ik de winnaar bekend maken.

De winactie is gesloten en de winnaars zijn bekend. Gefeliciteerd Marijke en Mirelle! Jullie hebben bericht.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en de exemplaren voor de winactie worden door de uitgeverij beschikbaar gesteld. Het artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 50 comments

Add yours
 1. Rakhee

  Hallo,
  in ons gezin van 4 ben ik al een tijdje bezig met het zoeken naar gezondere, milieuvriendelijkere en plasticarme huishoudelijke hulpmiddelen en voedingsmiddelen. Het kan natuurlijk altijd beter en dit boek zou een goede leidraad kunnen zijn bij het nemen van beslissingen van nu naar later toe. Ik doe dus zeker graag mee met deze winactie!
  Groetjes, Rakhee

 2. Marjan

  Super! Er móet meer aandacht komen voor het gebruik en vooral verminderen van plastic! Ik ben zelf al een aardig eindje op weg, en ben heel benieuwd naar nog meer bewustzijn en tips hoe ik ook mijn omgeving kan meenemen in deze verandering. Ik doe graag mee aan de winactie!

 3. Mirelle

  Wat een mooie win actie! Ik ben super benieuwd naar het boek en altijd geïnteresseerd naar goede tips. Ik volg jouw blog dan ook met veel plezier inclusief de 365 dagen less waste challenge met handige toepasbare tips. Dank je wel en nu maar duimen voor de boek 🤞 Groene groet Mirelle

  • Agnes

   Zó fijn dat er steeds meer aandacht komt voor ‘ontplasticen’. Ik zou graag het boek winnen zodat ik hem nonchalant in huis kan laten slingeren voor bezoekers die minder aandacht hebben om bewust met het milieu en plastic om te gaan om ze te inspireren.

  • Ria Weijburg

   Graag doe ik mee. Wij, mijn man en ik, hebben, in onze fietstassen, ieder een linnen tasje zitten. Komen we in de stad, dan hebben we altijd een tasje bij ons. Ook voor veel boodschappen, hebben we een rieten trekmand in de gang staan en dan nemen we onze netjes mee, voor de groente en fruit. Kaas halen we bij de boerderij, een papier erom en geen plastic bak.en zoveel als mogelijk, op de fiets

 4. Debby

  Super zeg! Op naar een plasticvrije wereld! Ik zou het boek graag winnen zodat ik met de tips mijn omgeving meer bewust kan maken van het onnodige plastic gebruik en hoe dat terug te dringen. Mijn man, maar ook mijn moeder, vriendinnen en andere ouders op het schoolplein wil ik graag helpen, zodat zij ook bewuster omgaan met onze mooie wereld.

 5. Eveline

  Leuke winactie! Ik doe graag mee.
  We proberen hier zo min mogelijk producten in plastic aan te schaffen, maar ik vind het best lastig met een gezin.

 6. Joke imbo

  Ook ik doe graag mee met deze winactie, ik probeer al zo veel mogelijk plastic te vermijden , alleen zijn niet alle gezinsleden even hulpzaam erin misschien dat dit boekje me kan helpen om nog meer plastic te vermijden.

  Groetjes

 7. Tamar

  Oh… Ik zou dit boek graag winnen! Ik heb nog meer inspiratie nodig voor mijn eigen huishouden, maar deel dit ook graag weer met mijn lezers op mijn blog…. Zó hoop ik dat de impact en de positieve effecten steeds groter worden…. 😉
  Groetjes Tamar

 8. Joke

  Oh graag. Naast het vermijden van zoveel mogelijk plastic (en restafval) vind ik het heel inspirerend om ideeën en tips van anderen te lezen en uit te proberen. Dat geeft een super goed gevoel.

 9. Mar

  Ik doe ook graag mee met deze winactie! Probeer echt mijn best te doen met minder plastic en meer duurzame materialen, maar met een gezin werkt dat niet altijd even goed 🙁
  Wellicht dat ik uit het boek veel tips kan halen die ook mijn gezinsleden aanspreken!
  Je hebt een motiverende website, dank daarvoor!
  Groetjes!

 10. Mireille

  Yesss! Ik doe zeker mee!
  Ik heb een facebookgroep opgericht die zich bezig houdt met het minderen van met name plastic verpakkingen. Ik deel regelmatig een van jouw items! Iedereen houdt ervan!

  Zero/ less waste Oosterhout en omgeving.
  Als ik het boek zou winnen, dan geef ik hem na lezen door aan de leden, zo doen we aan circulair leven😃
  Grts. Mireille

 11. Karen

  Ik zou het boek graag winnen. Niet voor mezelf, al zal ik vast even neuzen hoe ik mijn plastic-arme leven, plastic-vrij kan maken. Mijn nichtje is momenteel volop bezig met plastic-reductie. Ik zou haar graag dit boek cadeau doen. De jeugd heeft tenslotte de toekomst 😉.

 12. Nina

  Jouw blog wordt telkens met veel interesse gelezen. Het valt mij – tot mijn groot genegen – op dat ik het nog niet zo slecht doe. Herbruikbare tassen zitten al 30 jaar in mijn handtassen (ja in meervoud) zodat plastic draagtassen van de winkels niet gewenst waren. In mijn boodschappentas zitten zakjes voor losse groenten en fruit, lege potjes kunnen worden probleemloos aan de kaas- en charcuterietoog gevuld. Drinkwater en frisdranken worden zelf geproduceerd (soda stream) en de ingrediënten om brood te bakken zitten in papieren zakken. Gepoetst wordt zoveel mogelijk zonder producten (minder verpakkingsafval) wel met stoom (minder waterverbruik). ENZ….. Het boek zal wel nog heel veel meer tips geven waar ik dankbaar gebruik van zal maken. Samen op naar een plasticvrije toekomst.

 13. Marije Stuurman

  Ja super leuk 😁 en lijkt mij nog steeds interessant de ideeën, ik zelf ben er al een tijdje mee bezig en probeer mijn gezin er ook bij te betrekken, nu probeer ik mijn puber dochter te switchen van plastic zakje naar een Stasher. De klean kantean gebruikt ze nu gelukkig 😊 een tijdje netjes al naar d’r My College in Spijkenisse.

 14. Gésanne

  Wat zou ik graag dit boek winnen! Ben me heel bewust van de enorme hoeveelheden plastic die we gebruiken en beetje bij beetje probeer ik mijn eigen plastic verbruik te minderen. Dit boek kan me daar goed bij helpen!

 15. Benson van der Bij

  Ik hoor en zie steeds meer in hoe slecht plastic is voor onze planeet. Maar hoe ik het beste kan ont-plasticen eet ik niet. Dit boek zou daarom superhandig zijn!

 16. Anne-Sophie

  Ik zou dit boek ongelofelijk graag winnen! Niet voor mezelf, aangezien ik het gevoel heb dat ik wel een goed idee heb van hoe ik mijn plasticconsumptie kan verminderen en ik in stukken en brokken naar een zero-waste leven toewerk, maar wel voor mijn mama die momenteel op de rand staat tussen interesse, maar geen zin om er te veel over uit te zoeken. Dit boek zou voor haar het duwtje kunnen zijn om eindelijk eens echt aan de slag te gaan!

 17. Katleen Brusselmans

  Leuke winactie! Ik ben net mijn eerste stappen aan het zetten om ons huishouden wat meer plastic-vrij te maken. Dit boek zou me hier zeker bij kunnen helpen.

 18. Hanneke

  Ik zou heel graag dit boek winnen, probeer steeds bewuster te leven sinds onze dochter er is. Het drukt je dan toch even met je neus op de feiten hoe we haar wereld aan het vervuilen zijn.
  Maar hiervoor kan ik zeker nog heel veel tips gebruiken, dus wie weet brengt het boek me op goede ideeën. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf niet waar?

 19. Gemma

  Ontzettend leuk om mee te doen. Probeer er al zoveel mogelijk aan te doen, lees er veel over, maar ken dit boekje nog niet. En je leert dus steeds weer bij, en zo kun je een steeds grotere bijdrage leveren.

 20. Tamar

  Een hartstikke leuke winactie. Ik probeer zoveel mogelijk zonder plastic te leven maar er is zeker weten nog zoveel winst te behalen. Dus ik zou natuurlijk graag het boek winnen om met de kleine tips zoveel mogelijk mijn omgeving te inspireren.

 21. Kirsten

  Jaaaa! Ik doe graag mee aan de actie. Blijft lastig ontplasticen. Ben vooral heel erg benieuwd naar het maken van eigen producten zodat ik geen verpakte versies hoef te gebruiken. En daar inspireert ik graag mijn omgeving mee (buren, vrienden, familie en collega’s) 😁. Dank voor de tip en zou super zijn om het boek te ontvangen. Liefdevolle groet, Kirsten

 22. Attie

  Ik doe heel graag mee!! Ben sinds een paar maanden begonnen richtlijn een zero waste leefstijl maar blijf maar met het plastic zitten… Ik kan zeker nog wat tips gebruiken!

 23. Marijke Brouwer

  Leuk leuk leuk! Mijn vriend en ik gaan binnenkort samenwonen en we willen heel graag minder plastic gebruiken. Dat doen we nu al maar alle tips zijn welkom. Zo nieuwsgierig naar dit boek.

 24. Mirjam

  Oh, dat is leuk! Ik ben nieuwsgierig geworden naar de tips. De oplossing is waarschijnlijk 50% houding en 50% inspiratie voor het ‘hoe dan’!
  Mijn attitude is er, kom maar door met de rest!

  Gr Mirjam

 25. carola

  oooh te gek! ik vind alles interessant aan zero waste en heb al heel wat boeken verslonden die ik daarna door leen aan mn collega’s #zegthetvoort
  dit boek kende ik nog niet en staat nu op mn wishlist
  vind jouw challenge ook te gek je helpt me er echt mee!:)
  kan me echt druk maken om het milieu jammer dat niet iedereen dat doet

  liefs croltje

  • Janny

   We zijn al druk bezig om ons plastic afval te scheiden, je staat versteld wat een grote hoeveelheid dat iedere week is. Het zou mooi zijn als dat scheiden niet meer nodig is omdat er geen plasticafval meer is. Ik ben dan ook razend benieuwd naar het boek.

 26. Riët

  Ik doe graag mee met de winactie! Ik vind het zelf nog best lastig om mijn plasticgebruik te verminderen en ben daarom heel benieuwd naar de tips.

 27. Nathalie

  Wat een leuke actie! Het boek lijkt mij super interessant. Ik ben nog maar net begonnen met mijn plastiekgebruik te verminderen dus ik kan nog wel wat tips gebruiken.

 28. astrid

  Het valt niet altijd mee maar ik probeer steeds beter te letten op afval. Het frustreert me dat zoveel spullen onnodig verpakt worden ( denk sla, komkommer). Dit boek zal me zeker verder helpen in mijn poging onze persoonlijke afvalberg en plastic soup te verminderen!

 29. Loes

  Ik wil graag een kansje maken.
  Wij als ouderen krijgen nog heel vaak het verwijt dat we niet milieuvriendelijk zijn en daar ben ik het niet mee eens. Ik wil nog wel tips hebben om duurzamer, maar ook goedkoper te leven.


Post a new comment