zero waste winkelen bij Dirk

Zero waste winkelen bij Dirk van den Broek

Wij zijn al geruime tijd bezig met het terugdringen van het afval in ons huis. Waar eerst de nadruk lag op het recyclen van ons afval, proberen we nu vooral de hoeveelheid afval flink te verminderen. Dit doen we door allerlei kleine veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. De voornaamste bron van afval is toch wel de lading boodschappen die we elke week in huis halen, dus het is logisch dat we vooral bij deze bron proberen veranderingen door te voeren en bewustere keuzes te maken. Dat kan op allerlei manieren en verpakkingsarm winkelen kan in nagenoeg elke winkel en supermarkt. Nu is helemaal zero waste boodschappen doen wel erg uitdagend. Sommige producten zijn gewoon niet verkrijgbaar zonder verpakkingen, maar wel onmisbaar in de meeste keukens. Het is hierbij dan belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten verpakkingen en de duurzamere keuze te maken. Sommige verpakkingen zijn namelijk makkelijker en duurzamer te produceren en eenvoudiger te recyclen dan anderen. Meer informatie over duurzame verpakkingen vind je op Milieu Centraal. Vermijd vooral de onnodige verpakkingen en de excessieve verpakkingen. Niemand heeft baat bij winterpenen in plastic verpakt of voorgepelde uien in plastic. Het is ook niet nodig om een product in een plastic zakje in een kartonnen doosje aan te leveren of om winegums stuk voor stuk apart in te pakken en dan in een plastic zakje te verkopen. Het loont om bij elke aankoop kritisch te kijken naar de verpakkingen en te kiezen voor het product met de minste impact. Gewapend met deze kennis doe je voortaan een stuk duurzamer jouw boodschappen. Ik geef vandaag graag tips voor zero waste winkelen bij supermarktketen Dirk van den Broek.

Groente en fruit

zero waste winkelen bij Dirk

Alhoewel veel groente- en fruitsoorten in de supermarkt in plastic zijn verpakt, kun je ook bij Dirk nog terecht met jouw eigen zakjes en bakjes. Zo vind je hier onder andere appels, peren, kakifruit, bananen, sperziebonen, aardappels, uien, witlof, kiwi’s, courgettes en veel seizoensgroente zonder verpakkingen.

Muesli

Zoals bij de meeste supermarkten, kun je hier ook terecht voor een divers aanbod aan cornflakes, muesli en cruesli. Helaas zijn veel producten in plastic zakken in kartonnen dozen verpakt. Gelukkig kun je voor bepaalde mueslimixen en havervlokken vaak wel hier terecht. Deze zitten namelijk vaak alleen in een kartonnen doos. Of er een plastic zakje in de verpakking zit, ontdek je door even met de doos te schudden.

Brood

zero waste winkelen bij Dirk

Bij Dirk hebben ze een vrij ruime broodafdeling met schepbakken waar je onverpakte broodjes en broden kunt kopen. Met je eigen zakjes bespaar je hier aardig op plastic. In het aanbod vind je onder andere diverse puntjes, harde broodjes, croissants, pecanbroodjes en snacks, maar ook broden die je met de broodsnijmachine in de winkel zelf kunt snijden. Ideaal!

Broodbeleg

Qua verpakkingsvrij broodbeleg ben je hier snel klaar. Dat is er namelijk niet. Maar je kunt hier wel duurzamere keuzes maken. Zo vind je veel chocoladepasta, pindakaas, jam en ander beleg in glazen potten. Deze potten kun je recyclen of in huis gebruiken voor andere doeleinden. Ook vind je diverse soorten hagelslag en ander strooisel in kartonnen verpakkingen. Zolang deze verpakkingen geen plastic venster hebben, kunnen ze via het oud papier weer worden recycled.

Granen, rijst en pasta

zero waste winkelen bij Dirk

De meeste granen-, rijst- en pastasoorten zijn tegenwoordig óf in plastic verpakt, óf verpakt in kartonnen dozen met plastic venster. Weinig duurzaam dus. Gelukkig kun je altijd in de supermarkt terecht voor pakken rijst (en soms ook pasta) zonder plastic in de doos. Ook hier geldt: even schudden voor de zekerheid.

Conserven

Net zoals zo ongeveer elke andere supermarkt in ons land heeft ook Dirk een heel ruim aanbod aan conserven. Op deze afdeling vind je veel soorten groente en fruit in plastic, glas of blik verpakt. Elders in de winkel vind je ook een uitgebreid aanbod aan smaakmakers, vaak ook in blik of glas. Zowel blik als glazen potten zijn goed te recyclen, al is de binnenkant van blik nog vaak bedekt met een laag plastic waarmee het voedsel in aanraking komt. Daarom heeft bij mij persoonlijk glas de voorkeur, ondanks dezelfde plastic coating die je vaak in de dop vindt. Deze glazen potten kun je vervolgens weer voor van alles in huis gebruiken of inleveren in de glasbak (met dop). 

Noten en chips

zero waste winkelen bij Dirk

Zoals in de meeste supermarkten is het aanbod aan noten en chips zonder verpakking of met duurzamere verpakking nagenoeg nihil. Bijna alle nootjes en chips zijn verpakt in plastic of in verpakkingen met een aluminium coating. Bij Dirk vind je wel op de groenteafdeling vaak verse walnoten die je in eigen zakje kunt meenemen.

Koek en snoep

Wat betreft koek en snoep is het aanbod nagenoeg altijd nihil in supermarkten als je zero waste boodschappen probeert te doen. Bijna alles is in plastic verpakt. Als je geluk hebt, kun je op de broodafdeling terecht voor koek en gebak zonder verpakkingen, maar dit verschilt per filiaal.

Diepvriesfruit en -groente

Het aanbod aan diepvriesfruit en -groente is best ruim in de meeste supermarkt, maar ook hier wordt veel plastic gebruikt. De meeste soorten fruit en groente zijn verkrijgbaar in de diepvries en vaak heeft dit buiten het seizoen om de voorkeur wat betreft duurzaamheid. Kartonnen verpakkingen zijn hierbij het meest duurzaam, mits ze niet zijn uitgerust met een plastic laag die erin is geperst. Hoe je dit weet? Scheur het karton en je ziet of er plastic in de verpakking zit. Deze verpakkingen met plastic laag zijn niet te recyclen via het oud papier.

Dranken

Wat betreft (fris)dranken is de statiegeldfles, wat mij betreft, de meest duurzame optie. Deze flessen lever je namelijk na gebruik weer in en deze worden hergebruikt. Natuurlijk houdt die cyclus een keer op, maar het is allicht beter voor het milieu dan die single use plastic flessen die je tegenwoordig steeds vaker ziet. Dit statiegeld betreft ook kratjes en (de meeste) flesjes bier. Kies dus, waar mogelijk, voor flessen met statiegeld.

Mocht je nog toevoegingen hebben op deze lijst, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Neem jij wel eens je eigen bakjes en zakjes mee naar de supermarkt?

Nog meer zero waste winkelen kan ook bij deze winkels:There are no comments

Add yours