Ga voor groen!

Leestip: Ga voor groen!

Het aanbod aan boeken over duurzame onderwerpen neemt in rap tempo toe. Je kunt boeken in overvloed vinden met tips en informatie over zero waste leven, vegan koken, voedselverspilling, duurzaam verbouwen en zelfvoorzienend leven. Elke volwassene kan, als hij of zij dat wil, alles te weten komen over het verminderen van de eigen impact, maar hoe breng je deze kennis over op je kinderen? Jonge kinderen zijn zich al vrij snel bewust van deze onderwerpen en leren vooral door het voorbeeld dat zij hebben, maar ook het bespreken van deze onderwerpen heeft een belangrijke invloed. Om het onderwerp duurzaamheid op een begrijpelijke manier bespreekbaar te maken, is er nu een heel leuk boek beschikbaar, namelijk ‘Ga voor groen!’.

Ga voor groen!

In ‘Ga voor groen!’ vieren 4 vrienden een leuk feestje. Na afloop van het feest schrikken ze van de hoeveelheid afval en vragen ze zich af wat daar eigenlijk mee gebeurt. Vervolgens gaan de vrienden op onderzoek uit en leren ze meer over afvalverwerking, het verminderen van CO2 uitstoot, klimaatverandering, watervervuiling, verspilling, hergebruik en recycling. Stuk voor stuk best ingewikkelde en zware onderwerpen, maar door de kleurrijke tekeningen, korte en begrijpelijke teksten en praktische tips is het boek toch heel toegankelijk geworden, zowel voor jong als oud.

Ga voor groen!

Met ‘Ga voor groen!’ wordt de huidige milieuproblematiek op begrijpelijke manier uitgelegd aan de hand van stukjes tekst, maar vooral met behulp van mooie tekeningen. Wat het boek zo interessant en krachtig maakt, is dat vooral de nadruk wordt gelegd op wat kinderen zelf kunnen doen om de wereld groener te maken. De vrienden in het boek, en dus ook de jonge lezers van het boek, leren hoe ze door recycling, hergebruik en kleine duurzame veranderingen in het dagelijks leven zelf kunnen bijdragen aan een groenere wereld. De kinderen krijgen op deze manier zelf ook de verantwoordelijkheid en worden vooral aangezet op zelf actie te ondernemen door oproepen als ‘Stop en denk na!’ en ‘Kom in actie!’ in aparte kaders in het boek.

Ga voor groen!

Het boek is natuurlijk voornamelijk gericht op kinderen. De tips en verhalen sluiten aan bij de belevingswereld van de kinderen, al zijn de onderwerpen van belang voor iedereen. Daarom is het boek ook voor volwassenen enorm leerzaam. Zo wist ik bijvoorbeeld lang niet zoveel over de afvalverwerking in ons land en had ik eigenlijk nooit nagedacht over een duurzamer alternatief voor de reguliere vuilniszak. Als je de tijd neemt om dit boek te behandelen met jouw kinderen, steek je er zelf dus ook nog flink wat van op!

Ga voor groen!

Het boek ‘Ga voor groen!’ is nu algemeen verkrijgbaar en via Bol.com te bestellen voor € 12,99. De geadviseerde leeftijd voor het boek is 8 jaar en ouder, maar met wat extra uitleg en aandacht kan het boek ook al worden gebruikt voor het bespreken van duurzaamheid met jongere kinderen.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *