gereedschap

5 dingen die je voortaan makkelijk zelf kunt repareren

Ik heb al eens eerder geschreven over hoe ik het verafschuw dat we in een wegwerpmaatschappij leven waar alles dat ons niet meer dient, zonder pardon wordt weggegooid. Er is maar weinig respect voor spullen en alles lijkt wel vervangbaar te zijn. Maar tegen welke prijs? Het consumeren van zo ontzettend veel spullen van slechte kwaliteit heeft een vernietigend effect op onze aarde en financieel is het ook niet zo slim om spullen te kopen van slechte kwaliteit. Je blijft aan de gang en uiteindelijk ben je duurder uit. Daarom ben ik groot voorstander van investeren in kwaliteit en het repareren van dingen die een klein gebrek hebben. Want we zijn het haast verleerd, maar de meeste spullen kunnen prima gerepareerd worden zodat we er daarna nog langer plezier van hebben. Je kunt de reparatie laten uitvoeren door iemand anders, maar heel veel dingen kun je prima zelf repareren. Ik tip vandaag 5 dingen die je sowieso zelf heel eenvoudig kunt maken.

#1 Gat in kleding

naaien

Een gat in een kledingstuk betekent niet dat het hele kledingstuk niets meer waard is. Waarom zou je in hemelsnaam weer geld uitgeven aan nieuwe kleding als je het gat ook zelf weer kunt maken? In mijn artikel over naaien vind je talloze tutorials om gaten in shirts, kapotte knieën van broeken en kapotte sokken te repareren.

#2 Fiets repareren

fiets

Als je veel gebruik maakt van de fiets, zal er regelmatig onderhoud nodig zijn. Je krijgt eens een lekke band, de remmen werken niet zo lekker meer of de spaken laten los. Er zijn talloze fietsenmakers die je kunnen helpen bij dit ongemak, maar die vragen er vaak de hoofdprijs voor. Waarom probeer je het niet zelf te repareren? Of het nu gaat om een band plakken, het verstellen van de remmen of het erop zetten van de ketting: je kunt het echt wel zelf. Op fietsen maken doe je zelf vind je allerlei handige tips en video’s om zelf aan de slag te gaan, maar als je zoekt op YouTube vind je ook tutorials voor werkelijk waar alle reparaties die je maar kunt bedenken.

#3 Een knoop aanzetten

fashion

Is er een knoop van je jas, broek of tas afgesprongen? Zet deze dan snel weer zelf aan. Je hebt alleen maar wat naald en draad nodig en een vervangende knoop. Meestal krijg je bij kleding een extra knoop geleverd, maar heb je geen knoop op voorraad, dan vind je op de markt bij de hobbykraam of in een hobbywinkel een groot aanbod aan allerlei verschillende knopen. Je hoeft echt niet goed te kunnen naaien om dit zelf weer aan te zetten, het belangrijkste is dat het stevig wordt vastgezet.

#4 Verstopte afvoer

badkamer

Veel mensen bellen in lichte paniek de loodgieter bij een verstopte afvoer, maar eigenlijk kun je dit soort klusjes net zo makkelijk zelf oplossen. Tenminste, als je niet bang bent voor een beetje viezigheid. De meeste afvoeren raken verstopt doordat de zwanenhals zich heeft gevuld met haren, stof en andere dingen die door het putje zijn gespoeld. Dit kun je proberen op te lossen met gootsteenontstopper, maar vaker is het nuttig om de blokkering van de afvoer handmatig te verwijderen door de zwanenhals open te draaien en schoon te maken. Het is een vies klusje waar je zelf wel een emmer, borstel en doeken bij nodig hebt, maar het is echt makkelijk zelf te doen. Zit er geen verstopping meer in de afvoer? Dan ligt het probleem wellicht verderop in de leidingen en daar zal echt een professional bij moeten komen kijken.

#5 Ontluchten van radiatoren

energie besparen

In huizen die worden verwarmd met radiatoren kan de verwarming soms minder effectief worden door lucht in de radiator. Dit zorgt voor vreemde geluiden in huis en is erg energieverspillend. Hier hoeft echter geen onderhoudsexpert bij te komen komen, want ook dit doe je voortaan gewoon zelf. Je hebt er alleen een ontluchtingssleuteltje voor nodig en een stap-voor-stap handleiding om hiermee aan de slag te gaan.

2 gedachten over “5 dingen die je voortaan makkelijk zelf kunt repareren”

  1. Goede tips! Inderdaad echt absurd dat zo veel mensen spullen met het allerkleinste gebrek weggooien en vervangen, zonder zelfs maar aan herstellen te dénken … Ik heb trouwens een abonnement op die bekende rode deelfietsen hier in Antwerpen. Handig, want een defect moet je simpelweg aangeven in de app als je je fiets in een stationnetje achterlaat en dan wordt dat door hen hersteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *