goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #93

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Nationale Week Zonder Vlees

Nationale Week Zonder Vlees

Van 11 tot en met 17 maart vindt voor de tweede keer de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Met deze themaweek willen de organisatoren en sponsors vegetarisch eten onder een breed publiek onder de aandacht brengen en laten zien dat vegetarisch eten smaakvol, veelzijdig, gezond en eenvoudig is. Als jij je inschrijft en deelneemt aan deze week ontvang je een gratis tijdschrift vol inspiratie en recepten. Inschrijven kan via de website van de Nationale Week Zonder Vlees.

Movies That Matter Festival

Movies That Matter

Van 22 tot en met 30 maart vindt in Den Haag het Movies That Matter Festival plaats. Dit filmfestival is speciaal voor speelfilms en documentaires over maatschappelijk relevante thema’s, zoals gezondheid, geweld, emancipatie, politiek, misdaad, racisme en klimaatverandering. Binnen het Save The Planet programma zijn er veel interessante films te zien. Zo kun je de film ‘Ademloos’ bezoeken van de Belgische regisseur Daniel Lambo. In deze documentaire duikt hij in de veelal onbekende asbestindustrie in India. Ook ‘Anthropocene’ is hier te zien, een documentaire over de vernietigende invloed van mensen op de aarde in allerlei opzichten. De documentaire ‘Aquarela’ is een ode aan water en de documentaire ‘Soyalism’ brengt op vernieuwende wijze de varkensvleesindustrie in beeld. In ‘Welcome to Sodom’ ontdekt je wat er gebeurt met jouw weggegooide telefoon of computer en maak je kennis met de ‘afvalstad’ Agbogbloshie in Ghana. Het is natuurlijk niet allemaal negativiteit. De documentaire ‘Youth Unstoppable’ brengt jongeren in beeld die opkomen voor een groene, duurzame toekomst. De kaartverkoop voor het festival start aankomende donderdag 7 maart. Kijk voor meer informatie en het programma op de website van Movies That Matter.

Adopteer je straat

zwerfafval

In Apeldoorn is de Zero Waste Apeldoorn Facebookgroep en de initiatiefnemer van Zero Waste Apeldoorn erg actief op het gebied van duurzaamheid in de stad. Sinds kort is er, in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein, een initiatief opgestart om het zwerfafval in Apeldoorn aan te pakken. Onder de noemer ‘Adopteer je straat’ kunnen inwoners aangeven welke straat of welk blok zij schoon willen houden. Ze krijgen van de gemeente een grijper en afvalzakken en daarmee kunnen ze aan de slag. De gemeente komt het afval afhalen en zo werken de inwoners samen aan een schone stad. Ik heb afgelopen week ook mijn straat geadopteerd en dat kunnen andere inwoners van Apeldoorn ook doen door een bericht te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com. Neem eens een kijkje op deze kaart om te zien welke straten al zijn geadopteerd. Woon je niet in Apeldoorn? Dan kun je natuurlijk ook zelf zo’n mooi initiatief opzetten! Veel gemeentes staan hier open voor en wie weet hoeveel impact je kunt hebben.

Simon Lévelt stimuleert eigen verpakkingen

Alhoewel veel winkels het accepteren dat je als consument je eigen verpakkingen meeneemt, is het nog niet zo algemeen geaccepteerd dat je dit zonder enige schaamte altijd doet. Voor sommige mensen is de drempel voor het meebrengen van eigen zakjes en bakjes daarom erg hoog en andere mensen vermijden dit bij bepaalde winkels. Met de komst van bovenstaande sticker van Zero Waste Nederland is het een stuk inzichtelijker geworden bij welke winkels je gewoon welkom bent met je eigen bakjes en zakjes. En het stimuleert winkels ook weer tot eigen initiatieven. Zo maakte winkelketen Simon Lévelt onlangs bekend, als eerste keten in ons land, dat alle filialen openstaan voor het meenemen van eigen verpakkingen. Dat is nog eens goed nieuws voor zero waste koffie- en theeliefhebbers!

2 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #93”

  1. Ik ga al jaren naar Simon Levelt met mijn eigen potjes! Het is gewoon kwestie van vragen. Maar die stickers maken het wel overzichtelijker voor mensen die die drempel nog niet over zijn 😀

    1. Het is inderdaad een kwestie van vragen en gelukkig zijn de meeste winkels wel bereid mee te werken. Ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige mensen best een drempel is en dan is zo’n sticker op de deur een hele geruststelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *