natuureducatie

Ga toch buitenspelen!

Voor een duurzame wereld is het belangrijk dat iedereen betrokken is bij het welzijn van onze aarde, zowel jong als oud. Alhoewel vaak in campagnes de nadruk ligt op bewustwording en gedragsverandering van volwassenen, is het voorlichten en het aanleren van duurzaam gedrag bij kinderen net zo belangrijk, misschien zelfs wel belangrijker. Om kinderen een gevoel te laten krijgen voor hun natuurlijke omgeving is het belangrijk dat ze ervaren waarom groen leven zo belangrijk is en waarom de natuur zo belangrijk is. Helaas is die essentiële connectie tussen kinderen en natuur steeds minder geworden door de generaties heen. Waar kinderen vroeger vooral veel buiten speelden, zitten ze nu vaak binnen achter de computer of televisie. Er zijn nog maar weinig wijken waar je onbezorgd als kind kunt spelen zonder op te hoeven passen voor het verkeer en in die wijken is vaak maar weinig groen te vinden. Toch is het voor die verbondenheid, voor de gezondheid én voor een duurzame toekomst enorm belangrijk om kinderen wel op de één of andere manier die natuur in te krijgen. Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat ervaringen met de natuur als kind leiden tot een sterkere verbinding met de natuur op latere leeftijd en ook duurzaam gedrag stimuleren. Daarnaast zijn kinderen die veel buitenspelen gezonder én gelukkiger.

natuureducatie

Maar hoe doe je dat? Hoe stimuleer je al vanaf jonge leeftijd de verbintenis tussen kind en natuur? Helaas zijn er maar weinig scholen waar natuureducatie een vast onderdeel is van het onderwijs. Je kunt natuurlijk als ouders zoveel mogelijk de natuur in trekken. Wij gaan er regelmatig op uit en maken wandelingen over de heide, gaan schatten zoeken in het bos of we gaan uitwaaien aan zee. Maar laten we realistisch zijn: niet iedereen beschikt over tijd, mogelijkheden of zin om dit te doen. Bij ons komt het ook wel eens voor dat we een hele periode nauwelijks uit de stad komen, gewoonweg door een gebrek aan tijd of door slecht weer. Gelukkig zijn er in ons land heel veel organisaties en mogelijkheden die zich inzetten voor de verbondenheid tussen kind en natuur. Ik zet de mooiste initiatieven voor natuureducatie op een rij. Via deze organisatie kunnen de kinderen deelnemen aan diverse activiteiten of op andere manieren kennismaken met de natuur in de eigen omgeving.

IVN

natuureducatie

Het Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid, afgekort het IVN, is een grote Nederlandse organisatie die zich op allerlei manieren inzet door natuureducatie voor jong en oud. Door middel van allerlei activiteiten, cursussen en projecten stimuleren ze de beleving van natuur en natuureducatie. Op de website van IVN vind je alle activiteiten in één overzicht. Hier zoek je eenvoudig naar leuke activiteiten in de buurt voor kinderen, zoals natuurspeurtochten, hutten bouwen, moestuinieren, jeugdnatuurclubs en een heuse bijenexpeditie. En vergeet vooral ook de jaarlijkse modderdag niet!

OERRR

natuureducatie

OERRR is een lidmaatschap van Natuurmonumenten voor kinderen. Voor een kleine maandelijkse bijdrage ontvangen kinderen elk seizoen kaarten met ideeën voor leuke doe-dingen in de natuur. Zo ontdekken ze de natuur, maar leren ze ook meer over natuurbehoud en duurzaamheid. De kaarten, en extra’s die horen bij een abonnement, zijn afgestemd op de leeftijd van het kind. Op de website van Natuurmonumenten vind je tevens leuke suggesties voor kinderactiviteiten en speelplekken in de natuur door het hele land.

NME-centrum

natuureducatie

Een NME-centrum is een lokaal centrum voor Natuur en Milieu Educatie. Deze centra zijn door het hele land te vinden en focussen zich op educatie en voorlichting op het gebied van natuur, ecologie, duurzaamheid en milieu. Vaak werkt zo’n NME-centrum nauw samen met scholen in de regio om te voorzien in natuureducatie, maar de centra zijn vaak ook vrij te bezoeken voor geïnteresseerden en is vaak gelokaliseerd bij een natuurrecreatiegebied, speelplaats of kinderboerderij. Als je zoekt naar een NME-centrum bij jou in de regio, vind je ongetwijfeld een locatie in de buurt.

De Nederlandse Jeugdbond voor Natuur

natuureducatie

De Nederlandse Jeugdbond voor Natuur is niet erg bekend, maar is voor iets oudere kinderen en adolescenten een ontzettend leuke manier om in contact te komen met de natuur. Deze vereniging is er voor jongeren van 11 jaar tot en met 25 jaar en samen gaan de jongeren op kampen en excursies waar ze meer leren over vogels, planten, zeedieren en nog veel meer in de natuur. Ze organiseren veel activiteiten in het hele land en ze hebben afdelingen op diverse locaties in Nederland. Voor meer informatie kun je een bezoek brengen aan de website van de NJN.

Botanische tuinen en musea

natuureducatie

Kinderen meer leren over natuur door ze mee te nemen naar een museum of een botanische tuin? Het klinkt gek om ergens naar binnen te gaan om meer te leren over de natuur. En voor veel mensen heeft een museum of een botanische tuin toch een stoffig imago. Maar vaak is zo’n uitje leuker voor kinderen dat je zou denken. Ons land heeft verschillende botanische tuinen waar jong en oud kan bijleren over planten van over de hele wereld. Denk aan de Hortus Botanicus in Amsterdam, de Botanische Tuinen in Utrecht of de Botanische Tuinen in Wageningen. Wat betreft musea zijn er diverse leuke musea in ons land waar volwassenen en kinderen meer leren over de natuur. Zo is er Naturalis in Leiden waar je van alles kunt ontdekken over planten, dieren, landschappen en de geschiedenis van de wereld en het museum is erg interactief. Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft een grote collectie van allerlei dieren en planten en kinderen kunnen er op speurtocht gaan. In het Natuurmuseum Fryslân hebben ze een heuse OnderWaterSafari en het skelet van een gigantische potvis. En in het Natuurhistorisch Museum in Maastricht ontdek je alles over de geschiedenis van ons land. Het museum heeft zelfs één van de grootste collecties fossielen in Europa.There are no comments

Add yours